PresaSM Știri din Satu Mare

Top Menu

  • Contact

Main Menu

  • Acasă
  • Locale
  • Nationale
  • Anchete
  • Reportaje
  • Politica
  • Life
  • Editorial
  • Contact
  • Contact

logo

PresaSM Știri din Satu Mare

  • Acasă
  • Locale
  • Nationale
  • Anchete
  • Reportaje
  • Politica
  • Life
  • Editorial
  • Contact


Life
Home›Life›Workshop internațional privind studiul genomului uman în România și Ucraina – un real succes în beneficiul pregătirii tinerilor și a întăririi cooperării internaționale în cercetarea medicală

Workshop internațional privind studiul genomului uman în România și Ucraina – un real succes în beneficiul pregătirii tinerilor și a întăririi cooperării internaționale în cercetarea medicală

By PresaSM
noiembrie 22, 2022
545
0

În perioada 14-18 noiembrie 2022 s-a desfășurat la Satu Mare, la sediul Fundației Universitare ”Vasile Goldiș din Arad-filiala Satu Mare, str.Mihai Viteazu 26, cel de-al doilea WORKSHOP INTERNAȚIONAL în domeniul cercetării genomului uman și al bioinformaticii.

Evenimentul face parte din cadrul proiectului ”Parteneriat pentru cercetarea genomului uman în Ucraina și România” (2SOFT/1.2/48) finanțat de către Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, în cadrul Instrumentului European de Vecinătate. Proiectul este implementat în parteneriat de către Universitatea Națională din Uzhhorod (Ucraina) și Fundația Universitară ”Vasile Goldiș” Arad filiala Satu Mare (România) și se derulează până la finalul lunii noiembrie 2022. Valoarea totală a proiectului este de 299.960 Euro (1.475.473,244 lei), din care 269.460 Euro (1.325.446,794 lei), reprezintă sprijinul financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene. Bugetul Fundației Universitare ”Vasile Goldiș” Arad filiala Satu Mare este de 150.000 Euro (737.835 lei) din care 15.000 Euro (73.783,5 lei  reprezintă contribuția proprie.

La acest workshop au participat în cadrul activităților practice 15 studenți din cadrul Facultății de Medicină, Biologie și Informatică ai Universității din Uzhhorod – Ucraina, precum și 15 elevi din cadrul Școlii Postliceale Sanitare ”Vasile Goldiș” Satu-Mare.

Pe perioada unei săptămâni, cursanții au beneficiat de prelegeri teoretice și aplicații practice realizate de cercetători cu experiență din cadrul Institutului de Știinte ale Vieții ”Aurel Ardelean” din cadrul Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, respectiv colectarea și prelucrarea probelor de sânge și extracția de ADN uman. Tot în aceeași săptămână, în sistem online, cursanții au beneficiat de pregătirea practică referitoare la secvențierea genomului și analiza bioinformatică a datelor rezultate în urma analizei de secvențiere a genomului uman, realizată de  experti de la Universitatea din Uzhhorod Ucraina și Oakland University, SUA.

În cele ce urmează, prezentăm câteva din impresiile cursanților la încheierea acestor sesiuni de pregătire practică:

Studentă la Facultatea de Medicină a Universității din Uzhhorod Ucraina: “Suntem foarte recunoscători pentru nivelul înalt de organizare al workshopului. Deoarece aceasta este prima noastră experiență în astfel de evenimente internaționale, vom face tot posibilul să ne prezentăm universitatea și facultatea în cel mai bun mod posibil și să transmitem colegilor noștri cunoștințele și abilitățile dobândite. Mulțumim organizatorilor evenimentului pentru că ne-au oferit tot ajutorul și sprijinul posibil. Mulțumiri speciale lectorilor proiectului „UA-RO Genome” pentru răbdarea, profesionalismul și competența demonstrată în cadrul prelegerilor și sesiunilor de laborator”.

Studentă la Facultatea de Biologie a  Universității din Uzhhorod Ucraina: “Dorim să mulțumim organizatorilor proiectului pentru o oportunitate atât de minunată de a vizita România și de a învăța lucruri noi. Ca studenți ai Facultății de Biologie, studiul genomului uman este extrem de relevant pentru noi. Săptămâna aceasta am învățat lucruri noi, și anume: activități de laborator practice cu probe de sânge, extragerea ADN-ului și interpretarea rezultatelor analizelor genetice. Mulțumiri speciale organizatorilor pentru oportunitatea de a consolida cunoștințele teoretice în practică. De asemenea, în cursul săptămânii, ni s-au prezentat principiile decodării ADN-ului. Aceasta este o experiență utilă pentru noi, care va fi necesară în procesul de învățare și la dobândirea unei profesii.”

Studentă Facultatea de Informatică a  Universității din Uzhhorod Ucraina: “A fost o onoare să particip și să particip la proiectul „UA-RO Genome” și apreciem cu adevărat primirea dumneavoastră călduroasă și organizarea de înaltă calitate a acestui eveniment. A fost o săptămână grozavă plină de aplicații practice de laborator și prelegeri interesante. Suntem foarte recunoscători pentru oportunitatea de a ne extinde cunoștințele în domeniul genomului uman și al bioinformaticii. A fost o experiență grozavă pentru fiecare dintre noi și nu numai că am studiat domeniul genomicii în teorie, dar am aplicat practic toate cunoștințele dobândite la prelegeri. Profesorii au fost mereu bucuroși să răspundă la toate întrebările noastre, ne-au explicat cu ușurință materialul și ne-au ajutat să realizăm experimente. A fost un timp petrecut grozav, nu doar interesant, ci și extrem de util și sperăm că o astfel de cooperare va continua.”

Elevă a Școlii Postliceale Sanitară ”Vasile Goldiș” Satu-Mare:

“În prima zi a proiectului, am primit o scurtă prezentare a temelor și activităților care urmau să fie dezvoltate pe întreaga săptămână. Briefing-ul a avut loc atât în limba engleză, cât și în română, pentru ca toți cei prezenți să fie siguri că înțeleg. Marți, ziua a început cu o prezentare PowerPoint despre prima temă a proiectului; „ Blood sample collection procedures- overview and protocol”. Miercuri, am continuat munca de laborator, lucrând cu probe de sânge care ne-au fost furnizate. Am putut vedea și exersa cum s-ar simțit cu adevărat să lucrezi la extracția ADN-ului. S-au format echipe alcătuite din doi sau trei studenți, din ambele țări. În cursul dimineții am lucrat cu mostrele furnizate. După prânz, am analizat  probele cu care am lucrat pe parcursul celor două zile, aflând cât de reușită a fost extragerea ADN-ului din probele de sânge. Rezultatele au fost surprinzător de pozitive, deoarece majoritatea probelor s-au dovedit a conține o cantitate mare de ADN utilizabil.

Joi, ne-am adunat la laboratorul de informatică al clădirii universității, unde un microbiolog a susținut o prezentare despre lucrul cu instrumente de bioinformatică, precum și despre importanța lor și numeroasele utilizări ale acestora. După prezentare, am ajuns să ne punem întrebările, precum și să exersăm procedurile despre care s-a vorbit în unele aplicații interactive.Vineri, ultima zi a proiectului, a avut loc o altă prezentare, aprofundând cunoștințele despre utilizarea computerelor în analiza ADN-ului. La fel ca în ziua precedentă, am apucat să punem în practică noile noastre cunoștințe cu ajutorul computerelor.

Mă bucur că am avut ocazia de a participa la o experiență atât de unică, care ne-a lăsat cu cunoștințe noi despre o serie de subiecte interesante. “

În această atmosferă de bucurie și entuziasm caracteristică tinerilor, am intervievat Președintele Fundației Universitare ”Vasile Goldiș din Arad și Rector al Universității de Vest, Prof.univ.dr.habil.Coralia Cotoraci: “Am urmărit îndeaproape implementarea acestui proiect și am sprijinit echipa de implementare a proiectului ori de câte ori a fost necesar, mai ales că au fost dificultăți specifice legate de pandemie și războiul din Ucraina. Ne bucurăm că am putut să le oferim tinerilor elevi de la Scoala Postliceală  Sanitară ”Vasile Goldiș” Satu-Mare și studenților din cadrul Universității din Uzhhorod Ucraina posibilitatea de a participa la acest training intensiv pe o perioadă de o săptămână. S-au constituit astfel bazele unei cooperări solide internaționale în cercetarea biomedicală între cele două instituții, care sunt sigură că se vor dezvolta în perioada următoare. “

Managerul proiectului din partea Fundației Universitare ”Vasile Goldiș” din Arad-filiala Satu Mare, prof.univ.dr. Anca Hermenean și totodată Prorector al Universității de Vest Vasile Goldis din Arad, a declarat: Suntem aproape de finalul implementării acestui proiect și ne bucurăm că am reușit să ne atingem scopul proiectului și toți indicatorii asumați, în condiții pe care nu le-am avut în vedere atunci când am proiectat activitățile în cererea de finanțare, respectiv pandemia și războiul din Ucraina. Dincolo de cifre am reușit să legăm o colaborare științifică de înalt nivel cu colegii din cadrul Universității din Uzhhorod – Ucraina, pe care suntem hotărâți deopotrivă să o continuăm pe viitor și să atragem noi fonduri pentru cercetarea medicală, de care va beneficia în final populația din zona transfrontalieră”.







TagsUniversitatea de Vest Vasile Goldiș
Previous Article

Cercetarea genomului uman în România și Ucraina

Next Article

Povestea sătmăreanului care a spart ”păcănelele” după ...


ARTICOLE SIMILARE

  • Locale

    Studii de securitate. Un nou program de studii universitare de licenţă la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

    septembrie 11, 2021
    By PresaSM
  • Locale

    Deschiderea anului Universității de Vest ”Vasile Goldiș” are loc pe stadionul UTA

    septembrie 27, 2021
    By PresaSM
  • Locale

    UVVG, universitate multiculturală. Vizită a unei delegaţii de la Universitatea Al-Zaytoonah din Iordania

    iunie 28, 2021
    By PresaSM
  • LifeLocale

    UVVG reia înscrierile pentru anul universitar 2022 – 2023

    august 10, 2022
    By PresaSM
  • LifeLocale

    Înscrieri la Facultatea de Științe Juridice a UVVG Arad

    iulie 27, 2022
    By PresaSM
  • LifeLocale

    Totul despre Facultatea de Științe Economice, Informatică și Inginerie – Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș”

    iulie 17, 2021
    By PresaSM

Scrie un comentariu

Citește și:

  • LocaleTop News

    VIDEO. Persoană lovită de trăsnet în județul Satu Mare. A murit pe loc!

  • LocaleLife

    HARTĂ. Peste o treime din localitățile județului Satu Mare au risc de roaming involuntar

  • Locale

    Avocat sătmărean, acuzat de trafic de influență de DNA, achitat de Curtea de Apel

Service auto

servicii juridice

Soluția problemelor tale

restaurantul tău

servicii medicale

servicii electricieni

PresaSM pe Facebook

servicii curășenie



© Copyright 2016-2022 PresaSM.ro. Toate drepturile rezervate.
Creat de ottoweb


PresaSM folosește fișiere cookie pentru a ne asigura că îți oferim cea mai bună experiență de navigare.ACCEPTMai multe informații