Care sunt motivele pentru care sătmărenii nu își vaccinează copiii. Șefa DSP trage un semnal de alarmă

Șefa Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, doctorul Macrina Mihai, a tras un semnal de alarmă în cadrul ședinței de astăzi a Colegiului Prefectural. Potrivit acesteia, există o tendință accentuată în ultimii ani la Satu Mare de renunțare la vaccinare. Vorbim aici de părinți care nu își imunizează copiii. Printre cele mai îngrijorătoare fenomene sunt cele din mediul online, acolo unde miturile și scenariile lipsite de dovezi științifice cauzează panică în rândul populației.
Șefa autorității de sănătate publică din județ a tras un semnal de alarmă privind o tendință accentuată în ultimii ani a părinților de a renunța la vaccinarea copiilor, cu toate că schemele de vaccinare sunt gratuite, a precizat astăzi Instituția Prefectului Satu Mare.
Motivele cele mai des întâlnite privesc o atitudine de evitare și amânare a vaccinării copiilor, evitând însă asumarea printr-un document de refuz, bariere culturale și religioase, sentimente negative, frica exagerată pentru posibilele reacții adverse și, poate cel mai important, flux informațional cu impact intens negativ în mediul online, care promovează mesaje lipsite de consistență științifică și dovezi medicale concludente, răspândind mituri și scenarii privind posibile efecte dezastruoase asupra sănătății celor care acceptă procedurile de vaccinare dezinformând dramatic părinții, bunicii și populația generală.
În plus, probleme cu vaccinarea celor mici există și în comunitățile mai izolate, acolo unde sunt înregistrate dificultăți de mobilitate.
O altă cauză a scăderii ratei de vaccinare în rândul copiilor ține de faptul că cei mici au părinții plecați în străinătate, iar bunii sunt reticenți în a vaccina minorii.
Potrivit datelor DSP, mutarea imunizărilor din instituțiile de învățământ, prin cabinetele școlar, în sarcina medicilor de familie, a avut un impact negativ asupra ratelor de imunizare în rândul copiilor.
Anul trecut, la nivelul județului Satu Mare, au fost administrate peste 1700 de doze de vaccin împotriva tuberculozei, puțin peste 1800 de doze pentru copii împotriva hepatitei B și peste 4000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului.
