A helyi rendőr is rendőr

FOTO: Arhivă

A büntető törvénykönyvben használt rendőr fogalom a helyi rendőrre is vonatkozik – tisztázta a legfelsőbb bíróság jogértelmezési testülete.

A testület a nagyváradi ítélőtábla megkeresésére tisztázta a kérdést, miután a nagyváradi bíróság enyhébb büntetést szabott ki egy férfira, aki rátámadt egy helyi rendőrre. Az ítélet indoklása szerint a helyi rendőrt ért támadás nem minősül hatóság elleni erőszaknak, a helyi rendőr ugyanis a polgármester szakapparátusának része, ezért rá nem vonatkozik a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó rendőrség tevékenységét szabályozó törvény.

Az ügyészség megfellebbezte a bíróság döntését, azzal érvelve, hogy a büntető törvénykönyv nem tesz különbséget rendőr és helyi rendőr között, a súlyosbító körülmény pedig azokra vonatkozik, akik köztisztséget betöltők ellen követnek el erőszakot.A legfelsőbb bíróság jogértelmezési testülete leszögezi: a büntető törvénykönyvben használt rendőr fogalom egyértelműen a helyi rendőrre is vonatkozik. Miután a legfelsőbb bíróság határozata megjelenik a Hivatalos Közlönyben, a btk. vonatkozó előírásait kötelező módon ennek megfelelően kell értelmezni.Fii primul care comentează! despre "A helyi rendőr is rendőr"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.