A treia oară cu noroc? Licitația pentru sistemul antigrindină, reluată

Licitația pentru sistemul antigrindină a fost reluată pentru a treia oară. Primele două licitații au eșuat la nivel de procedură și avize. Acum, conducerea Consiliului Județean susține că are toate avizele și la finalul anului să aibă un rezultat concret.

A treia oară va fi cu noroc, cel puțin asta speră autoritățile sătmărene care spun că acum au toate avizele necesare astfel încât, la finalul anului în curs, să putem vorbi concret despre sistemul de apărare antigrindină.

“A treia oară scoatem la licitație sistemul de apărare antigrindină. Sperăm că până la finalul anului să avem un rezultat”, a precizat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, într-o conferință de presă.

Sistemul antigrindină ar trebui să ofere protecție atât culturilor agricole, cât și zonelor urbane. Investiția se ridică la aproape 2 milioane de euro.


FOTO/VIDEO. Satu Mare a scăpat ca prin urechile acului. Grindina a lovit Baia Mare


Concret, în județul Satu Mare este vorba despre înființarea a 40 de puncte de lansare a unor rachete anti-grindină.

Cum va funcționa sistemul a apărare împotriva fenomenelor meteo extreme

Generatoarele la sol intră în acțiune în urma unei avertizări primite din partea Serviciului Național de Meteorologie din Ungaria. Aceste avertizări se bazează pe analiza imaginilor de radar meteorologic, iar cel mai apropiat și mai modern radar meteorologic este cel din Napkor, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Generatoarele intră în funcțiune în mod automat și vor emana particule de iodură de argint, care vor urma traiectoriile naturale ale dinamicii atmosferice și vor fi absorbite de norii de grindină prin mișcarea convectivă a aerului din zonele de instabilitate atmosferică. Particulele de iodură de argint constituie nuclee de condensare în plus, prezența lor în nori cauzează reducerea dimensiunilor picăturilor din interiorul norilor și astfel a probabilității formării nucleelor mari de grindină.

Sisteme similare în Occident

Mecanismul de funcționare este unul consacrat şi utilizat în mai multe țări ale Europei (Croația, Franța, Ungaria) și chiar și în afara continentului. Toate sistemele de protecție antigrindină consacrate, indiferent de metodele de acționare (prin rachete, avioane, tunuri) folosesc același material activ pentru a reduce riscul căderilor de grindină, și anume iodura de argint.

Generatoarele terestre vor avea o formă de container compact, închis, cu funcționare automată, cu regim de acces restricționat, procesul de funcționare a unităților generatoare nu are efect de disturbanță olfactivă sau auditivă, sau efecte negative asupra sănătății umane. Durata de funcționare însumează aproximativ 250 de ore anual.

Amplasarea acestor unități este prevăzută a se realiza în 40 de locații din județ, astfel încât locațiile să formeze o rețea de densitate aproximativ omogenă.

În vederea atingerii obiectivelor proiectului a fost definit un buget de 1.998.558 euro (inclusiv TVA), din care 0 lei valoare neeligibilă. Bugetul aferent Județului Satu Mare este de 1.321.075 euro, iar contribuția proprie a Județului Satu Mare este de 2% din bugetul proiectului, adică 2.6421,5 euro. Finanțarea, conform regulilor din ghidul solicitantului, este de 98% din cheltuielile eligibile.

3 Comments on "A treia oară cu noroc? Licitația pentru sistemul antigrindină, reluată"

  1. Urgent clarificați și aduceți aparate precum și specialiști pentru că se anunță vremuri foarte grele !!!

    View Comment
  2. Vedeți ce s-a întâmplat și acum iarna , iar la vară se anunță prăpăd !!!

    View Comment
  3. Ungurii tot împrăștie la noi grindina și fenomenele grele, bine că la ei nu eșuează licitațiile numai la noi!!!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Consiliul Județean Satu Mare
Bilanț la CJ Satu Mare: Pe hârtie stăm bine la capitolul drumuri județene

Închide