Academia de fotbal a Ungariei din Satu Mare avansează. Olimpia a fost pusă pe butuci

Proiectul academiei de fotbal finanțată de Ungaria în municipiul Satu Mare avansează. În tot acest timp, clubul fanion al județului Satu Mare este pe butuci, cu datorii de circa o jumătate de milion de euro. Reprezentanții micilor școli de fotbal din județul Satu Mare se plâng că își vor pierde jucătorii buni. Pe de altă parte, nici proiectul academiei de la Miercurea Ciuc, finanțat tot de către Ungaria, nu pare să fi avut efectul scontat de partea maghiară, spun jurnaliștii de la The Guardian.

Academia, deturnată din județul Bihor spre Satu Mare

Potrivit informațiilor PresaSM, proiectul academiei de fotbal ar fi trebuit să se facă în primă fază în județul Bihor. Fie la Oradea fie la Salonta, susțin surse avizate,

”Eu am fost printre cei care au vrut să aducă academia de fotbal în județul Bihor. Unii au vrut la Oradea, eu m-am gândit la Salonta. Din păcate pentru noi, cei din Satu Mare au fost mai abili și au reușit să îl ducă la Satu Mare. Nu știu cum s-a reușit acest lucru, noi aveam mai multe atuuri”, a spus sursa PresaSM. 

Proiectul academiei avansează în Satu Mare

Guvernul Ungariei își propune să își facă prezența destul de serios în acest an în județul Satu Mare, alocând 216 milioane de forinți, potrivit informațiilor PresaSM. Maghiarii vor să construiască academie de fotbal, care se va realiza în municipiul Satu Mare, pe o suprafață de opt hectare, pe strada Gorunului, au precizat surse pentru PresaSM.

Pentru demararea întregii investiții au fost alocați 750.000 de euro. Reporterii PresaSM au aflat că investiția este deja în fază de aprobare a Planului Urbanistic Zonal. Din câte se pare, vorbim despre mai multe terenuri de sport, dar și un hotel pentru cazarea sportivilor, cu șase etaje!  Întreaga construcție va fi amplasată chiar în vecinătatea Aquastar din municipiul Satu Mare.

Deja sunt asigurate utilitățile în zonă, iar terenurile au fost achiziționate.  Se preconizează ca acest centru sportiv să fie finalizat în 22 de luni de la demarare. Formarea sportivilor va avea loc în primul an, cu participarea a aproximativ 140 de copii.

Opoziția din Ungaria acuză o risipă de bani în scop electoral

Opoziția politică din Ungaria acuză o risipă publică de bani, acuzându-l pe Viktor Orban că ar urmări un scop electoral în ceea ce numesc unii oficiali ”bazinul carpatic”, respectiv regiunea istorică Transilvania. Cu toate acestea, premierul Viktor Orban pare decis să nu dea înapoi, iar Executivul maghiar a alocat deja 216 milioane de forinți. Viktor Orban se pare că dă o importanță deosebită acestei zone de acțiune, după ce academii similare de fotbal au apărut în Slovacia, Ucraina și Serbia.

The Guardian: interes scăzut pentru academii

Jurnaliștii de la the Guardian au dedicat un articol cuprinzător pasiunii lui Orban pentru fotbal, pasiune care, spun britanicii, s-a transformat într-o adevărată obsesie. Încă de la primul mandat, Viktor Orban a precizat că dorește să promoveze fotbalul. A fost atacat de opoziție pentru construcțiile grandioase și pentru banii investiți în stadioanele moderne. Jurnaliștii britanici citează cifre care arată că după toate investițiile, interesul tinerilor pentru a se înscrie la cluburile de fotbal rămâne unul scăzut.

De unde a început totul

Începînd din 2013 guvernul maghiar a alocat circa 22,5 miliarde de forinți (70 milioane de euro) pentru academiile de fotbal maghiare din afara Ungariei: în Transilvania, în Slovacia, în Serbia, în Ucraina, în Slovenia și în Croația. Banii vin pe de o parte prin Asociația Maghiară de Fotbal, pe de altă parte prin Fondul Bethlen Gábor (fond înfiinţat cu scopul sprijinirii comunităţii maghiare în afara hotarelor Ungariei).

În tot acest timp, Olimpia Satu Mare a fost pusă pe butuci

Visul frumos al Olimpiei Satu Mare s-a terminat în ianuarie 2018. Fostul preşedinte al Consiliului Director al Olimpiei, Istvan Merkli, a informat Federația Română de Fotbal că retrage echipa din Liga a 2-a.

Lovitura de grație (dincolo de managementul dubios al fostului club fanion al județului) a fost dată de către Consiliul Județean, care s-a retras din asocierea cu Primăria Satu Mare care asigura finanțarea. Rămasă singură și în imposibilitatea de a asigura finanțare, conducerea Primăriei Satu Mare a decis să se retragă la rândul său. Dar nu înainte de a prelua juniorii echipei și a deschis o secție de fotbal în cadrul Clubului Sportiv Municipal Satu Mare.

Între timp, datoriile acumulate de toți ”managerii” perindați pe la Olimpia Satu Mare continuă să se rostogolească, devenind tot mai însemnate. Potrivit informațiilor PresaSM, datoriile cumulate (inclusiv cu penalitățile aferente) se ridică la circa 500.000 de euro.

Monopol pe fotbalul juvenil din județul Satu Mare?!

Reprezentanții unor cluburi de fotbal sau școli de fotbal din județul Satu Mare se tem că nu vor mai face față concurenței și că vor pierde juniorii în favoarea viitoarei academii de fotbal. Reprezentantul unei școli de fotbal din municipiul Satu Mare a declarat – sub protecția anonimatului – că: ”Ne va fi imposibil să concurăm cu academia. Acolo vor fi condiții net superioare față de ce putem noi oferi. Putem vorbi chiar despre o concurență neloială. Gândiți-vă că vine statul maghiar și face o investiție foarte mare în România, în municipiul Satu Mare, și ne va obliga pe noi să ne închidem activitatea. Cum putem noi, ca privați, să concurăm cu o astfel de forță?! Autoritățile județene sau cele fotbalistice trebuiau să ne protejeze și pe noi. Dar se pare că au cu totul alte interese”. 2 Comments on "Academia de fotbal a Ungariei din Satu Mare avansează. Olimpia a fost pusă pe butuci"

  1. Olimpia a fost distrusa de mircea govor toata lumea stie asta hai sa nu ziceti voi acuma ca orban viktor a distruso

    View Comment
  2. Voi nu vedeți că pe tot ce pune mâna acest grobian (govor) ,se duce pe apa sâmbetei? După ce falimentează totul, prin mass-media deținută, îi acuză și șa….pe ceilalți!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Academie de Fotbal
FOTO. Planurile Academiei de fotbal, construită de Ungaria în Satu Mare

Închide