Acuzații anonime, extrem de grave: beții crunte la Muzeul Județean Satu Mare?! Conducerea infirmă

Acuzații extrem de grave remise către toți reprezentanții mass media din județul Satu Mare. O persoană anonimă a trimis de pe o adresă de mail neasumată o serie de acuze către actuala conducere a Muzeului Județean Satu Mare.

Acuzații grave, anonime

Principala țintă este Liviu Marta, actualul manager al Muzeului Județean, care este acuzat că s-ar fi îmbătat în incinta Muzeului și că ar fi făcut cadou unui prieten un tablou de patrimoniu.

”Ziua de naștere a managerului Muzeului Județean, Liviu Marta, nu a umplut cu mare entuziasm sufletele angajaților, dar cea mai urâtă chestie din acea zi a pățit-o tabloul din imagine aflat în inventarul instituției pe care domn director, încă o mai conduce. Au fost protocoale, băute lungi și îndelungi și s-a rămas în Muzeu la un chef mic. Angajații au plecat acasă, iar Liviu a rămas cu niște prieteni. (…) Toate ca toate, dar la un moment dat, domnul Marta s-a hotărât să fie generos și i-a făcut cadou unui prieten, un tablou din inventarul instituției. Omul l-a dus fericit acasă, dar spre dezamăgirea lui, nevastă-sa a spus că nu-i place tabloul ăsta. Norocul proaspătului proprietar de tablou a fost faptul că trebuia să meargă la o aniversare undeva, în Bercu Roșu (dacă insistați – putem da numele și adresa exactă). Tabloul a fost acceptat cu bucurie și pus pe perete la loc de cinste. Până aici toate bune și frumoase. Dar după sărbătorile de iarnă, gestionara a observat că lipsește acest tablou și a intrat în alertă. Noroc că, domnul director (…) și să-și dea seama ce prostie penală a făcut. Speriat, l-a sunat pe prietenul căruia îi dăduse tabloul, dar acesta i-a mărturisit că nu-l mai are. Disperarea fiind foarte mare, cu toată rușinea prietenul s-a dus în Bercu Roșu și a cerut înapoi tabloul cu pricina, care astfel s-a întors la Muzeul Județean”, este sesizarea anonimă.

Liviu Marta: ”Cam mare coincidență. Nu e adevărat”

Reporterii PresaSM l-au contactat telefonic pe actualul manager Liviu Marta care infirmă toate aceste acuzații. Mai mult, acesta pune totul pe seama ”concurenței”, mai ales că urmează să se organizeze un nou concurs pentru postul de manager al Muzeului Județean Satu Mare.

”Nu este nimic adevărat. Acum se face un nou concurs pentru postul de manager al Muzeului Județean, așa că mă așteptam la astfel de atacuri”, a spus Liviu Marta pentru PresaSM.

Este important de precizat că Liviu Marta a fost îndepărtat ilegal în trecut din funcția de manager al Muzeului Județean Satu Mare, reușind să își recâștige postul în instanță.

Reacția președintelui Consiliului Județean: ”O să facem o anchetă”. DETALII —–> CLICK AICI

Liviu Marta, ținta predilectă a politrucilor

Concret, în luna mai a anului 2015 s-a format o comisie la nivelul Consiliului Județean Satu Mare (condus la acea vreme de Adrian Ștef), prin care s-a evaluat activitatea fostului manager Liviu Marta. Cel mai interesant este faptul că arheologul Liviu Marta a primit nota 8,99 (!), deși avea nevoie de nota 9 pentru a prezenta un nou program de management în fruntea Muzeului Județean, potrivit garanţiilor conferite de OUG nr. 189/2008.

Mai exact, ”Art. (1) În cazul în care rezultatul evaluării finale prevăzute la articolul 37 alin. (2) este mai mare sau egal cu 9, managerul are dreptul de a prezenta un nou proiect de management, în conformitate cu cerinţele caietului de obiective întocmit de autoritate”.

Și ca meniul să fie complet, judecătorii Curții de Apel Oradea consideră că lui Liviu Marta i s-ar fi îngrădit și dreptul de a contesta decizia comisiei de evaluare a activității sale de management.

”Curtea constată că prin maniera în care a fost efectuată evaluarea şi emise actele atacate (inclusiv prin inversarea ordinii cronologice fireşti de emitere a dispoziţiilor atacate) garanţiile prescrise de legiuitor au fost încălcate, fiind îngrădit dreptul reclamantului de a contesta nota obţinută şi de a-şi valorifica vocaţia la un nou contract de management”, se arată în decizia Curții de Apel Oradea.

Într-un final, Liviu Marta și-a căutat dreptatea în instanță. Și a găsit-o. Astfel, judecătorii Curții de Apel au hotărât că procesul de evaluare a fost incorect și a anulat decizia comisiei.

”Ca o consecinţă a celor constatate, se impune anularea Dispoziţiei nr. 122 din 29 mai 2015 prin care s-a constatat încetarea la termen a contractului de management, având în vedere că aceasta este emisă pe baza unei evaluări finale întocmite cu nerespectarea exigenţelor legale anterior reţinute. Pentru aceste considerente, văzând că motivele de nelegalitate anterior evocate atrag nulitatea actelor administrative atacate şi fac de prisos analiza celorlalte susţineri ale părţilor, va admite recursul şi rejudecând cauza va casa în parte hotărârea, va admite în parte acţiunea în sensul că va anula procesul-verbal al comisiei de evaluare nr. 11648/28.05.2015, Dispoziţia nr. 122/29.05.2015, Dispoziţia nr. 126/29.05.2015 şi va respinge cu neîntemeietate restul pretenţiilor”, se mai arată în soluția pe scurt a judecătorilor Curții de Apel Oradea.

2 Comments on "Acuzații anonime, extrem de grave: beții crunte la Muzeul Județean Satu Mare?! Conducerea infirmă"

 1. buie rodica | februarie 7, 2019 at 12:48 |

  De cele mai multe ori, asa este in Romania. Unii oameni sufera de niste boli grave: INVIDIA SI URA. Cand o sa dispara aceasta concurenta neiolala, poate vom intra in randul tarilor civilizate. Asa cum este la nivel inalt,discordia a coborat pana la cele mai mici ramificatii.
  De ce se publica asemenea articole pana ce nu se aduc dovezi in instanta? De ce omoram un om si apoi spunem:,, Pardon, am gresit tinta ”
  Muzeul Judeteam Satu Mare este in dezvoltare continua, sunt multe situri arheologice, in curs de cercetare. Numai cel care lucreaza in acest domeniu stie ce inseamna , chiar si sacrificarea vietii private.
  Oare cui ii sta in cale directorul Liviu Marta ?

  View Comment
 2. buie rodica | februarie 7, 2019 at 12:51 |

  De ce este acuzatia anonima?
  Lasii fac asa ceva.
  Anonima, anonima, dar sa fie semnata, parca asa zicea Caragiale intr-o opera care este atat de actuala!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Muzeul Judetean Satu Mare
Modernizare totală a Muzeului Județean: 1,4 milioane de euro! Față europeană

Închide