Alertă în Maramureș. Chinez plasat în carantină, venit din zona cu coronavirus

Un cetățean român de origine chineză, care s-a întors de curând din Republica Populară Chineză, a fost plasat în carantină! Totul s-a aflat la școala din Șișești la care merge fratele său mai mic. Acesta i-ar fi spus unui profesor că a fost ajutat la teme de către fratele său mai mare, venit recent din China, potrivit actualmm.ro

”În cursul zilei de marți, 11.02.2020, la ora 15.00, am fost informat de către profesorul coordonator al Școlii Primare din Localitatea Negreia că un elev a fost ajutat la efectuarea temelor de către fratele său mai mare, care s-a întors din Republica Populară Chineză, în urmă cu 3 zile. În acest context, am solicitat sprijinul Postului de Poliție Sisești, reprezentanții acestuia s-au deplasat la fața locului, s-a constatat faptul că există plasat în carantină la domiciliu un cetățean român de origine chineză, întors recent din Republica Populară Chineză. Pe cale de consecință, am informat telefonic Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, Direcția de Sănătate Publică, care mi-au confirmat următoarele: (…) Se confirmă că persoana este sănătoasă și că este monitorizată de doua ori pe zi de către medicul de familie de la Dispensarul Uman Sisești”, spune Iona Mircea Tentiş, primarul comunei Şişeşti.

Reprezentanții instituțiilor care au aflat despre acest caz nu au considerat că informația ar trebui dezvăluită publicului. Asta chiar dacă, la momentul respectiv, nu se știa dacă persoana este sau nu infectată cu virusul mortal.

Prefectul Nicolae Silviu-Ungur și Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, Dr. Rareș Pop, au susținut o conferință de presă, în scopul de a liniști opinia publică, după apariția pe rețele de socializare a unor temeri legate de persoana de origine română care a revenit în țară din Republica Populară Chineză.

„Am dorit să liniștim populația și să nu inducem panică la nivelul opiniei publice. Sunt proceduri pe care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, dar și grupul de suport tehnic pentru îmbolnăviri le respectă și le aplică în conformitate cu prevederile legislației în vigoare”, a menționat prefectul Nicolae Silviu-Ungur.

Declarația directorului DSP Maramureș, dr. Rareș Pop:

”Cetățeanul a revent în țară din zona Beijing și a călătorit cu escală pe ruta Dubai, unde a fost monitorizat și verificat. De asemenea, a fost preluat la Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” din București și întocmită fișa de specialitate, conform procedurilor. În conformitate cu prevederile OUG Nr.11/2020 privind stocurile de urgență medicală, dar și unele măsuri aferente, Ministerul Sănătății este cel care instituie carantina în cazul unui risc iminent pentru sănătatea publică, ceea ce nu este cazul pentru această situație. Persoana a fost monitorizată de rețeaua de supraveghere epidemiologică națională de la intrarea în țară și până în momentul sosirii la domiciliu și fost luat în evidență pe considerentul strict epidemiologic. Acesta se află în autoizolare voluntară la domiciliu, o procedură standard transmisă autorităților de sănătate publică județene de către Institutul Național de Sănătate Publică, care în prezent este respectată, inclusiv de către persoana revenită. Situația la care se face referire nu necesită măsuri de carantinare pentru membrii familiei cetățeanului care s-a întos duminică din China. Cetățeanul a fost preluat, monitorizat și investigat din punct de vedere al evoluției sale clinice și este în prezent sănătos. Nu prezintă niciun semn clinic care ar putea ridica un semn de suspiciune, de posibilitate de patologie virală”, a spus Directorul executiv dr. Rareș Pop. De asemenea, directorul DSP Maramureș a mai precizat că bărbatului nu i-au fost recoltate probe pentru a fi recoltate la laborator pentru că nu este cazul, persoana fiind sănătoasă.

SURSA: actualmm.ro1 Comment on "Alertă în Maramureș. Chinez plasat în carantină, venit din zona cu coronavirus"

  1. mai trimiteti migranti peste noi …..nu avem destule probleme ??????

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus
Suspect de coronavirus, în carantină la Timișoara. A îngrijit o familie infectată

Închide