Amendă de 500.000 de euro pentru firma care întreține drumurile din municipiul Satu Mare

Amedă uriașă pentru firma Diferit SRL, care a câștigat contractul cadru pentru întreținerea drumurilor din municipiul Satu Mare. DEcizia a fost luată de către consiliul Concurenței. 

Specialiștii Consiliului Concurenţei au descoperit nereguli în urma finalizării investigaţiei privind trucarea unor licitaţii organizate de CNADNR (în prezent CNAIR), în anii 2012 şi 2013, în vederea atribuirii serviciilor de întreţinere curentă pe timp de iarnă (deszăpezire) a drumurilor naţionale şi autostrăzilor aflate în administrarea Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj.

În cadrul investigaţiei, Consiliul Concureţei a sancţionat patru companii (Diferit SRL, Selina SRL, Athos Com SRL, Ritorsa Trans SRL), active în sectorul construţiei de drumuri şi autostrăzi, cu amenzi în valoare totală de 5,042,540 lei (aprox 1,1 milioane euro) Autoritatea de Concurenţă a constatat că licitaţiile deschise organizate erau fie anulate, ca urmare a depunerii de oferte neconforme/inacceptabile, fie suspendate, ca urmare a contestaţiilor depuse, astfel, ajungându-se la atribuirea serviciilor prin proceduri de negociere.

Deşi companiile implicate au manifestat un interes crescut pentru procedurile de licitaţie deschisă, în cadrul fiecărui lot fiind depuse mai multe oferte, în urma suspendării sau anulării licitaţilor, negocierile s-au derulat în lipsa presiunii concurenţiale. Astfel, companiile fie au depus oferte fără a se concura, fie au depus oferte pentru mai multe loturi, dar negocierea sa derulat fără ca participanţii să se concureze efectiv.

”În această situaţie, companiile au acţionat în mod concertat: contractele au fost adjudecate în cadrul procedurilor de negociere, prin rotaţie, fiecare dintre cele patru companii, câştigând cel puţin un contract, la preţuri mai mari comparativ cu cele ofertate în cadrul procedurilor de licitaţia deschisă. Pe de altă parte, modalitatea concretă de derulare a negocierilor, care implica prezenţa simultană a ofertanţilor la sediul autorităţii contractante pentru o perioadă considerabilă de timp, a favorizat comunicarea între companii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Specialiștii Consiliului Concurenței au dat următoarele amenzi: Diferit SRL – 2,755,562 lei, Selina SRL 1,329,936 lei; Athos Com SRL – 922,741 lei; Ritorsa Trans SRL – 34,301 lei.

Fii primul care comentează! despre "Amendă de 500.000 de euro pentru firma care întreține drumurile din municipiul Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre amenzi, Consiliul Concurenței, municipiul Satu Mare, sancțiune
Bătrânică paralizată la pat, obligată să meargă la ”Comisie”: “Și morții sunt deplasabili”

Închide