PresaSM Știri din Satu Mare

Top Menu

  • Contact

Main Menu

  • Acasă
  • Locale
  • Nationale
  • Anchete
  • Reportaje
  • Politica
  • Szatmári Hírek
  • Life
  • Editorial
  • Contact

logo

Header Banner
Header Banner

PresaSM Știri din Satu Mare

  • Acasă
  • Locale
  • Nationale
  • Anchete
  • Reportaje
  • Politica
  • Szatmári Hírek
  • Life
  • Editorial


LocaleAnchete
Home›Locale›ANCHETĂ. Cum a dispărut o mare livadă de cireși din județ. Acum plătim prețuri exorbitante

ANCHETĂ. Cum a dispărut o mare livadă de cireși din județ. Acum plătim prețuri exorbitante

By PresaSM
mai 13, 2020
729
2

Prețul kilogramului de cireșe a ajuns pe piața din România la o medie de 100 de lei! Și asta pentru că nu se prea găsesc, iar prețul este stabilit – potrivit regulilor pieței libere – de cere și ofertă. Dar cum s-a ajuns în această situație?! Nimic mai simplu: s-a furat sau s-a distrus tot! În județul Satu Mare s-au defrișat livezile fostelor Cooperative Agricole de Producție (CAP), astfel încât în lipsa producției s-a ajuns la o penurie, apoi la o explozie a prețurilor. 

Dispariția unei livezi de mari dimensiuni

Pe Drumul Județean 196C, între localitățile Resighea și Scărișoara Nouă, a fost în urmă cu circa două decenii o mare livadă de cireși. Doar că, în anii 2000, întreaga livadă a dispărut fără urmă. Surse din zonă au declarat pentru PresaSM că livada era ”viguroasă, pe un sol fertil și cu o producție foarte bună”. Dar nimeni nu știe sau îi este frică să spună ce s-a întâmplat.

”Cireșii aceia au fost grozavi. Erau pe un sol fertil, foarte viguroși, cu un rod foarte bun. Atâta știu că după Revoluție s-au tăiat. Mare păcat. Zvonuri au fost de toate felurile, dar nimeni nu a făcut o anchetă să vadă ce s-a întâmplat acolo”, a susținut sursa PresaSM.

FOTO: În loc de livadă, acum avem o pășune

Primăria Pișcolt nu știe nimic

Reporterii PresaSM au luat legătura cu actualul primar al comunei Pișcolt, Cosmin Varga, care a declarat că nu deține o astfel de informație, nefiind în funcție la acea dată, precizând doar că acel teren aparține în acest moment de Composesoratul Petrești.  Pe cale de consecință, reporterii PresaSM au luat legătura cu fostul primar al comunei, Iosif Doboș. Acesta, la rândul său, a precizat că nu știe mai nimic, direcționându-ne tot către Composesoratul Petrești.

”Nu știu ce a fost acolo, a fost demult. Cei de la Composesoratul Petrești trebuie să știe. Acolo s-au dat terenurile înapoi. Cine sau ce a făcut, asta nu cunosc”, a spus Iosif Doboș.

Și la Petrești a fost luat un ”NU” în brațe

Reporterii PresaSM au luat legătura telefonică cu reprezentantul Composesoratului Petrești, Vizvari Istvan. Acesta a declarat (ce ”surpriză”!) că nu știe nimic de soarta acelei livezi, doar că la momentul intrării în posesie – în anul 2000 – nu a mai găsit nimic pe acea suprafață. Care în prezent figurează ca și…pășune.

”În baza Legii 10 (privind retrocedările, n.red.) am primit noi dreptul de proprietate, ne-a fost reconstituit. Sincer, noi nu am mai găsit nimic acolo, niciun copac. Acum este pășune. Cei de la Primăria Pișcolt ar trebui să știe”, a declarat Vizvari Istvan.  

FOTO: În loc de livadă, acum avem o pășune

Nici oficialii Direcției Agricole nu știu nimic

Cum nimeni nu știa nimic (cel puțin la nivel declarativ), ne-am adresat către reprezentanții Direcției Agricole Satu Mare. Directorul Ioan Cioltean a spus senin că nu cunoaște situația. Întrebat, totuși, dacă mai există vreo livadă rămasă în picioare în județul Satu Mare, directorul Cioltean a precizat: ”Mai există parcă ceva la Săuca, dar este un amestec cu alți pomi”.

Ce-i drept, nici la Direcția Silvică Satu Mare nu am avut mai mult noroc. Iar reprezentanții Ocolului Silvic Privat Ciumești nici nu s-au sinchisit să răspundă la telefoane. Nu avem cum să nu ne întrebăm ce anume păzesc autoritățile județene și locale.

Răspunsul îl oferim noi…și autorităților

Reporterii PresaSM au reușit să pună cap la cap toate informațiile aflate pe surse. Așadar, fosta livadă a aparținut de Cooperativa Agricolă de Producție Resighea, iar la momentul ”dispariției” era în plină ”maturitate”, având o vârstă de maxim 20 de ani (longevitatea economică a plantației de cireș este de aproximativ 40 de ani. Soiurile rezistente, plantate în zone favorabile, pot atinge și 60 de ani).

După 1995 au început să curgă cererile de retrocedare. Între timp, bijuteria de livadă a rămas în voia sorții, nepăzită de nimeni. Situație cât se poate de convenabilă pentru cei care au avut interese directe în zonă. Sursele PresaSM susțin că interesele unor grupuri locale au fost ca acea livadă să dispară, iar totul să se transforme în pășune. Planurile le-au reușit, cu ajutorul unor membri ai comunității de rromi din Pișcolt, care au început să taie totul în doar câteva zile, spre stupefacția localnicilor din Scărișoara Nouă și Resighea.

De răspuns, nu a răspuns nimeni de această infracțiune! Polițiștii și unii reprezentanți ai Primăriei Pișcolt erau timorați, poate chiar complici, iar în fruntea județului și a instituțiilor de control se aflau indivizi dubioși, care nu doreau să deranjeze prea mult. Ca să nu fie deranjați la rândul lor. Iar astfel s-a pecetluit soarta celei mai mari și productive livezi de cireși din județul Satu Mare.

Și în acest mod am ajuns să plătim astăzi 100 de lei pentru un kilogram de cireșe. Aceasta este, în fapt, întreaga istorie a României post-decembriste.


Nota redacției: Este cât se poate de grav ca la 20 de ani de la acest dezastru premeditat, reprezentanții instituțiilor publice se fac că nu știu nimic. Mulți dintre complici se bucură de pensii frumoase, unele chiar speciale. Oare dormiți bine, domnilor pensionari din Poliție, Parchete, administrație județeană și locală?! Întrebare retorică, desigur: normal că dormiți bine. Nu prea aveți conștiință! 









Previous Article

Legea stării de alertă, adoptată. Vă puteți ...

Next Article

FOTOGALERIE. Copil lovit de o autoutilitară în ...


ARTICOLE SIMILARE

  • Locale

    Indemnizații fabuloase la Apaserv! Mii de lei pentru o ședință lunară

    octombrie 23, 2017
    By PresaSM
  • Locale

    Ce spun colegii despre polițistul din Satu Mare prins masturbându-se în mall

    februarie 15, 2020
    By PresaSM
  • Locale

    Sătmărean în stare gravă, dus cu elicopterul de la Satu Mare la Cluj

    iunie 9, 2020
    By PresaSM
  • Locale

    COVID Satu Mare: 166 de cazuri noi în ultimele 24 de ore! Crește rata de infectare în județ

    noiembrie 20, 2020
    By PresaSM
  • LocaleLife

    Începe marea dezinsecție la Satu Mare. Apel la asociațiile de proprietari

    iulie 8, 2020
    By PresaSM
  • Locale

    Mobilizare a procurorilor și polițiștilor. Indivizii care terorizau Solduba, după gratii

    octombrie 17, 2019
    By PresaSM

2 comments

  1. Razvan 13 mai, 2020 at 23:48

    Pe astia i-am ales, pe astia ii avem , ne meritam soarta.
    Si langa Vetis a fost o livada care a disparut.

    View Comment
  2. Gogu Styuk 14 mai, 2020 at 09:29

    Doar la Resighea ???In Viile Satu Mare au fost aproximativ 100 de hectare de livada de ciresi,dar care a fost retrocedata in baza Legii18/91 dupa care localnicii si-au lasat noile proprietati in paragina.Ciresii s-au uscat,au fost taiati si pusi pe foc si cam atat.Dar cea mai frumoasa si mai mare livada de ciresi din judet a fost la Cehal,care aproviziona tot judetul cu cirese !!

    View Comment

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

Citește și:

  • LocalePolitica

    TSD Satu Mare, apel către toți tinerii din județ: ”Sunt bineveniți toți tinerii care doresc să facă politică pentru oameni”

  • Locale

    Cum sunt BATJOCORIȚI bolnavii în Satu Mare. NEPUTINȚĂ sau INDIFERENȚĂ?!

  • LifeLocale

    CERT-RO: Atenție la mesajele sau comentariile de pe Instagram!



© Copyright 2016-2022 PresaSM.ro. Toate drepturile rezervate.
Creat de ottoweb