Anchetă DIICOT. Cum obțin inclusiv analfabeții permise de conducere


O anchetă DIICOT a dus la destructurarea unui grup infracțional organizat care se ocupa cu obținerea frauduloasă a permiselor de conducere. Chiar dacă nu aveau dreptul sau competențele pentru a circula pe drumurile publice, în schimbul sumei de 3.000 de euro, gruparea le punea la dispoziție o rețea prin care ajugeau să dețină permise. Percheziții au avut loc în această dimineață în mai multe județe din țară, iar procurorii au descris mecanismul prin care se obțineau permisele frauduloase. 

În urma a 61 de percheziții efectuate în 8 județe și municipiul București, a fost destructurată o grupare infracțională formată din cetățeni români și străini bănuită că facilita obținerea ilegală de permise de conducere românești, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorități din alte state.

“La data de 8 iulie 2020, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și procurorii D.I.I.C.O.T au efectuat 61 de percheziții domiciliare și au pus în executare 79 de mandate de aducere, în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoșani, Dolj, Constanța și municipiul București, în cadrul unui dosar penal ce vizează implicarea mai multor persoane în obținerea ilegală de permise de conducere româneşti, prin preschimbarea unor permise contrafăcute eliberate de autorităţi din alte state”, spun autoritățile române.

Ancheta a început în luna martie și a fost extinsă, spun procurorii. Grup infracțional organizat era compus inițial din 9 membri (cetățeni români și străini), la care ulterior au aderat și alți cetățeni români. Grupul era profilat pe săvâşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum și infracțiuni de fals și de corupție.

Permisul de conducere, 3000 de euro

Anchetatorii au explicat și modul în care funcționa obținerea de permise frauduloase.

Persoanele interesate de obținerea unor permise de conducere puneau la dispoziția membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele realizate fraudulos erau expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de românești.

Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetățenii români și străini implicați.

Până în prezent, au fost identificați peste 50 de cetățeni români care fie au obținut permise românești, fie au depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor prin acest mod ilicit, o parte dintre aceștia fiind deja semnalați cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere.1 Comment on "Anchetă DIICOT. Cum obțin inclusiv analfabeții permise de conducere"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre DIICOT
FOTO. Grupare de traficanți de droguri, luată pe sus de DIICOT în Satu Mare

Închide