Andrei, sătmăreanul plecat de 20 de ani din țară, care în weekend vinde mici și langoși dintr-o rulotă, la Strasbourg

Andrei Silaghi are o afacere de comerț cu mașini, în Franța, iar în weekend vinde mici și langoși dintr-o rulotă, la Strasbourg. Este originar din Satu Mare și a plecat în străinătate din anul 1999, după liceu, scriu cei de la StarupCafe, care au stat de vorbă cu antreprenorul sătmărean.
La fel ca județul Satu Mare, Strasbourgul este tot la graniță. Andrei s-a stabilit la Strasbourg unde are și firma de comerț cu masini. Dar garajul este la Kehl, peste graniță, pentru că în micul oraș din Germania sunt mai ieftine chiriile. Strasbourg și Kehl sunt legate printr-o linie de tramvai comună, dacă nu ești atent, nici nu-ți dai seama că ai trecut în altă țară. Este ceva ce Andrei și-ar dori și pentru România și Ungaria, mai ales acum că am intrat în Schengen. Cred că ar contribui la construirea nu doar a unor relații mai bune între cele două țări, ci și la dezvoltare economică.
Deși are mai mulți ani în Franța decât în România, Andrei Silaghi vorbește foarte bine limba română și a fost de acord să ne povestească puțin despre micile sale afaceri și despre viața sa la Strasbourg.
Dacă în timpul săptămânii Andrei se ocupă de afacerea cu mașini, în weekend își ia locul în parcarea privată unde le oferă clienților „un pic de gust românesc”, pe meniu la loc de cinste fiind mici, langoșii, dar și hamsiile.
Afacerile se fac mai ușor în țările occidentale. Mai puțină birocrație, sistem fiscal mai prietenos
E mai ușor să faci afaceri în occident, spune sătmăreanul. Mai puțină birocrație, dar și un sistem fiscal mai prietenos cu mediul antreprenorial.
„Mi se pare mult mai simplu decât în România. Aici, dacă ai nevoie de o autorizație, mergi într-un singur loc, nu trebuie să te duci în cinci locuri pentru cinci permise […] Avem multe facilități fiscale. De exemplu, la o cifră de afaceri până în 70.000 de euro pe an, noi nu avem nevoie de casă de marcat, nu suntem obligați să dăm bon fiscal. Iar dacă un client are nevoie de bon pentru că îi trebuie pe firmă, îi dăm scris la mână și ștampilat. Taxele le plătim, 16%, dar fiind 16% pe profit nu cred că rentează pentru cineva să trișeze. Având în vedere că e o afacere micuță, de familie, nu văd de ce să trișezi, de ce să-ți faci singur probleme. Poate să vină un control ascuns, să vadă că au venit 100 de clienți și tu declari că ai vândut de 100 de euro, ți-ai săpat singur groapa, pentru ce? Nu văd niciun rost”, a explicat acesta pentru jurnaliștii de la StartUp Cafe.
„Un pro-european. Să nu ajungem iar ca în timpurile alea, să stăm 2-3 luni pentru viză”
Discuțiile au ajuns și la actualul climat politic din țară. Andrei recunoaște că nu a fost la vot. Spune că e plecat de prea mult timp și știe prea puține despre țară, în afară de ce a observat el personal și anume faptul că România s-a schimbat mult de la începutul anului 2000.
„Eu, trăind în străinătate de atâția ani, cred că nu se cuvine să votez eu pentru cei care trăiesc acasă. Nu știu care ar fi nevoile lor, cine ar fi bun pentru ei, cine nu ar fi. În opinia mea, noi, cei din diaspora, nu ar trebui să votăm pentru cei care sunt acasă, mă refer la cei care suntem stabiliți aici, în diaspora. Poate cei de acasă votează cu totul și cu totul altceva”, a spus acesta.
Soția și fiica cea mare au fost la vot, spune Andrei. Au votat pro-european, a adăugat acesta și el este tot pro-european și asta pentru că occidentul i-a dat o șansă la o viață mai bună și crede că dezvoltarea țării poate continua tot prin colaborarea cu partenerii europeni.
Mai multe despre povestea sătmăreanului puteți citi pe StartUp Cafe.
