Atac la mafia din Sănătate. Schimbarea care vrea să pună capăt decontărilor fictive

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectul de lege prin care cei care benficiază de asigurare de sănătate să aibă acces la toate decontările făcute în numele lor de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pe anul precedent. Totul se va face la cerere, iar CNAS va avea la dispoziție 45 de zile pentru a transmite informațiile solicitate. 

Proiectul de lege propus de deputatul USR Tudor Pop și susținut de colegii Dan Barna și Cristian Ghinea a fost votat în Camera Deputaților, deși anterior a fost respins de Senat. Pentru că deputații au ultimul cuvânt, proiectul va ajunge pe masa președintelui Iohannis.

Practic, cei care au asigurare de sănătate vor putea, pe baza unei solicitări adresate Casei de Asigurări de Sănătate să aibă acces la lista cu deconturile efectuate pentru fiecare dintre serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi celelalte servicii la care au dreptul.

“La cerere, casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată, comunică în termen de 45 de zile persoanei lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat, precum şi a datei efectuării/eliberării acestora”, arată proiectul de act normativ.

Lista cu decontările de care a benficiat asiguratul va putea fi accesată şi prin intermediul dosarului electronic al pacientului.

Mai multă transparență în cheltuirea banului public

Despre noua lege a vorbit și Dan Barna în vizita sa la Satu Mare. Alături de inițiatori, Barna a precizat și anterior că modificarea legii reprezintă un pas în față în lupta împotriva corupției din sistemul de sănătate. Este un pas în față și în vederea transparentizării modului în care este cheltuit banul public.

“Practic, după ce legea va fi promulgată de președinte, fiecare român va putea să vadă ce decontări au făcut pe CNP-ul său personal, pentru că unul dintre abuzurile din sistem, și presa a semnalat în nenumărate rânduri acest lucru, pe diverse CNP-uri ale pesoanelor care și-au cumpărat aspirină, s-au făcut deconturi de sute de mii de lei, ceea ce este neacceptabil,”, a spus Dan Barna la Satu Mare.

2 Comments on "Atac la mafia din Sănătate. Schimbarea care vrea să pună capăt decontărilor fictive"

  1. Parerea mea ? Sunt pensionara din 2011 ,nici acum nu am cardul de sanatate.Antreb a doua oara cand voi avea card ,mi se raspunde ca atunci cand va fi tiparit. Nu am folosit serviciile medicale in tara,dar sa mi se raspunda in asemenea stil arogant ? Am contribuit atatia ani,se plateste un medic fara ca eu sa fiu prezenta, sunt asigurata dar nu mi se elibereaza un card . Stiti ce sunt toate acestea ?

    View Comment
  2. Asta cu cererea este o prostie. Alte druuri, cereri, așteptări, iar pe drumuri. Trebuie să poți verifica pe loc online sau direct de la medic. Altefel e vrăjeală.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre CNAS, Dan Barna
FOTO/VIDEO. Dan Barna: În Satu Mare există un spirit civic consistent. Județul, locul III pe țară la semnături

Închide