FOTOGALERIE. Cea mai mare catastrofă din istoria Sătmarului: 56 de morți

Un număr de 56 de oameni a ucis Someşul în data de 14 mai 1970. Alte mii de sătmăreni au rămas pe drumuri, după ce Someșul a pus stăpânire pe o treime din județ. Luni se împlinesc 47 de ani de la acea uriașă tragedie care s-a abătut asupra județului Satu Mare. Ocazie cu care primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, ne invită să aducem un  omagiu victimelor.

”Vă invit luni, 14 mai 2018, de la ora 11.00, la monumentul din Piața 14 Mai, să comemorăm împreună sacrificiul celor care au murit în timpul inundațiilor și să ne amintim de efortul celor care au salvat și apoi reconstruit orașul”, este mesajul primarului Kereskenyi Gabor.

Semnalul de alarmă cu privire la creşterea periculoasă a nivelului Someşului s-a tras cu o zi înainte de dezastru, în 13 mai. În dimineaţa zilei următoare, apele Someşului începeau să acopere judeţul. Digul s-a rupt în zona localităţilor Văii Vinului, Culciu Mare, Apa şi Odoreului. Apa a inundat terenurile agricole, satele, dar şi o jumătate din municipiul Satu Mare.

În cartierul de jos al municipiului Satu Mare, nivelul apei la inundaţiile catastrofale din 1970 a atins doi metri. Zona este denumită acum cu numele „14 mai“, după data în care Someşul a luat 56 de vieţi omeneşti. Nicio casă din acest cartier nu a rămas neatinsă. Echipa de salvare a populaţiei a fost condusă de un reprezentant al Ministerului Internelor, venit special din Capitală.

Echipele de pompieri au fost ajutate de sute de sătmăreni. Unii au oferit refugiu familiilor sinitrate, alţii au adunat pături, haine, apă potabilă şi mâncare pentru aceştia.

Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!Fii primul care comentează! despre "FOTOGALERIE. Cea mai mare catastrofă din istoria Sătmarului: 56 de morți"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre inundații, Satu Mare
VIDEO. DN 1F – Satu Mare – Zalău, sub ape! Furtună și precipitații abundente

Închide