AVERTISMENT. După pesta porcină, alertă de gripă aviară în județul Satu Mare

Alertă de gripă aviară la Satu Mare. DSVSA, îngrijorată de evoluția bolii în țările vecine. Crescătorii de animale primesc noi recomandări. Informarea vine după ce județul s-a confruntat cu mai multe cazuri de pestă porcină.

Primăria Municipiului Satu Mare aduce la cunoștința publică informarea Direcției Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor privind focarele de influență aviară.

Astfel, în urma evoluției mai multor focare de influență aviară înalt patogenă subtipul H5 la păsări domestice în regiunea Haskovo, localitatea Voivodovo în Bulgaria, la o exploatație de pui de carne de mare capacitate, la o exploatație comercială de rațe și la păsări de curte în gospodăriile populației, instituția transmite crescătorilor de păsări mai multe recomandări.

Alertă de gripă aviară la Satu Mare. Recomandările DSVSA

  • mențineți păsările în gospodării, fără ca acestea să aibă acces în afara lor;
  • se interzice accesul palmipedelor la luciul de apă;
  • hrănirea păsărilor se va face în spații închise sau acoperite la care nu au acces păsările sălbatice;
  • furajul folosit va fi depozitat în spații închise, evitându-se accesul păsărilor sălbatice, inclusiv al “speciilor punte”: vrăbii, ciori, porumbei, coțofene, etc.
  • separarea palmipedelor în alt adăpost față de restul păsărilor din cadrul gospodăriei.

Direcția Sanitară- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă de asemenea, să se monitorizeze atent starea de sănătate a păsărilor, urmând ca orice modificare apărută în statusul de sănătate să fie anunțată medicului veterinar și DSVSA Satu Mare.

Alerta de gripă aviară vine după ce județul s-a confruntat cu mai multe focare de pestă porcină. La acest final de săptămână, DSVSA a anunțat că toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu–Mare, rămân închise până la noi dispoziții.

Citește și:

Premieră la Satu Mare. Anticorpii la pesta porcină, identificați la Satu Mare

Satu Mare, printre județele suspectate că ar fi “exportat” pesta porcină

Cum se curăță corect fructele și legumele. Soluția care se poate prepara acasă

Sătmărenii își vând porcii pe platformele de comerț online, în ciuda restricțiilor

Fii primul care comentează! despre "AVERTISMENT. După pesta porcină, alertă de gripă aviară în județul Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Primaria Satu Mare
FOTOGALERIE. S-a montat bradul de Crăciun în centrul municipiului Satu Mare

Închide