Avertismentul pompierilor sătmăreni: Incendiile de vegetație, în creștere alarmantă

Pompierii sătmăreni trag un semnal de alarmă cu privire la creșterea incendiilor de vegetație, din cauza igienizări terenurilor, o practică interzisă și care pune în pericol și construcțiile, terenurile și pădurile din apropiere. Doar în ultima săptămână, pompierii sătmăreni au avut 10 intervenții dificile pentru lichidarea incendiilor de vegetație uscată, lăstăriș sau mestecăniș, și astea pe lângă cele gestionate de serviciile voluntare din județ.

În ciuda repetatelor informări și a semnalelor de alarmă trase, incidentiile de vegetație, cauzate de arderea miriștilor, sunt tot mai frecvente, spun pompierii sătmăreni.

“Din nefericire, în ciuda repetatelor informări privind interzicerea igienizării terenurilor prin incendiere, se constată o creștere alarmantă a acestora. Doar în decursul ultimei săptămâni, pompierii sătmăreni au fost solicitați să gestioneze 10 situații de urgență generate de scăparea de sub control a focului folosit pentru curățarea terenurilor de vegetația uscată și de resturile menajere. Aceste 10 incendii nu sunt singurele înregistrate la nivelul județului Satu Mare, multe altele fiind gestionate de către pompierii voluntari din cadrul Serviciilor pentru Situații de Urgență de la nivelul fiecărei comune”, se arată într-o informare a celor de la ISU Satu Mare.

Pompierii avertizează că în astfel de cazuri intervențiile sunt dificile, iar flăcările amenință construcțiile, instalațiile, terenurile, culturile agricole, pădurile și căile de transport aflate în apropierea focarului.

“Intervențiile pentru limitarea propagării și stingerii acestor incendii sunt dificile, sunt de lungă durată și presupun un efort susținut. Totodată, incendiile de vegetație uscată pot provoca pagube materiale însemnate prin propagarea acestora la construcții, instalații, terenuri, culturi agricole, păduri, căi de transport aflate în apropiere”, mai spun cei de la ISU Satu Mare.

Redăm în continuare câteva aspecte legale privind desfășurarea unor astfel de acțiuni:

Lucrările de ardere nu sunt permise decât cu obţinerea acceptului autorității competente de protecția mediului, după care este obligatorie informarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență și obținerea Permisului de lucru cu focul de la primăria pe raza căreia se va efectua arderea. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau persoana desemnată în acest sens. Acesta se întocmeşte în două exemplare, unul se înmânează persoanei care execută operaţiunile cu foc deschis, iar celălalt rămâne la emitent.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 lei, conform H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagarii focului la vecinătăţi;
amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

„Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora” se sancţionează cu amendă de 2501 la 5000 lei, conform art. 44, pct III lit. a din Legea nr. 307 / 2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare

Fii primul care comentează! despre "Avertismentul pompierilor sătmăreni: Incendiile de vegetație, în creștere alarmantă"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre incendiu, ISU Satu Mare
FOTO. Incendiu de vegetație în județul Satu Mare. Au intervenit pompierii

Închide