Avocat din Satu Mare: ”Spitalul are aproximativ 20 de aparate de ventilație. Cer urgent implicarea autorităților”

FOTO: Arhivă

Cunoscutul avocat sătmărean Ciprian Ardelean cere public Consiliului Județean, Prefecturii Satu Mare și Primăriei Satu Mare să dea dovadă de implicare în acest context de pandemie COVID19. Celor de la Consiliul Județean le cere mobilizare, în vederea identificării resurselor financiare pentru achiziționarea de tehnică medicală. Prefecturii Satu Mare cere o mai mare transparență în informarea publicului, iar Primăriei și Consiliului Local Satu Mare le solicită amânări de termene de plată sau reduceri ale taxelor și impozitelor locale. 

Conducerea Spitalului Județean Satu Mare susține, în schimb, că deține 42 de astfel de aparate, urmând să mai fie achiziționate alte câteva zeci, din care 15 vor veni din donații. 

Redăm mai jos, integral, poziția manifestată public de Ciprian Ardelean: 

”Coronavirus la Satu Mare. In mod cert teama tuturor satmarenilor este ca in curand virusul va izbucni si la Satu Mare in toata puterea sa, multi spun ca e o chestiune inevitabila; doar bunul Dumnezeu ne-a pazit pana acum, numai El stie cum, dar un lucru este absolut evident, vreme de pierdut nu mai este deja de mult, astfel ca:

1. Solicit public in primul rand Presedintelui Consiliului Judetean Satu Mare, domnul Pataki Csaba ca, de indata, sa dispuna intrunirea Consiliului Judetean Satu Mare si apoi rectificarea bugetara respectiv alocarea banilor necesari pentru aparatura si echipamentele necesare Spitalului Judetean; domnule presedinte aproximativ 20 de aparate de ventilat, cat are acum Spitalul Judetean sunt absolut insuficiente daca scenariul altor judete din Romania se intampla si la Satu Mare; vreau sa va adresez public o intrebare retorica: cine, domnule presedinte, va putea stabili care din noi ramane cu aparat de ventilatie si care ramane eventual sa moara intr-o asemenea situatie? Problema ventilatoarelor este doar un exemplu, siguranta medicilor din spital este una la fel de importanta!

2. Solicit de asemenea public domnui Prefect Radu Bud sa ne informeze, asa cum a facut-o pana de curand, cati bolnavi avem in judetul nostru si de unde provin, din ce zona a judetului? Este pentru siguranta noastra sa fim informati, este pentru siguranta cetatenilor nu doar sa nu intram, asa cum ni s-a cerut, in contact cu multi oameni dar poate ar trebui sa facem mai mult decat atat in conditiile in care multi muncim in continuare intrand in contact cu oamenii si muncim nu doar pentru noi ci si ca sa ne platim impozitele, taxele si toate utilitatile pe care in Satu Mare nu le plateste nimeni in locul nostru chiar daca e pandemie!

Avocatul Ciprian Ardelean

3. Solicit Consiliului Local Satu Mare si domnului primar Kereskenyi Gabor (domnia sa avand majoritatea in Consiliul Local) nu doar amanarea sau prelungirea reducerii impozitelor si taxelor care oricum e amanata ex lege (in baza Decretului Prezidential de intrare in Stare de Urgenta) ci inceperea procedurii adminsitrative in vederea scutirii/amnistierii satmarenilor de la plata taxelor catre U.A.T. Satu Mare cel putin pentru perioada pandemiei, aspect foarte important atat pentru muncitorii satmareni care poate acum vor ramane fara locuri de munca sau fara salarii dar si pentru persoanele juridice din oras, altele decat cele de alimentatie publica.

Am facut acest apel in primul rand in calitate de fiu a doi parinti de peste 65 de ani, sot si tata trei copii si doar in cele din urma ca avocat si politician”.


La solicitarea reporterilor PresaSM, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Satu Mare, Nagy Szabolcs, a explicat că există în acest moment un număr de 42 de aparate de ventilație, atât fixe cât și portabile.

”Avem 21 de ventilatoare proprii, ale spitalului, pe Secția de Terapie Intensivă, respectiv două închiriate de la o firmă privată. Pe Blocul Operator mai avem 14 astfel de aparate, la UPU, lângă RMN, avem un aparat, la Unitatea de Primire Urgențe avem patru aparate, din care două staționare și două mobile”, a explicat Nagy Szabolcs la solicitarea PresaSM. 

Potrivit oficialului, urmează să se mai achiziționeze alte 15 aparate de către donatori privați sau Primăria și Consiliul Local Satu Mare.

”Cei de la Rotary ne-au promis un aparat, Baroul Avocaților ne mai donează un aparat, iar domnul Vasile Lucuț a promis zece. De asemenea, Primăria și Consiliul Local Satu Mare s-a angajat să ne cumpere alte trei aparate”, a spus Nagy Szabolcs. 

În ce privește achiziționarea de noi aparate de ventilație, președintele Consiliului de Administrație a explicat că este nevoie de ”multă atenție”.

”Situația este dinamică, deocamdată avem aparate de ventilație. În ce privește achiziția, trebuie să fim foarte atenți. În primul rând, unii furnizori din China, spre exemplu, nu asigură linia de service. Degeaba cumpărăm ventilatoare dacă acestea se vor strica și nu vom avea service. Noi am putea să cumpărăm și o sută de asftel de aparate, fonduri există, dar trebuie să fim și responsabili. O altă problemă este cu tubulatura, mulți nu asigură aceste consumabile, care sunt de unică folosință. Mai apoi, cele achiziționate din China sau alte țări din afara Uniunii Europene nu au certificate europene de calitate. Asigurăm populația că suntem pregătiți, analizăm întreaga piață pentru achiziții următoare”, a precizat Nagy Szabolcs. 3 Comments on "Avocat din Satu Mare: ”Spitalul are aproximativ 20 de aparate de ventilație. Cer urgent implicarea autorităților”"

 1. Așa bun conducători avem că spitalul județean nici acum nu are aparatul pentru testarea coronavirusului. Bistrița și Maramureș au de două săptămâni. Oare de ce numai conducătorii noștri nu pot???Dezinfectarea instituțiilor publice nu s-a făcut, doar la primărie, consiliu și prefectură. Ceilalți angajați din instituțiile publice nu contează??? nu au măști, mănuși, alte materiale de protecție, dar sunt obligați să meargă la muncă deși activitățile pot să fie amânate!Chiar TREBUIE SĂ MOARĂ??? Chiar trebuie să se îmbolnăvească? Oamenii chiar nu contează, în mod special cei care nu au pile de partid!!!!

  View Comment
 2. Vasilescu | martie 26, 2020 at 16:40 |

  Dar nimeni nu zice cate pastile sunt disponibile,ungurii au materie prima si-si fabrica pastile pt 2.2 milioane de oameni, iar firma Mol fabrica deja zilnic 50 mii litrii dezinfectant

  View Comment
 3. Mâine dacă nu răspunde la întrebările puse trebuie să-și dea demisia toți, este inadmisibil să nu fim informați, toți cei care trebuie sa răspundă până în ora 12 am altfel solicitați demisiile tuturor.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Ciprian Ardelean
Efectele COVID 19: Avocații din județul Satu Mare își suspendă activitatea

Închide