OPINIE. Banii, adevărata miză de la Spitalul Județean. Adevărul pe care nimeni nu îl spune

Sute de mii de sătmăreni sunt participanți, fără voia lor, la un circ fără precedent în sistemul medical sătmărean. Foști și actuali manageri, medici împărțiți în tabere, asistenți și infirmieri atrași în ”luptă” fără voia lor. Aceștia sunt combatanții. Unii vor să ajungă la ”putere”, alții vor să mențină puterea. Unii vor să ajungă la bani, alții vor să-și mențină sursa de venit. Prin orice mijloace…

Personal, cred că a venit vremea să spunem lucrurilor pe nume. Chiar dacă politicenii au calculele lor și medicii la fel. Tot scandalul de la Spitalul Județean se învârte în jurul banilor. Aceasta este adevărata miză. Că unii spun că avem o criză a medicamentelor…dar până acum nu veneau pacienții cu medicamentele de acasă?! Că unii spun că managerul vorbește urât, și chiar o face, m-am convins personal (am fost, probabil, singurul jurnalist care l-a pus la punct în mai multe ocazii). Am avut acces la informații care reliefează o realitate extrem de gravă. Și am ales să nu tac. Nu cu acest subiect sensibil, cu o miză uriașă: soarta a sute de mii de potențiali pacienți.

Miza e simplă, extrem simplă, chiar. Managerul (demisionar, dar în concediu) Camilio Coste a intenționat să aducă în Spitalul Județean multinaționale medicale. Care să pună la bătaie aparatură în regim gratuit (a se citi comodat), cu condiția de a achiziționa reactivii, la prețuri sub nivelul pieței. De ce?! E simplu. Pentru ca în câțiva ani să își creeze o piață liberă în județul Satu Mare. Cum?! Prin eliminarea concurenței. Care concurență?! Celelalte laboratoare private, în care unii medici din Spitalul Județean sunt acționari cu acte în regulă,. Alături de alți medici, din privat. Dar nu i-a ieșit?! De ce? Pentru că medicii au reacționat.

Unele persoane care vor să ajungă în vârful Spitalului Județean sau la banii Casei Județene de Asigurări de Sănătate au avut nevoie de masă de manevră și au creat-o. Au profitat de limbajul agresiv al managerului Coste (chiar nu se poate abține), au supralicitat criza de medicamente, unii chiar au boicotat înființarea unui laborator al unei ”salvatoare” multinaționale. De ce?! Ca să își salveze afacerile, prin îndepărtarea personajului care le periclita ”business”-ul.

Iată cum medici, asistenți și infirmieri de bună-credință s-au lăsat antrenați în acest joc mizerabil, din care câștigă doar cei cu conturile groase, iar perdanții sunt sute de mii de sătmăreni, via bugetul statului român, anesteziat de incompetența autorităților de forță.

Acesta este cruntul adevăr pe care nu îl va spune nimeni cu subiect și predicat. Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a încercat să spună ceva, dar s-a pierdut în nuanțe, cu exprimări la alibi. Într-un județ în care toți sunt complici, doar taberele diferă, vom avea mereu un sistem sanitar lacunar, în care trei pacienți din o sută nu vor ieși niciodată vii de pe porțile spitalului.

Ciprian Bâtea – editor PresaSM.ro

 

4 Comments on "OPINIE. Banii, adevărata miză de la Spitalul Județean. Adevărul pe care nimeni nu îl spune"

 1. Felicitari! Daca veti posta si o lista a medicilor proprietari sau actionari la laboratoare din Satu mare, demersul dumneavoastra jurnalistic va insemna ceva. Daca nu, in scurt timp, numarul celor care nu ies vii din Spitalul judetean satu mare va creste categoric. Iar motivele vor fi ca si pana acum lipsa dotarilor sau subfinantarea nu provlemele de moralitate sau etica ale unora.

  View Comment
 2. Satmarean | mai 21, 2017 at 07:37 |

  Va rugăm să ne prezentați numele medicilor de la spitalul județean, care au creat acest scandal și sunt actionari la diferite laboratoare private

  View Comment
 3. Marce Muresan | mai 21, 2017 at 21:22 |

  Acest Om spurcat la gura a dovedit și ca doctor și ca manager. De ce nimeni nu-i prezintă realizările. Sistemul de Sănătate din Satu Mare este pe ultimul loc din Satu Mare in primul rând din cauza doctorilor care acum sunt in fata la scandal.

  View Comment
 4. Marce Muresan | mai 21, 2017 at 21:25 |

  Corectez : pe ultimul loc din România

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Spitalul Județean Satu Mare
Copil în stare gravă, transportat cu elicopterul SMURD la Cluj

Închide