Biblioteca Județeană Satu Mare duce un ministru la declarații în fața DNA. Din proprie inițiativă

Din proprie inițiativă, ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, s-a prezentat în această dimineață la DNA, în urma unui scandal izbucnit la un post de televiziune. Ștefan a fost acuzat că ar avea „relații neprincipiale” cu un om de afaceri din Satu Mare și l-a chemat pe Radu Cristescu, fost secretar de stat în guvernul Dăncilă, ca să aducă dovezi în acest sens pentru a lămuri lucrurile, titrează Digi24.

Ministrul s-a ținut de cuvânt, iar la ora 8 a fost în fața sediului DNA pentru a se pune la dispoziția organelor de cercetare și spune că este dispus inclusiv să renunțe la imunitate pentru a face lumină în acest caz.

“Eu sunt un ministru care nu pot fi acuzat și nu suport să fiu acuzat de corupție într-un fel sau altul”, a spus Ion Ștefan, la Digi24.

Mărul discordiei între actualul ministru al Dezvolătării și fostul secretar de stat din guvernul Dăncilă a fost chiar sediul Bibliotecii Județene Satu Mare. Ștefan a fost acuzat că are relații cu proprietarul clădirii pe care Consiliul Județean dorește să o achiziționeze și acesta ar fi fost motivul pentru care CJ Satu Mare a primit, din fondul de rezervă, cele 2,5 milioane de euro necesare achiziționării unui nou sediu pentru Biblioteca Județeană.

Fostul secretar, Radu Cristescu a precizat că ministrul i-a cerut premierului Ludovic Orban să scoată din fondul de rezervă al Guvernului 12 milioane de lei (2,5 milioane de euro) pentru o investiție în Satu Mare necesari pentru un spital, deși ar fi fost ecesari pentru biblioteca din municipiu.

Banii pentru sediu, promiși de Dăncilă

Fostul secretar de stat nu a menționat, în schimb, că în luna februarie, autoritățile sătmărene au primit asigurări că Guvernul, condus la vremea respectivă de Viorica Dăncilă, că se vor aloca 12 milioane de lei pentru achiziționarea noului sediu.

”Am trimis mai multe adrese oficiale către Ministerul Culturii și către Ministerul Finanțelor, iar Guvernul României a aprobat, vinerea trecută, cererea noastră. Este în Legea bugetului, nu este vreun amendament. Ni s-au alocat 12 milioane de lei în vederea achiziționării unui nou sediu pentru Biblioteca Județeană. După ce primim banii, prin Ministerul Culturii, vom demara procedurile în vederea identificării unei clădiri care să corespundă tuturor cerințelor tehnice și al normativelor din Legea Bibliotecilor”, a declarat pentru PresaSM, în februarie 2019, Pataki Csaba.

Ulterior, Consiliul Județean nu a mai primit banii promiși de guvernul Dăncilă. Autoritățile centrale nu au oferit explicații, de ce a rămas Satu Mare fără sumele promise. În perioada respectivă au fost noi rectificări bugetare, iar cel mai probabil sumele au fost cheltuite cu prioritate pe obiective investiționale din alte județe.

Autoritățile sătmărene au solicitat în repetate rânduri susținere din parte Guvernului pentru a primii banii necesari achiziționării unui nou sediu. Un proiect înainte cu câțiva ani în urmă prevedea construirea unui nou sediu, dar sumele necesare erau considerabile, așa că s-a optat pentru varianta găsirii unei clădiri care să se conformeze standardelor impuse prin lege.

Necesitatea noului sediu ține, în principal, de faptul că Consiliul Județean Satu Mare plătește lunar o chirie de 10.000 de lei pentru actuala clădire în care își desfășoară activitatea Biblioteca Județeană.

Trei clădiri sunt în atenția autorităților județene, care încă nu au precizat care este imobilul care va găzdui viitorul sediu.

Fii primul care comentează! despre "Biblioteca Județeană Satu Mare duce un ministru la declarații în fața DNA. Din proprie inițiativă"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Biblioteca Județeană, DNA
Lovitură pentru SRI și DNA! Zeci de polițiști din Satu Mare au scăpat de închisoare!

Închide