Bisericile puse la PLATĂ în județ. Consiliul Local Carei s-a CONFORMAT. Satu Mare AVERTIZAT să respecte legea


După modificarea Codului Fiscal, cultele religioase sunt obligate să plătească impozit pentru tot ce înseamnă casă parohială și teren aferent.

Prima localitatea care s-a conformat acestor prevederi a fost Careiul. Practic,Consiliul Local Carei a amânat azi majoritatea cererilor Episcopiei Romano-Catolice prin care se solicita scutirea de la plata impozitelor pentru mai multe imobile, printre care și case parohiale.

Concret, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare a depus mai multe cereri prin care a solicitat scutirea de la plata impozitelor pentru un număr de opt imobile, din care trei sunt retrocedate în ultimii ani de către statul român.

Consilierii careieni au avizat favorabil doar cererile pentru două imobile, respectiv pentru fosta școală Zarda și pentru Colegiul Josephus Casalantius. Și asta pentru că acolo se desfășoară activități de utilitate publică.

În schimb, au amânat cererea pentru clădirea care a găzduit fostul Club al Elevilor – pe motiv că nu se desfășoară în acel imobil nicio activitate de utilitate publică, potrivit legislației în vigoare.

De asemenea, s-au amânat cererile și pentru alte cinci case parohiale, cu terenurile aferente, pe motiv că normele Codului Fiscal au fost modificate în defavoarea cultelor recunoscute oficial de către statul român. Mai exact, pentru casa parohială, cu terenul aferent, se plătește impozit.

Interesant este faptul că protopopiatele ortodox, greco-catolic și reformat nici nu s-au sinchisit să depună solicitări în acest sens, știind, cel mai probabil, că demersul lor ar fi fost sortit eșecului.

În schimb, Consiliul Local Satu Mare nu a ținut cont de acele prevederi, astfel încât a acordat scutiri de la plata impozitelor locale pentru două clădiri aflate în patrimoniul Episcopiei Romano-Catolice și în care nu se desfășoară activități de interes public.

Mai exact, Instituția Prefectului, prin specialiștii din cadrul Serviciului Juridic, solicită anularea unei părți a Hotărârii 32/25.02.2016 a Consiliului Local prin care s-a scutit Episcopia Romano-Catolică de la plata impozitelor pentru clădirile ce adăpostesc Casa comunitară CECIL și fostul Spital de psihiatrie.

”Apreciem că Episcopia Romano Catolică nu poate beneficia de scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru Casa Comunitară CECIL, str. 1 Decembrie 1918 nr.15, şi Spitalul de psihiatrie, P-ţa Eroii Revoluţiei nr.1 ( clădiri retrocedate), deoarece aceste clădiri sunt neutilizate, deci nu se menţine afectaţiunea de interes public, aşa cum prevede art.456 alin 2 litera f din Legea 227/2015 privind Codul fiscal”, avertizează Instituția Prefectului. Același Consiliu Local este chemat azi să își îndrepte eroarea.1 Comment on "Bisericile puse la PLATĂ în județ. Consiliul Local Carei s-a CONFORMAT. Satu Mare AVERTIZAT să respecte legea"

  1. Sa plateasca nesimtitii , chirii uriase stiu sa incaseze!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Citește articolul precedent:
Cum sunt IZOLAȚI sătmărenii în Țara Codrului. Zonă RUPTĂ de întregul județ. O ”colaborare” UDMR, PNL, PSD, PDL

Închide