Bombe la volan! Viitorii șoferi fac 20% din orele de condus în județul Satu Mare

Știți de ce tot mai mulți tineri sunt implicați în accidente foarte grave, unele chiar mortale?! Fiindcă orele de condus se fac mai mult pe hârtie la unele școli de șoferi din județul Satu Mare! O spun chiar cursanții, cu subiect și predicat. 

Mai mulți viitori șoferi din județul Satu Mare au precizat pentru PresaSM că din cele 30 de ore cât ar trebui să petreacă la volan, alături de instructorul auto, mulți dintre ei conduc doar cinci ore, în medie.

Cu toate că la partea de teorie stau bine, mulți reușind să ia examenul din prima, la proba practică urmează problemele. Chiar dacă unii instructori merg cu viitorii șoferi pe traseele pe care, de regulă, vor fi duși și de către examinatori, astfel încât le învață orbește. Dar când ajung ”la liber” totul devine o bombă cu efect întârziat.

Redăm mai jos mărturia unui astfel de cursant, pentru PresaSM:

”Eu am început școala de șoferi în luna octombrie 2019. În 6 decembrie 2019 am dat examenul la sală și l-am luat din prima. Am fost programată pentru oraș (examenul practic, n.red.) în data de 10 ianuarie 2020. Dar eu am condus doar trei ore din cele 30, cât ar fi trebuit.

Am mers la instructor să îi explic că nu sunt pregătită pentru partea practică, ca să mai conduc măcar vreo două ore pe zi, să mai recuperez ceva. Și mi-a spus instructorul că eu am condus deja 30 de ore. Da, pe hârtie le-am condus, dar în realitate am mers doar trei ore!

Și cursul de legislație l-am făcut pe hârtie. Legislația am învățat-o singură, dar de plătit, am plătit cursurile. Vreau să trag un semnal de alarmă, ca să știe toată lumea ce se întâmplă. Apoi, lumea se miră că șoferii începători fac accidente”.


Nota redacției: Din păcate, acest fenomen durează de ani de zile. Șofat și cursuri teoretice făcute mai mult pe hârtie. În tot acest timp, nicio autoritate nu a luat prea în serios această problemă. 

Singura instituție care a mai intervenit a fost Poliția Rutieră, care îi mai verifică pe instructorii auto depistați în trafic. În special în zonele centrale, acolo unde cursanții nu au voie să ajungă decât după parcurgerea a 12 ore de practică. 

2 Comments on "Bombe la volan! Viitorii șoferi fac 20% din orele de condus în județul Satu Mare"

  1. Am auzit pe surse că dacă dai suma de 150 lei unor instructori auto pentru proba practică, sigur vei lua permisul. Ce zice DNA-ul?

    View Comment
  2. Sunt instructor de mult timp in Satu Mare, am pregatit multi cursanti si stiu cum sunt unii . Noi , instructorii ne dam silinta sa ii pregatim iar ei (acei cursanti nepasatori ) nu iși dau interesul si asa nu prea e posibil sa ajunga soferi dupa 30 de ore . Astfel, prin inconvenienta a ceea ce se intampla ne reclama pe noi . Dvs stiti foarte bine ca examenul practic nu este deloc usor de obtinut , fiind monitorizat audio-vizual si la noua generatie de incepatori nu puteti avea nimic de reprosat . (…) Respect pentru instructori , pentru munca lor si curaj elevilor care sunt in cursul pregatirii ! (Elevilor ambitiosi)

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre accident, Poliția Rutieră
FOTO. Tânăr sătmărean, accident cu trei victime pe DN19. A intrat pe contrasens

Închide