Călinești Oaș, primăria din județ în pragul falimentului. Greșelile, plătite din banii publici

O localitate din județul Satu Mare a fost în insolvenţă, ”grație” edililor locali, iar Ministerul Finanţelor a plătit acum datoriile, salvând-o de la un faliment sigur. Adică, a alocat fonduri publice pentru a achita greșelile unor foști primari și consilieri. 

Totul a început în 2014

Situaţia din Călineşti Oaş a fost descoperită la începutul anului 2014, în urma unor verificări ale Direcţiei de Control şi Antifraudă din Ministerul Agriculturii. Inspectorii au stabilit că edilii au depus o cerere ca să obţină bani europeni pentru alimentarea cu apă a comunei. Nu mai puțin de două milioane de euro.

Asta deşi în localitate se derulau două lucrări similare finanţate din fonduri guvernamentale, despre care echipele de control spun că “beneficiarul a preferat să le considere inexistente, întărind prin studiul de fezabilitate ideea că localitatea nu deţine sisteme centralizate de apă şI canal. Beneficiarul a bifat şi secţiunea C că nu a mai obţinut finanţări nerambursabile pentru acelaşi tip de investiţie.”

Așa s-a ales Primăria Călineşti Oaş cu toate conturile blocate şi sechestru pe mai multe bunuri.

Când cetățenii plătesc greșelile altora

Actualul primar al comunei Călinești Oaș, Dinu Birtoc, a făcut mai multe demersuri pe lângă Guvernul României, care a alocat recent suma de un milion de euro pentru a aduce administrația locală pe linia de plutire.

”Zile de mare bucurie pentru mine și pentru comunitatea locală din comuna Călinești Oaș, după un lung șir de dezbateri în cadrul ședințelor convocate la Ministere și Guvernul României, am reușit alocarea sumei de 4.586.000 lei, (un milion de euro) din fondul de rezerva bugetară a Guvernului. Mulțumesc pe această cale, echipei de suflet care m-a susținut pentru a scoate comuna din insolvență. Sumele către creditori au fost achitate în totalitate, joi 4 iulie 2019”, a spus Dinu Birtoc. 

2 Comments on "Călinești Oaș, primăria din județ în pragul falimentului. Greșelile, plătite din banii publici"

  1. Deci acei milioane de euro in buzunarul cui mergeau? Este fraudă și nu se pedepsește?

    View Comment
  2. de ce nu au prins pești din baraj sa i vândă si sa faca rost de bani?

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Călinești-Oaș
O gașcă de puștani a dat o spargere serioasă în Țara Oașului. Au golit un șantier

Închide