Calvarul unei familii din Satu Mare. De la medicul de familie și Urgențe, direct la Cluj

unitate de primiri urgente satu mare

Sistemul medical din județul Satu Mare este atât de ”bine” articulat încât oamenii sunt nevoiți să ajungă la Cluj! Povestea unei familii din județul Satu Mare este pe cât de sugestivă pe atât de revoltătoare.

Totul a început prin 12 ianuarie 2017, atunci când o familie s-a dus cu copilul (cu vârsta de sub un an) la medicul de familie. Copilul avea o problemă cu o infecție la nivelul membrelor superioare. S-a intervenit de către medicul de familie, iar părinții s-au dus cu copilul acasă.

A doua zi, problema s-a agravat. Pentru că nu au dorit să repete experiența iar rezultatul să fie același, s-au dus la Urgențele din cadrul Spitalului Carei. Aici, un chirurg le-a spus că nu se ocupă de copii. Mai exact, că nu își asumă niciun risc, acesta opinând că este cazul să se intervină chirurgical.

De la Carei, familia s-a dus în municipiul Satu Mare, la un medic de specialitate. Ce-i drept, extrem de amabil, medicul l-a tratat pe micuț. Doar că a doua zi problema s-a agravat și mai tare.

Așa că într-o zi de sâmbătă, familia s-a urcat în mașina personală (nu a solicitat o ambulanță așa cum fac mulți bolnavi închipuiți, majoritatea asistați social) și a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Satu Mare.

A venit un chirurg cu aceiași poveste: nu se ocupă de copii. Chirurgul abilitat în tratarea copiilor era plecat din municipiul Satu Mare. (În cazul unei urgențe majore ce ar fi făcut bravii medici?). Părinții, disperați, i-au întrebat pe cei de la Urgențe ce e de făcut. Cei de la Urgențe au spus: ”Îl internăm până mâine dimineață, când vine medicul”

Părintele a întrebat, din nou: ”Dar puteți să faceți cât de cât ceva?”. Personalul medical a spus răspicat: ”Nu!”. La care părintele a spus, pe bună dreptate, că va merge de urgență la o clinică din Cluj! Pentru că NU putea să își vadă copilul chinuindu-se! (Individa de la ghișeu nici nu i-a dat parola de la sistemul Wi-FI pentru a căuta pe internet adresa clinicii de specialitate din Cluj, pe motiv că cei din conducerea Spitalului au interzis acest lucru!). 

La care, culmea tupeului (cu toate că procedural este corect), cei de la Urgențe (pentru a se spăla pe mâini) i-au spus părintelui să semneze o declarație pe propria răspundere că îl scoate pe minor din spital și că ar refuza tratamentul! Ce TRATAMENT , domnilor?! A semnat mama scrâșnind din dinți DOCUMENTUL RUȘINII și al EȘECULUI și s-au dus, fără să se uite în urmă.

Au ajuns sâmbătă noaptea (!)  la Cluj, la o clinică de specialitate, unde s-a REZOLVAT problema!

Morala poveștii este următoarea: ambii părinți plătesc bani mulți la Bugetul Asigurărilor de Sănătate! Cu toate acestea, serviciile medicale au fost – pe linie – cel puțin nefericite, iar familia, în pofida banilor vărsați la stat, a fost nevoită să scoată din buzunar alte sume importante! Mai mult, au avut parte de un consum nervos enorm!

Aceasta este realitatea, stimate autorități sanitare, administrative și politice! Un fel de telefon fără fir, în care tot mai mulți sătmăreni nici nu mai vor să audă de sistemul de sănătate din județul Satu Mare!

Familia nu dorește să își facă publică identitate și nici nu va mai solicita sprijin medical de specialitate de la sistemul public! Cu toate acestea, va plăti, de voie de nevoie, banii către Bugetul Asigurărilor Medicale de Stat. 

5 Comments on "Calvarul unei familii din Satu Mare. De la medicul de familie și Urgențe, direct la Cluj"

 1. Este trista realitate pe care o suportăm mulți, foarte mulți bolnavi. Plătim o mulțime de bani la asigurările de sănătate dar primim doar incompetență și chiar mai grav indiferență din partea personalului medical. Unii dintre ei au salarii mici, alții au salarii frumușele, dar nu e vina bolnavilor că salariile medicilor nu sunt după cum și-ar dori ei. Mulți oameni în această țară au salarii mici și totuși muncesc cinstit. Sunt chiar medici din sistemul privat unde mergem și plătim dar comportamentul lor este oribil! Dar sunt și medici devotați, care au respect în primul rând față de ceea ce reprezintă ei ca medici, aceștia sunt cei care doresc să și vindece bolnavul, nu doar sa-i ia banii.Multe, multe lipsuri în sistemul sanitar sătmărean, dar cea mai gravă problemă cred că este lipsa de bun simț, de minim respect față de bolnav, și mai ales lipsa de COMPETENȚĂ!

  View Comment
 2. Nici eu nu ti-as fi dat parola de la wi fi. Sunt date importante pe server, daca toata lumea ar avea acces s-ar putea intampla neplaceri, din articol vad ca familia isi permite sa merga de la carei la sm de cateva ori si la cluj, dar ar trebui sa credem ca nici unul nu avea internet pe telefon. Putin probabil, sunt comvins ca sa intamplat asa dar sa si exagerat

  View Comment
 3. La fel am patit si noi … din carei am ajuns la cluj unde s a rezolvat problema copilului nostru de catre un singur medic la o internare de zi facandu i toate analizele copilului.
  Totul a inceput de la carei unde am mers de multe ori cu dermatita severa a copilul la urgente si medic de fam. Dupa cel putin 10 dati cand au vazut o medici primari pediatrii si dermatologi au zis ca sa merg acasa si sa administrez cortizon in caz ca alergia se agraveaza ca am incercat totul si nu mai stiu ce alt tratament sa imi dea … am ajuns in sm la o clinica privata unde am fost tratati superficial si ne au spus sa incercam alta crema… cand spun sa incercam vorbesc serios si exact cu aceste cuvinte ni s a spus … am ajuns din nou la carei la urgente … din nou cortizon si nimic … problema era pe zi ce trecea tot mai grava imunitatea scazuta etc … am ajuns la baia mare … aceasi poveste … alte creme … chiar si un costum special body cu pantalonasi la vreo 500 lei … nimic schimbat (baie in tarate, creme de mii de lei, haine speciale … ) am ajuns disperati la Cluj unde am aflat ca alergia copilului meu era la lapte ( lapte manca de vreo 4 5 ori pe zi ) … asta e povestea mea pe scurt. Ambii, sotul meu si cu mine suntem asigurati si cotizam mult si bine la stat pentru ce?!?

  View Comment
 4. O familie disperată face orice pentru copil. Se și împrumută cu bani. Vorbim în cunoștință de cauză.

  View Comment
 5. In aceeasi perioada o bolnava afost transportata de la terapie intensiva la Spitalul municipal dezbracata .afara erau -6 dar nici in salvare nu era mai cald.pe langa asta amai fost si jignita da soferul de pe salvare pentru ca a indraznit sa ceara o patura.medicul sef de la interne va poate spune in ce hal a ajuns bolnava la ei.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Spitalul Judetean Satu Mare
Ce gest! Tineri sătmăreni dotează Spitalul Județean Satu Mare

Închide