Ce răspund maghiarii din Transilvania atunci când sunt întrebați dacă ar trebui să învețe limba română

Un sondaj de opinie realizat la comanda a două institute maghiare din Transilvania oferă o perspectivă surprinzătoare în raport cu numeroasele prejudecăți legate de lipsa de interes a maghiarilor din Transilvania față de limba română, informează Libertatea.ro.

Potrivit cercetării intitulate “Monitor al Minorităţilor 2020”, realizate de Institutul de Politici Publice din Ținutul Secuiesc și Institutul Balvanyos (două think tank-uri din Ardeal) aproape toți maghiarii din Transilvania cred că trebuie să învețe limba română, scrie portalul Hirado.hu. într-un articol apărut și pe Hotnews.

Astfel, 69% dintre cei chestionați au declarat că este foarte important ca și cei mici să învețe limba română, 22% au spus că este important și doar 1% au susținut că nu este important, a precizat Toró Tibor, unul dintre cercetătorii implicați în proiect și care au fost prezenți miercuri, la Cluj, la lansarea studiului.O parte dintre maghiari cred despre alți maghiari că nu vor să învețe româna. Paradoxal, atunci când vorbesc despre alți maghiari, cei chestionați sunt de acord cu prejudecata extrem de prezentă în societatea românească, potrivit căreia reprezentanții acestei minorități nu vor să învețe româna. Conform aceluiași studiu, 22% dintre respondenți spun despre ei că vorbesc perfect limba română, adică la nivel de limbă maternă, 32% cred că vorbesc bine româna, dar cu accent, 29% consideră că se pot face înțeleși atunci când vorbesc româna, iar doar 16% recunosc că au probleme sau că nu vorbesc deloc românește.

În același timp, 22% dintre respondenți spun că se simt anxioși atunci când trebuie să vorbească româna. Conform unui alt cercetător implicat în studiu, Tamás Kiss, maghiarii din Transilvania au o părere proastă despre sistemul de învățământ românesc, iar mediile mai proaste obținute de elevii maghiari la bacalaureat se datorează tocmai probei la română.
Aproximativ 40% dintre ei cred că pentru a dobândi cunoştinţe de limba română, ar fi acceptabil şi ca elevii să studieze anumite materii în limba română.

După cum a remarcat Tamás Kiss, preocupările legate de competenţele de limba română sunt strâns legate şi de faptul că maghiarii din Transilvania nu cred că este bine că, în ultimele decenii, învăţământul român şi cel maghiar au devenit complet “paralele”, şi că au fost înfiinţate instituţii maghiare independente. Aceştia consideră că şcolile maghiar independente aduc un risc al marginalizării.

Sondajul a avut loc în luna iunie, prin telefon, pe un eșantion reprezentativ pentru populația maghiară din Transilvania.

SURSA: libertatea.ro2 Comments on "Ce răspund maghiarii din Transilvania atunci când sunt întrebați dacă ar trebui să învețe limba română"

 1. mihai cristescu | septembrie 16, 2020 at 01:04 |

  Proba principală pentru obținerea cetățeniei unei țări,oricare ar fi aceasta,este examenul de limbă.Este elementar să știi limba țării în care trăiești.Mai ales dacă te-ai născut în acea țară, cum este cazul ungurilor din Romania.Tot așa cum, românii din Ungaria, trebuie să învețe limba maghiară. E simplu!

  View Comment
 2. DA.
  SI NOI MAGHIARII TREBUIE SÃ RESPECTÃM ROMÃNII DACÃ ACOLO TRÃIM.
  IUBIM ROMÃNIA SI RUGÃM CA $I ROMÃNII SÃ NE IUBEASCÃ❤

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.