Comercianții sătmăreni, controlați de polițiști. Ce au verificat oamenii legii

Comercianții sătmăreni au fost controlați de polițiști. Oamenii legii au verificat modul de asigurare cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției.

Comercianții din municipiu au fost verificați de polițiștii municipali care au vrut să vadă modul în care aceștia respectă legislația cu privire la sistemele de alarmare împotriva efracției. Oamenii legii spun că mulți dintre cei verificați nu erau la curent cu legislația din domeniu.

“S-a constatat faptul că administratorii sau conducătorii unităților controlate nu aveau cunoștință de obligativitatea întocmirii analizei de risc la securitate fizică prin experți abilitați, respectiv că sunt obligați să implementeze măsurile stabilite în cuprinsul raportului de evaluare,” spun polițiștii sătmăreni.

Acestea nu au fost singurele nereguli constatate. Oamenii legii mai spun că chiar și acolo unde sunt amplasate astfel de sisteme, ele nu erau în stare de funcționare. În alte situații senzorii erau blocați de marfa depozitată și nu puteau detecta o eventuală pătrundere neautorizată în spațiul protejat.

“Cu ocazia controalelor zilnice efectuate, polițiștii au constatat mai multe deficiențe în modul de asigurare cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției, respectiv aceste sisteme nu se aflau în stare de funcționare la momentul efectuării controalelor. Pe lângă faptul că nu au menținut în stare de funcționare sistemele de alarmare, în mai multe cazuri s-a constatat faptul că au fost depozitate diferite mărfuri în proximitatea senzorilor de mișcare, aceștia, fiind acoperiți, astfel că nu au detectat pătrunderea neautorizată în spațiul protejat,” mai spun oamenii legii.

S-a constatat faptul că administratorii sau conducătorii unităților controlate nu aveau cunoștință de obligativitatea întocmirii analizei de risc la securitate fizică prin experți abilitați, respectiv că sunt obligați să implementeze măsurile stabilite în cuprinsul raportului de evaluare.

Care sunt sancțiunile

Polițiștii țin să reamintească comercianților care sunt obligațiile legale.

  • conform art. 50 litera e) din Legea 333/2003, conducătorii de unități au obligația de a asigura menținerea în stare de funcționare a sistemelor tehnice de legătură, de pază și de alarmă împotriva efracției, sancțiunea aplicabilă fiind stabilită de art. 59 alin. 1 litera b, respectiv între 2000 și 5000 de lei.
  • conform art. 2 alin. 3 din Anexă la Hotărârea Guvernului nr. 301 din 2012, adoptarea măsurilor de securitate se realizează în conformitate cu analiza de risc efectuată de unitate, prin structuri de specialitate sau prin experţi abilitaţi, care deţin competenţe profesionale dobândite pentru ocupaţia de evaluator de risc la securitatea fizică, sancțiunea contravențională fiind stabilită de art. 4, alin. 1, lit. d) lei coroborat cu art. 3, pct. 2 – amendă de la 10.000 lei la 20.000.

Fii primul care comentează! despre "Comercianții sătmăreni, controlați de polițiști. Ce au verificat oamenii legii"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre controale
Hipermarket din Satu Mare, amendă contravențională. Ce au găsit inspectorii DSVSA

Închide