Consiliul Județean, plin cu personal plantat politic. Președintele nu poate să îi schimbe

Nu este nicio noutate faptul că în Consiliul Județean Satu Mare au fost plantați mai mulți funcționari publici pe criterii pur politice sau de rudenie. În special, în ultimii 10 de ani. Mulți sunt incompetenți, iar problema și mai mare este că ascultă de comenzile date de foștii binefăcători. Cu toate acestea, actualul președinte al Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, susține că nu poate face nimic.

Reporterul PresaSM l-a întrebat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, pe președintele Consiliului Județean Satu Mare dacă s-a făcut o analiză a muncii prestate de către personalul din subordine. Asta în condițiile în care chiar inspectorii Curții de Conturi au constatat că nu se face această evaluare la instituțiile publice din județul Satu Mare. Primul răspuns a fost oarecum difuz, neclar, președintele Pataki vorbind despre capacitatea unor servicii de a consuma banii alocați. Asta ca și criteriu de competență profesională.

Reporterul PresaSM a revenit cu întrebarea: ”Domnule Pataki, s-a făcut analiza muncii, în special a persoanelor care au fost angajate pe criterii pur politice, inclusiv la nivelul de conducere a unor birouri sau servicii din Consiliul Județean. În special cele angajate în timpul mandatului președintelui Adrian Ștef și a vicepreședintelui Mircea Govor?”

De această dată, răspunsul a fost mai clar, Pataki scuzându-se că nu are pârghiile legale de a-i îndepărta pe cei care nu fac față sarcinilor de serviciu.

”La persoanele la care vă referiți, tocmai directorii de servicii le dau calificative foarte bune, după care tot ei se plâng că nu au cu cine să muncească (…) Eu, în aceste condiții, cu aceste calificative, nu pot să îi dau afară, că atunci ei merg în instanță și vor câștiga. Și se vor îndrepta împotriva mea”, s-a scuzat Pataki Csaba. 

Totuși, Pataki a ținut să precizeze că în timpul mandatului său s-au angajat doar patru persoane: un arhitect șef, doi ingineri și un contabil.

A uitat, pe de altă parte, să amintească de armata de jurnaliști angajată la biroul de presă. Coincidență sau nu, tocmai când se apropie campanie electorală. S-a ajuns în situația tragi-comică în care la biroul de presă al Consiliului Județean să fie mai mulți jurnaliști decât în redacțiile unor publicații din județul Satu Mare. Ce-i drept, măcar aceștia își fac treaba.


Nota redacției: Potrivit informațiilor PresaSM, aproape jumătate din angajații Consiliului Județean au intrat pe filieră politică. În baza unor concursuri ”îmbrăcate” legal. Situația în cazul acestor indivizi este cu atât mai gravă cu cât nu aveau experiența care să îi recomande pentru acele funcții.

Redacția PresaSM a făcut solicitări către Consiliul Județean pentru a se furniza date legate de numele și prenumele persoanelor angajate în ultimii zece ani, pe ce funcții și în ce perioadă. Urmând ca reporterii să verifice apartenența politică a acestora. În mod evident, am fost refuzați, invocându-se volumul mult prea mare de muncă.

Nu am apelat nici la o acțiune în instanță, căci s-ar fi invocat eterna scuză cu GDPR-ul, respectiv că numele angajaților sunt date cu caracter personal și ele nu pot fi comunicate în baza Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public. Există precedent nefavorabil jurnaliștilor în acest sens.

Concluzia: sistemul s-a protejat și s-a închis ermetic. Totul a fost făcut în așa fel încât să nu poată fi trași la răspundere și schimbați. Dar pe toți acești angajați îi vom vedea în campaniile electorale. 

3 Comments on "Consiliul Județean, plin cu personal plantat politic. Președintele nu poate să îi schimbe"

 1. nu contează dacă sunt incompetenți,toți trebuie să fie buni executanți,obedienți sau servili partidului care i-a înlesnit să ajungă acolo,astea sunt criteriile și referințele aferente menținerii în funcțiile respective!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  View Comment
 2. Satmareanul | februarie 13, 2020 at 09:59 |

  Foarte bun articol, bine punctat, din pacate exista pargii legale, doar din pacate nu se doreste a le folosi.

  View Comment
 3. E foarte simplu de a fi dați afară, desființezi posturile din organigramă, pe care au fost plantați și astfel îi trimiți în șomaj. Vrei alte persoane pentru a munci schimbi denumirea postului.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre ALDE, Consiliul Județean Satu Mare, PNL, PSD
A treia oară cu noroc? Licitația pentru sistemul antigrindină, reluată

Închide