De la Urgențe la Infecțioase: Omenie, fără pile, intervenții și alte “mici atenții”

UPU

Se poate și altfel la Urgențe. Un sătmărean povestește că fără pile, intervenții și fără “mici atenții”, medicii de gardă s-au comportat ireproșabil, dovedind nu doar un comportament profesionist, ci și empatie și interes față de pacient, semn că sistemul are resurse pentru a deveni unul normal, care servește interesul pacientului. 

Sunt și cazuri în care o vizită la Unitatea de Primiri Urgențe nu se termină cu deja tradiționala lehamite față de sistemul de sănătate din România. Iar în haosul care domnește la UPU în majoritatea momentelor zilei, se găsesc și medici care înțeleg că interesul pacientului stă la baza meseriei pe care au ales să o practice, iar asta se vede de la prima lor interacțiune cu bolnavul. Cel puțin asta povestește un sătmărean, surprins de normalitatea pe care a găsit-o la spitalele sătmărene.


Mărturia unei mămici salvate. La unii medici se poate și fără pile și șpagă


La fel ca multe alte povești, totul începe cu o vizită târzie, într-o zi de duminică, la Unitatea de Primiri Urgențe. Soția sătmăreanul avea dureri insuportabile și făcuse febră. Fără alte opțiuni, la ora 19-19:30 au ajung la UPU, unde, la fel ca și în multe alte zile, sala de așteptare era plină de bolnavi și aparținători. Resemnați și cunoscând sistemul medical, s-au înarmat cu răbdare știind că vor avea de așteptat “o veșnicie”.

“Duminica, in data de 16.06.2019 sotia mea acuza dureri insuportabile la coloana (zona in care i s-a facut anestezie epidurala in urma cu o luna), care radiau in tot corpul si pe deasupra a facut si febra 39.5, motiv pt care am decis sa ne prezentam la UPU pt a cere ajutor. Ajunsi acolo in jurul orelor 19-19.30, era pur si simplu un haos total, lume foarte multa…. Am fost siguri ca va dura o vesnicie pana vom fi bagati in seama si ajutati, dar n-a fost chiar asa…. ,” povestește sătmăreanul.

Cadrele medicale s-au mobilizat, iar la scurt timp după ce au trecut pragul UPU, soția sătmăreanul a fost luată în primire de medicul de gardă, un om care i-a surprins prin empatia manifestată față de pacient.

“La scurt timp dupa ce am ajuns, a fost luata in primire de catre medicul de garda, domnul Dr Dan Sergiu Marcel, un om care ne-a surprins prin comportament, devotament, un interes si o empatie fata de pacient de nedescris!,” spune sătmăreanul.

Omenie, fără pile, intervenții și mici atenții

După investigații a urmat și transferul la Spitalul de Boli Infecțioase, pentru mai multe analize. Surpriza a fost că și aici, medicul de gardă a fost “deosebit” și toate astea fără pile, intervenții sau “mici atenții”

“Dupa investigatiile facute la spital, am fost trimisi la Spitalul de Boli Infectioase pentru investigatii suplimentare, unde am intalnit un alt medic de garda deosebit, in persoana doamnei doctor Tole Maria Florina. Vreau sa subliniez faptul ca nu i-am cunoscut pe acesti oameni inainte, nu am mers cu pile cunostiinte si relatii si nici n-am uzat de traditia micii atentii, deorece nu suntem adeptii acestor practici ( nici nu am simtit nicio clipa ca cineva ar astepta ceva de la noi) si totusi sotia a fost tratata mai mult decat omeneste!”

Experiența trăită de sătmărean i-a dat încredere că sistemul de sănătate are șanse să fie reformat și să se transforme în ceea ce ne dorim cu toții, un sistem care funcționează în interesul pacientului, cu cadre medicale care sunt nu doar profesional bine pregătite, ci reușesc să înțeleagă vulnerabilitatea bolnavilor care trec pragurile spitalelor.

“Doresc pe aceasta cale sa adresez multumiri intregii echipe de cadre medicale din seara de 16.06 de la UPU si de la Infectioase, in special medicilor Dan Sergiu Marcel si Tole Maria Florina pentru modul in care isi trateaza pacientii! Dansii sunt un semn ca sistemul nostru medical mai are o sansa sa revina la normal! Toata stima si respectul Domnule si Doamna Doctor!,” spune sătmăreanul în finalul relatării sale.

Citește și:

Mulțumiri din suflet pentru o angajată a Spitalului Vechi: “Jos pălăria”

Plimbată prin spitale cu acul în burtă. A ajuns la Baia Mare

Investiție în aparatura din Sănătate. Cu atitudinea personalului e problema3 Comments on "De la Urgențe la Infecțioase: Omenie, fără pile, intervenții și alte “mici atenții”"

  1. Doctorul Dan Sergiu Marcel este cu adevărat un profesionist, așa cum trebuie să fie toți medicii! Nu știm cât de profesioniști sunt cei care CONDUC spitalul județean Satu Mare, care deși au salarii foarte, foarte bune, nu le pasă absolut de bolnavi. În spital e o căldură insuportabilă, în saloane bolnavii se SUFOCĂ!!! Oare e spre sănătatea unui bolnav internat să fie ținut într-o căldură insuportabilă??? De aer condiționat sau climatizare au auzit cei ce conduc spitalul??!!!!

    View Comment
  2. Sigur au auzit de aer(-e) conditionat(-e).Fiecare sef,sefut are asa ceva in birou.

    View Comment
  3. Deja ii laudam in slavi in ziare cand reusesc sa trateze corect si la timp un pacient?? Trist!!! Toti oamenii care ajung trebui sa primeasca ajutor rapid si eficient si asta nu ar trebui sa apara in ziare. Asta aratati acuma de fapt, e o minune ca se trateaza corect un pacient la noi, apare si in ziar!!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Spitalul de Boli Contagioase
Sătmăreancă ”șocată” de cum a fost tratată la Spitalul de Contagioase. ”Nu am dat niciun leu”

Închide