Deputatul sătmărean Romeo Nicoară susține dreptul la vot de la 16 ani: ”Este un pas necesar”

Deputatul Romeo Nicoară

Deputatul sătmărean Romeo Nicoară, într-o postare pe pagina sa de socializare, anunță că susține demersul pentru coborârea vârstei de vot la 16 ani. Parlamentarul vorbește despre necesitatea includerii tinerilor în discuțiile politice, aducerea acestora la masa negocierilor este necesară și firească, explică parlamentarul sătmărean.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, deputatul PNL de Satu Mare, Romeo Nicoară, își anunță sprijinul pentru inițiativa europeană care aducce în discuție acordarea dreptului la vot tinerilor cu vârsta de peste 16 ani.

“Susțin votul pentru tinerii care au împlinit 16 ani. Este un pas necesar pentru a crește incluziunea și mesajul lor în viața cetății. Pentru că vin alegerile europarlamentare, să vorbim deci și despre subiecte europene. Din 2015, Parlamentul European a votat pentru susținerea votului tinerilor de 16 și 17 ani și a cerut statelor membre să găsească moduri de a introduce această prevedere în practică,” spune deputatul.

Pentru Nicoară acordarea dreptului la vot înseamnă responsabilizarea tinerelor generarții, un mod prin care își pot face vocea auzită.

“Este vorba deopotrivă de încredere și de responsabilizare. Tinerii sunt astăzi mult mai dinamici și participă cu rezultate la viața comunităților noastre. Lucrează, inovează, sunt un motor pentru tehnologie și adopția ei, unii plătesc deja taxe. Este firesc să le oferim și un instrument prin care să fie o voce egală, în mod democratic, în viața politică. Noile media prin care ei comunică au ajuns să transforme viața noastră și, că vrem sau nu vrem, participăm și noi la o societate modelată de ei, chiar acum când vorbim. Este un grup important care trebuie adus la aceeași masă a deciziilor, ca persoane cu deplină înțelegere a lumii, uneori poate mai fină și actuală decât a celorlalți. Nu este așadar o dorință de a-i împinge de la spate sau de a-i sensibiliza, ci de a accepta că ei sunt deja parte a societății politice, nu doar consumatori,” își explică Nicoară decizia.

Pentru Nicoară, subiectul trebuie tratat altfel decât pe fugă, cum a făcut-o clasa politică din România în urmă cu ceva timp. Sătmăreanul pledează pentru participarea tinerilor la viața politică prin acordarea dreptului la vot.

“Experiența altora state, inclusiv europene, arată că inițiativa este un succes. Fie că este implementată gradual, doar pentru anumite tipuri de alegeri, fie deodată la toate, tinerii vor să participe. Au existat și în România demersuri similare dar ele au fost realizate doar „pe fugă”, fără dezbatere și o asumare reală. Sunt de părere că dreptul unor concetățeni de a decide cu privire la viața lor este elementar și merită atenție în mod prioritar. Asta înseamnă să devenim și mai mult europeni. E timpul pentru Europa!,” conchide Romeo Nicoară.

2 Comments on "Deputatul sătmărean Romeo Nicoară susține dreptul la vot de la 16 ani: ”Este un pas necesar”"

  1. sa duca fabrica in Ungaria macar primim banii compensatorii pentru 2 lei .. sefii renunta la 450 de muncitori in favoarea directorului care taie tot de la muncitori si da maistrilor sefilor asta da

    View Comment
  2. Si de ce nu poate fi atunci 14 ani, odata ce ai luat buletinul? Hai sa taiem toata coada!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre deputat Romeo Nicoara, PNL
SONDAJ în județ! UDMR, lider detașat. PNL pe doi, PSD pe locul al treilea

Închide