Despăgubirea uriaşă primită de un român după ce maşina i-a fost avariată în inundaţii

Cea mai ridicată despăgubire plătită anul trecut de un asigurător din România pentru pagube cauzate de o inundație a fost de sute de mii de lei. Suma a fost acordată în cadrul unei polițe CASCO, potrivit informațiilor transmise de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).
Cea mai ridicată despăgubire plătită anul trecut de un asigurător din România pentru pagube cauzate de o inundație a fost de peste 670.000 de lei.
Ploile abundente şi inundaţiile nu afectează doar locuinţele şi infrastructura. Astfel, un caz recent scoate în evidenţă dimensiunea reală a riscurilor la care sunt expuse autovehiculele: spre exemplu, cea mai mare daună achitată anul trecut, în urma unei inundaţii, a depăşit valoarea de 670.000 lei. Evenimentul evidenţiază atât severitatea fenomenelor meteo extreme, cât şi sprijinul esenţial pe care îl oferă asigurările CASCO în astfel de situaţii”, se menţionează în comunicat.
În medie, asigurătorii au plătit în fiecare zi a anului trecut despăgubiri pentru 773 dosare de daună CASCO, ceea ce reflectă frecvenţa ridicată a evenimentelor asigurate care afectează vehiculele din România. Totodată, valoarea totală a despăgubirilor plătite anul trecut în baza poliţelor CASCO a depăşit 2,3 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 9% faţă de 2023.
„Poliţele CASCO sunt asigurări facultative care oferă protecţie financiară pentru o gamă largă de riscuri, printre care: coliziuni şi accidente rutiere, indiferent de vinovăţie, fenomene naturale (inundaţii, furtuni, grindină, căderi de copaci etc.), incendii sau explozii, furt total sau parţial al vehiculului ori al unor piese, dar şi acte de vandalism sau alte evenimente neprevăzute”, se mai precizează în comunicat.
Astfel, într-un context climatic tot mai imprevizibil, o poliţă CASCO devine o necesitate. „În faţa unor daune care pot depăşi cu uşurinţă sute de mii de lei, asigurarea rămâne singura soluţie eficientă pentru a evita pierderi financiare majore. Încurajăm toţi proprietarii de autovehicule să analizeze opţiunile de asigurare disponibile pe piaţă şi să aleagă poliţe adaptate nevoilor lor, pentru a-şi proteja investiţiile împotriva riscurilor tot mai frecvente generate de fenomenele naturale”, susţin reprezentanţii UNSAR.
UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Asigurarea Casco nu este în sine ceva rău!Prețul este totuși măricel.In 45 de ani de condus am avut asigurare CASCO până în 1990.Atunci am avut o problema pentru care am apelat la asigurare și am fost plimbat 6 luni pentru o amarata de bara spate de Dacia. Ulterior am renunțat la acest tip de asigurare și nici nu am mai avut nevoie până în prezent de a apela la serviciile asigurătorilor.Cert este că nici nu am avut în proprietate mașini cu preturi exorbitante. Dar dacă fac o socoteală simpla constat că în 35 de ani daca a-și fi platit o asigurare casco an de an ,în mod sigur bani cheltuiți reprezentau ușor prețul de achiziție al unui autoturism nou din clasa medie,din cele accesibile oamenilor normali nu celor cu venituri extrem de mari unele licite dar foarte multe ilicite!
View Comment