DEZVĂLUIRILE unui fost primar al municipiului Satu Mare. CUM se fac LICITAȚIILE!

Fost primar al municipiului Satu Mare timp de opt ani, Iuliu Ilyes, a făcut lumină în cazul modului în care se fac licitațiile. Mai mult, actualul primar al comunei Vetiș spune și de ce nu se respectă termenele de execuție. Cu subiect și predicat.

Primarul Ilyes este de părere că marea problemă este la nivelul comunicării publice. Mai exact, cu toate că se știu că anumite termene nu se pot respecta, autoritatea publică preferă să dea termene cât mai aproape de ce așteaptă populația.

Mai exact, firma care proiectează lucrările stabilește niște termene de execuție ireale, bazate pe anumite normative în domeniu, dar care odată aplicate nu se mai suprapun cu realitățile din teren.

Cu toate acestea, firma executantă își asumă termenele în cadrul procedurilor de licitație pentru a nu fi depunctată. Cu toate că inginerii știu clar că acele termene și proceduri nu pot fi respectate.

”Termenele de realizare care se contractează se anunță în presă și lumea le urmărește, sunt ireale. Dintr-un motiv foarte simplu și pe care foarte puțini îl recunosc deocamdată și îl aplică. Adică, un termen de realizare este dat de proiectant. În indicatorii tehnico-economici se aprobă un termen. Bine, acest termen este un ideal. Vine proiectantul și adună manopera, calculează timpii prevăzuți în normativele care nu sunt cele mai bune, dar se acceptă în licitații și scoate un timp de realizare, care este absolut ideal. Realizarea efectivă depinde de condițiile meteorologice, depinde de problemele de proiectare care opresc constructorul,toate acestea împing timpii. Bine, poate să apară și vina exclusivă a constructorului, care poate veni nepregătit cu forță demuncă și cu utilaje și atunci mai trage de timp. Dar toate acestea sunt neprevizibile. În licitație, firmele vin cu termenele prevăzute de proiectant ca să nu zică că nu fac în perioada respectivă, că altfel firmele vor fi depunctate la licitație, autoritatea contractantă semnează pentru termenul stabilit de proiectant și uite că ducem înainte un termen absolut ireal. Se întâmplă la aproape toate licitațiile”, a spus Iuliu Ilyes.

Cel mai bun exemplu este Podul Decebal, acolo unde termenele de execuție nu au fost respectate, tocmai pentru că proiectantul a prevăzut altceva.

Fii primul care comentează! despre "DEZVĂLUIRILE unui fost primar al municipiului Satu Mare. CUM se fac LICITAȚIILE!"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Iuliu Ilyes
Adio, LICITAȚII! PRIMĂRIA din județ care își ÎNTREȚINE singură domeniul PUBLIC (FOTOGALERIE)

Închide