E oficial. Vom plăti mai mult pentru băuturile răcoritoare și țigări. De când se aplică noua măsură

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de rectificare bugetară. Guvernul introduce acciza pe băuturile cu zahăr, iar în paralel va crește și prețul țigărilor. Măsurile se vor aplica începând cu luna viitoare.

Potrivit proiectul de rectificare bugetară, începând cu 1 septembrie, Guvernul impune o acciză pe băuturile cu zahăr. Excepții sunt prevăzute doar pentru băuturile răcoritoare naturale fără adaos de zaharuri, chiar dacă zaharurile intrinseci conținute de acestea depășesc limita de 5 grame per 100 mililitri produs și pentru amestecurile de băuturi nealcoolice cu sau fără adaos de zaharuri produse pe loc în cadrul unităților de alimentație publică.

Băuturile cu un conținut de zahăr de 5-8 grame la 100 de mililitri, 50-80 grame la 1 litru, vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru, iar cele cu un conținut de peste 8 grame la 100 de militri, 80 de grame pe litru, vor avea o acciză de 1 leu pe litru, arată anexa publicată de Miniserul Finanțelor Publice.

În nota de fundamentare, Guvernul spune că măsura este introdusă pentru a proteja sănătatea, având în vedere efectele negative ale consumului de zahăr. Astfel, mai arată documentele oficiale, vor fi bani mai mulți pentru învățământ și educație.

Și prețul țigărilor va crește, tot începând cu 1 septembrie, de la 483,74 lei pe 1.000 de țigarete, la 503,97 lei pe 1.000 de țigarete. Fumătorii vor plăti cu aproximativ 40-50 de bani în plus pentru pachetul de țigări.

Proiectul publicate de Ministerul Finanțelor precizează și cu cât vor scădea bugetele unor ministere, iar banii vor urma să ajungă în mâna autorităților locale. Executivul a promis în repetate rânduri că va da o mână de ajutor Primăriilor care au rămas fără o parte din banii necesari investițiilor și funcționării.

Fii primul care comentează! despre "E oficial. Vom plăti mai mult pentru băuturile răcoritoare și țigări. De când se aplică noua măsură"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.