FOTO. 49 de ani de la cea mai mare dintre calamitățile naturale abătute asupra orașului Satu Mare

În fiecare an, Primăria Municipiului Satu Mare organizează în Piața 14 mai comemorarea victimelor de la inundațiile din 1970. Chiar dacă se împlinesc aproape cinci decenii de la cea mai mare calamitate naturală care s-a abătut asupra orașului milenar, Satu Mare, amintirea acelor zile rămâne pentru mulți sătmăreni una extrem de dureroasă.

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a subliniat astăzi în fața reprezentanților autorităților publice și a sătmărenilor că 14 Mai a însemnat și un moment de renaștere pentru Satu Mare, un moment al compasiunii și solidarității.

“În fiecare an, de 14 mai omagiem, memoria victimelor inundațiilor din 1970. Momentul este unul de reflecție, de învățare din lecțiile trecutului pentru ca aceste tragedii să nu se repete niciodată, sub nicio formă. Apele au curmat 56 de vieți omenești, au distrus peste 4.000 de case, au afectat peste 28.000 de imobile și au fost inundate 120.000 hectare de teren. În acest cartier care poartă numele zilei marii tragedii, apele au atins cota de 2 metri. Circulația rutieră și feroviară a fost întreruptă, orașul a fost izolat complet de restul țării.“, a declarat primarul municipiului, Kereskényi Gábor, în cadrul evenimentului de comemorare.

La finalul slujbei de pomenire a celor răposați, primarul municipiului, Kereskényi Gábor i-a înmânat domnului colonel Kaiser Ernő o diplomă de onoare pentru curajul de care a dat dovadă la inundațiile din 1970, salvând sute de vieți.

În final, instituțiile publice, partidele politice, colonelul Kaiser Ernő și ing. Col. Szabó Janos, precum și Grădinița cu Program Prelungit 14 Mai, au depus o jerbă de flori la monumentul ridicat în memoria victimelor inundațiilor din 1970.

La evenimentul de comemorare a victimelor inundațiilor, alături de conducerea locală și județeană, au paticipat și deputatul parlamentar Magyar Lóránd și senatorul Turos Lóránd.

~Inundația din anul 1970 a fost cel mai mare dezastru natural al istoriei municipiului Satu Mare. S-au prăbușit nenumărate clădiri, peste cincizeci de oameni și-au pierdut viața. Să comemorăm azi evenimentele din 1970, dar în același timp trebuie să ne gândim nu doar la dezastru. După inundație, a fost nevoie de reconstruirea unei părți însemnate părți a orașului, astfel această zi a devenit ziua renașterii municipiului” – a declarat Magyar Lóránd.

Fii primul care comentează! despre "FOTO. 49 de ani de la cea mai mare dintre calamitățile naturale abătute asupra orașului Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre deputat Magyar Lorand
FOTO. A căzut din nou sistemul la frontieră! Nu se poate intra sau ieși din România

Închide