FOTO. A făcut bani în străinătate și a reinvestit în județ. Blocat de Primărie!

Marius Filip este un tânăr sătmărean domiciliat în comuna Cămin. A lucrat cinci ani în Germania, alături de soția sa, iar cu banii strânși după o muncă asiduă a încercat să își deschidă o afacere în comuna natală: un atelier auto. Doar că investiției i-au fost puse piedici de către edilii locali pe simplu motiv că Marius Filip e obraznic.

Obrăznicia a constat în faptul că a cerut să i se monteze un stâlp de iluminat public în zona proprietății sale. Primăria Cămin a refuzat, dar Prefectura Satu Mare a atenționat Primăria Cămin să dea curs cererii. De aici a început calvarul.

Supărați pe ”tupeul” lui Marius Filip, edilii au început lupta. Mai exact, au început să îl amendeze sistematic pentru construirea, cică ”ilegală”, a atelierului auto. Doar că Marius Filip a câștigat lupta în instanțele de judecată. Cu toate acestea, edilii nu se lasă.

Redăm povestea spusă de Marius Filip, un om care s-a gândit să aducă plus-valoare în comuna natală. Dar pentru că vrea normalitate, a plătit cu vârf și îndest:

”În 03.08.2017 am primit fără nicio informare sau înştiinţare sau sezizare un proces verbal de contravenţie (NR.1362) în care am fost amendat cu 10.000 lei pentru că am o fundaţie de casă betonată fără autorizaţie! Am la această fundaţie schiţă şi autorizaţie primită de la primăria Căpleni, fiindca la vremea construcţiei fundaţiei satul Cămin aparţinea de comuna Căpleni.

Au fost înmânate primarului actele pentru această fundaţie betonată şi l-am rugat să anuleze procesul verbal. Nu a vrut aşa că am ajuns în instanţă şi am câştigat procesul. D-nul primar a fost întrebat de o cunoştiinţă din ce motiv a primit Marius Filip amendă de 10.000 lei iar el ar fi răspuns ”Cumva trebuie să-l opresc”… Adică el se foloseşte de funcţie pentru a se război cu unii sau cu alţii?

În acea perioadă eram în faza de construcţie cu atelierul auto pe care am vrut să îl deschid în anul 2018 la început. Un consătean a trimis un mesaj scris în decembrie 2017 prin care îmi spunea că nu voi deschide o vreme bună acel atelier pentru că nu vrea primarul.

În anul 2017 am înfiinţat un SRL pentru servicii de reparaţii şi întreţinere maşini pentru ca odată cu terminarea construcţiei să pot începe efectiv activitatea. Încă nu eram gata cu construcţia, dar deja am primit ameninţări indirecte şi directe. Am crezut că până la terminarea construcţiei se va linişti. Dar din păcate nu a fost aşa.

Toate documentele necesare dezvoltării acestei investiţii au fost şi sunt în bună regulă. Am depus dosarul la Primăria Cămin pentru solicitare autorizaţie Atelier auto. Nu primesc această autorizatie de la d-nul primar Suto Imre si D-na secretara Sălăgean Melinda. Cu pretextul că în extrasul de carte funciară este trecut Anexă gospodarească şi cică trebuie să trecem atelier. Secretara Sălăgean Melinda ne-a declarat că dacă avem modificările finalizate atunci ne autorizează construcţia.

Ne-am informat din nou pe la comunele vecine si chiar în orasul Carei despre această problemă şi despre încadrările necesare pentru a putea obţine autorizaţia. Cei întrebaţi, care au astfel de investiţii au spus că au autorizatie de funcţionare pentru anexă gospodarească. Am depus dosarul din nou la primăria Cămin cu modificările cerute adica din anexă gospodarească am trecut atelier auto. De această dată d-na secretara Sălăgean Melinda îmi cere să fac PUD (Plan urbanistic detaliat) deşi acest act nu a mai fost cerut altcuiva care are atelier auto în sat. Alte cheltuieli, timp şi stres pe care le consider ca un abuz şi o discriminare fiindcă în comună mai există un atelier auto care este autorizat prin anexa gospodarească.

Vreau să vă spun că de câte ori părinţii mei au fost la Primăria comunei Cămin atât primarul cât le-au spus verde în faţă, fără jenă…,,NOI NU AVEM PROBLEME CU Dvs! NOI AVEM CE AVEM CU FIUL DVS CU Filip Marius,,.

Am depus din nou actele pentru PUD şi cheltuiesc în plus 13.000 de roni. Bani pe care nu cresc pe stradă şi nu curg la robinet. Deci am început de la zero toate demersurile pentru o clădire existentă, construită deja. Am sunat la Urbanism la Satu Mare şi am întrebat de ce se procedează aşa, de ce nu am primit autorizatia pe anexa gospodarescă. Am primit următorul raspuns…,,Dacă voi nu vă înţelegeţi…Nu am ce face! D-na secretară de la Cămin cere!,,… Iar secretara de la primăria Cămin îmi spune că cei de la Satu Mare cer aşa ceva.

Deci oricine poate să primească autorizaţie pentru atelier auto pe anexă gospodărească doar Filip Marius din Cămin Nu. Ţinând cont de faptul că am investit o sumă foarte mare de bani pentru investiţia Atelier Auto în comuna Cămin, investiţie pe care nu o pot exploata deloc datorită piedicilor care mi se pun, am fost nevoit să mă împrumut pentru a plăti actele cerute în mod special doar pentru mine de către primăria Cămin.

Vreau să vă informez că de aproape 3 ani de zile, împreună familia mea, trăim un adevărat coşmar, un stres continu, nu ne mai găsim liniştea când vedem câte abuzuri ni se fac , la ce presiuni, discriminări, dezinformări şi răzbunări suntem supuşi din partea primăriei Cămin. Oare pentru comuna Cămin nu este nevoie de o investiţie şi de familii tinere care să se întoarcă înapoi acasă din străinătate?”, este scrisoarea lui Marius Filip.

SURSA: Buletin de Carei

 

16 Comments on "FOTO. A făcut bani în străinătate și a reinvestit în județ. Blocat de Primărie!"

 1. Frate, fa o plângere la DNA pentru abuz în serviciu…s-au întreabă-l cât vrea șpagă pentru hârtia aia…funcționari handicapați…

  View Comment
 2. Norma,dupa primar “minoritar”,doar e vorba de un roman….

  View Comment
 3. Salutare. problema e destul de simpla, se poate rezolva in cateva luni si fara prea mare cheltuiala, chiar fara avocat. se depune o solicitare la primaria Camin pentru obtinere autorizatie de functionare, daca in 30 de zile nu primesti niciun fel de raspuns, dupa aceasta perioada intentezi proces in instanta primariei si soliciti emiterea autorizatiei in baza aprobarii tacite. adica daca primaria nu emite niciun raspuns in termenul legal de 30 de zile de la data solicitarii, inseamna aprobare tacita. mai mult, ai putea solicita in instanta si daune materiale reprezentand un eventual venit pe toata perioada in care nu ti s-a permis sa iti desfasori activitatea comerciala. daca estimezi ca in ultimul an, daca functiona service-ul ai fi avut venituri de xxxx lei, le poti solicita in instanta primariei, iar primarul ar trebui sa plateasca cota parte din aceasta suma.

  View Comment
 4. daca domnul care intentioneaza sa deschida acolo o mica afacere zice ca a procedat cu toate legal, nu ar trebui sa existe niciun abuz din partea niciunei autoritati legale prin care sa se interzica acest lucru. cu atat mai mult cu cat primaria respectiva ar trebui sa atraga investitori, acestia di urma urmand a plati taxe si impozite la bugetul local pe perioada functionarii.

  View Comment
 5. Andrei Baciu | iulie 15, 2018 at 20:23 |

  Cam tot asa este condusa si Romania.Si tot de un membru FDG care,zice-se, se pretinde mostenitorul GEG…Bieti romanasi,cum isi bat joc de voi niste venetici !!!

  View Comment
 6. Daca as locui acolo, nu i-as da voie sa construiasca atelier auto langa casa mea. Multi au tupeul sa-si construiasca tot felul de ateliere fara acordul vecinilor. Fiecare sat sau comuna trebuie sa aiba zona industriala ca cei care vor sa desfasoare activitati industriale sa o faca dar fara a deranja locuitorii. Mergi prin sate si gasesti o gramada de masini stricate pe trotuar si carosabil. Nu cunosc amanuntit acest caz, dar nu sariti in apararea oricarei terti. Au si n-au dreptate si unul si altul.

  View Comment
 7. Primaria are dreptate. In extrasul cf trebuie sa apara atelier auto ca sa se poata emite autorizatie de functionare!

  View Comment
 8. Functionar | iulie 15, 2018 at 23:03 |

  1. Definitia ptr anexa gospodaresc:
  “Constructiile cu caracter definitiv sau provizoriu, menite sa adaposteasca activitati specifice, complementare functiunii de locuire, care, prin amplasarea in vecinatatea locuintei, alcatuiesc impreuna cu aceasta o unitate functionala distincta. In categoria anexelor gospodaresti, de regula in mediul rural, sunt cuprinse: bucatarii de vara, grajduri pentru animale mari, patule, magazii, depozite si altele asemenea. In mod similar, sunt asimilabile notiunii de anexe gospodaresti si garajele, serele, piscinele si altele asemenea” – CUM SE VEDE ATELERUL RESPECTIV NU SE INCADREAZA.

  2. Daca mai puneati mana pe carte putin puteati citi, ca PUD-ul este solicitat daca conform PUG-ului zona unde capsunarul nostru a vrut sa construiasca avea alta destinatie, decat industrie sau servicii. DECI E JUSTIFICAT SI PUD-UL.

  3. Cum intra in joc Urbanismul din Satu Mare? Eventual Urbanismul de la Cons. Judetean? ! Poate se autorizeaza cu avizul lor? Atunci de ce atacati doar conducerea maghiara al Primariei Camin?

  4. Summa summarum avem o constructie fara Aut. de Construire valabila. Lasati mai moale cu invartitul rahatului, ca poate va treziti si cu o amenda de la ISC.

  (…)

  View Comment
 9. Nu stiu daca acestui domn i s-a facut o nedreptate. Dansul a construit o cladire fara Autorizatie de Construire. Nu poti sa faci Service Auto intr-o anexa gospodareasca, nu e legal. Anexa gospodareasca implica alte activitati decat reparatii de masini. Ca legea i se aplica doar lui in acea localitate e altceva, dar sa construiesti fara autorizatie este ilegal in Romania si asa ar trebui sa fie pentru toata lumea.

  View Comment
 10. comentator | iulie 16, 2018 at 09:23 |

  Dacă vroiați un articol cap-coadă atunci puteați întreba oficial și primăria în cauză. Așa se face meseria asta, trebuie ascultate ambele variante. Eu chiar aș fi curios care este părerea domnilor de la primărie mai ales că am înțeles că s-a ajuns la o adică și la Prefectură. Are dreptate @Gabi, s-ar putea să nu fie construibilă zona respectivă. Și atunci este obligatoriu PUD/PUZ. Legal nu prea se poate altfel.

  View Comment
 11. Multumim domnului FUNCTIONAR pentru lāmuriri.

  View Comment
 12. D-ule functionar! De unde stiti ca-i capsunar? Dupa cum reiese acest domn cere autorizatie de functionare si nu autorizatie de constructie.

  View Comment
 13. comentator | iulie 17, 2018 at 12:19 |

  @Anonim. Este simplu. Nu cunosc detalii și nu-l apăr pe @Funcționar dar dacă primarul cere PUD este clar că nu are autorizație de construcție din partea primăriei. Eu tind să cred că domnul în cauză a avut certificat de urbanism eliberat de Primăria Căpleni când localitatea Cămin aparținea de această comună și dânsul ca tot românul s-a apucat de treabă în stil dâmbovițean. A turnat betonul pentru fundație zicând că va face și restul când va avea bani. Între timp a plecat să facă rost de ele dar probabil nu a obținut autorizația de construcție. De aici e baiul plus că au trecut vreo 15 ani și Căminul s-a separat de Căpleni. Și legislația s-a modificat enorm, autorizație de construcție retro nici vorbă să capete.

  View Comment
 14. Acest domn din CAMIN are toate autorizațiile pt atelier care a fost în 2-3 ani terminata.A cerut de la primăria CAMIN autorizație de funcționare pt atelier auto deci pt un SRL!

  View Comment
 15. Tovarasul functionar ,ca si capsunar probabil ca ai lucrat tu,dar apropo pe unde esti functonar ca dupa cum team citit nu prea cunosti,legile,noi sustinem ca nu trebuia sa facem PUD,lntrucat acest atelier nu este construit lntro zona aglomerata,adica ca sa lntelegi fara case multe,nu avem nici vecini de la care trebue sa cerem acordul lor,este o straduta ln care locuim noi,urmeaza atelierul,iar ln partea dreapta este un teren agricol,vecinii sunt mai departe putin de noi,la peste 20 de metri,legea face referire,ca sa fie la o distanta de 15 metri pana la fatada casei sau primul geam,distanta este putin mai mare,si conform planului cadastral aceasta are destinatia de curti,constructii,intravilan si anexe gospodareste la care se lncadreaza si altelle…..si la care nu se cere sa se faca PUD,pentru a fi autorizat
  Si lnca ceva tovarasul asa zis functionar,autorizatie de constructie avem deja lnainte de a lncepe constructia data de catre Primaria camin,dupa ce am terminat constructia am obtinut si celelalte autorizatii care sau cerut.
  Despre tovarasa gabi pot sai trsmit ca este ln plop si plopun aer
  Si lnca ceva tovarasul functionar ,caminu nu are conducere maghiara ,ci este codusa de jvabi(FDG)Caminul are 90 % jvabi,dar toti sunt ROMANIvorbitori de limba maghiara,iar eu nu ma simt minoritar deoarece sunt la mine acasa ln ROMANIA

  View Comment
 16. Grim cel din povesti | iulie 26, 2018 at 20:26 |

  ALO!!!!!!!!!
  Dar ce sa intamplat cu registrul agricol din 2014?D na secretara

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre investiție
FĂRĂ PRECEDENT. Miniștrii și investitori puternici ajung în județul Satu Mare

Închide