FOTO. Adevărata Sâmbra Oilor, fără campanie electorală. Tradiția Țării Oașului


Sute de persoane s-au adunat pe dealul de la Huta Certeze pentru a urmări spectacolul artistic de la Sâmbra Oilor. Costumele populare, muzica tradițională și dansul au fost principalele motive pentru care cei care participă în fiecare an la sărbătoare au îndurat aglomerația provocată de vizitele liderilor politici.

Atmosferă câmpenească, costume populare colorate, muzica și dansul tradițional sunt cele care îi fac pe oșeni, dar și pe turiști să vină la festivalul Sâmbra Oilor. Cu scaune sau pături aduse de acasă, nederanjați de mirosul de mici și grătare sau de îmbulzeala creată de politicieni, iubitorii de tradiții și-au luat locurile în fața scenei și au așteptat cu nerăbdare deschiderea programului oficial.

Mulți dintre cei care îndură aglomerația în fiecare an sunt vârstnici, veniți pentru a asculta cântecele de demult și pentru a privi, nu fără emoție, tinerii care încă mai poartă costumele populare.

Dacă pentru localnici Sâmbra este doar încă un motiv de a prezenta cu mândrie datinile și obiceiurile moștenite din părinți, pentru turiști este un bun prilej de familiarizare cu tradițiile oșenești prin achiziționarea produselor fabricate local, fie că vorbim de bunătăți culinare sau de mici suveniruri care poartă amprenta meșterilor autentici.

Nu au lipsit nici comercianții cu marfă de import, mai ales cei mici au fost atrași de culorile și multitudinea de „chinezării” care au aglomerat unele  tarabe.

Și tot copiii au fost cei care au căutat “ringhișpilurile”, dar asta nu înseamnă că adulții nu s-au încumetat și ei la puțină distracție cu adrenalină pe toboganele gonflabile.

Mulți au urmărit de departe reeditarea măsurișului laptelui și și-au adus aminte de petrecerile care încununau munca oierilor, de cântecele și de veselia care însoțeau treaba bine făcută.

Nu au lipsit micii, grătarele și alte preparate culinare care sunt la mare căutare la sărbătorile câmpenești, iar majoritatea corturilor amenajate s-au umplut rapid de gurmanzi.2 Comments on "FOTO. Adevărata Sâmbra Oilor, fără campanie electorală. Tradiția Țării Oașului"

  1. Oseni au mai ramas fara un partid PSD si PRO PSD au convins toti tigani din judet sa le fie alaturi acuma sunt oseni in tinta

    View Comment
  2. Oașul e tot mai mult o oglindă a kitschului! Ce face centrul de promovare a tradițiilor, doar cheltuie bani?

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Negrești-Oaș, oșeni, produse tradiționale, Sâmbra Oilor
FOTO/VIDEO. Politicienii au acaparat Sâmbra Oilor. Partidele și-au căutat votanții pe dealul de la Huta

Închide