FOTO. Cimitirul de pe Amațului, fără paznic. Cu morminte distruse și cerșetori

Gropi săpate haotic, morminte distruse și mizerie. Acestea sunt primele imagini care te lovesc atunci când intri în cimitirul de pe strada Amațului. Un sătmărean, care a plecat să-și plângă morții, a rămas dezgustat de haosul care domină prin cimitir.

”Își bat joc la propriu, cred că trebuie puși la punct, cel puțin un paznic, unul nu vezi. Acolo am văzut unul rulându-și liniștit țigara și cerșind de la noi, oamenii care mergem acolo, pentru a ne plânge morții, sau pentru a ne întreține singuri mormintele”, s-a plâns sătmăreanul pe Facebook.

În cimitirul de pe strada Amațului, înghesuiala vine la pachet cu mizerie dar și cu sfidarea cetățeanului. Taxa plătită de cei lăsați în urmă este modică, dar cei mai mulți se întreabă care este exact rolul ei și ce anume se “întreține” din cei puțin peste 30 de lei. E adevărat, nu mai trebuie să vii cu apă de acasă în flacoane, dar robinetul este departe, iar apa picură a risipă. Fie iarnă, fie vară, la cimitir de duci cu măturica, dalta și lopata, asta dacă vrei ca mormântul și poteca de acces să fie curate.

Iar dacă ai curajul să întrebi de curățenie, răspunsul îți vine sec, oamenii fac mizerie și cu asta basta. Deși locurile amenajate pentru deșeuri nu de puține ori dau pe afară de gunoaie, semn că pentru cei mai mulți dintre “vizitatori”, gunoaiele nu se aruncă de-a valma peste mormintele altora, ci sunt duse cu rigurozitate spre cele câteva locuri special amenajate.

Vrei să repari locul de veci?! Nu ai voie!

De probleme și mai mari se lovesc cei care vor să își repare mormintele. Practic, administrația ajunge să îi ceară un împrumut, pentru ca la anu’ să se apuce de treabă. Iar asta ți se spune cu un zâmbet sarcastic pe buze, de către “un șef” care umblă la serviciu fără cămașă, că și așa e prea cald afară. Dai bani azi și facem când avem timp. Până atunci, mormântul se poate degrada în continuare.

Și dacă te revolți de felul în care ești tratat, tragi pe dreapta la prima firmă de construcții și angajezi un “privat” să vină “să dea cu bidineaua”, atunci ești amenințat cu amenda, că doar nu intră așa în cimitire tot felul de filmulețe care să încalce monopolul atât de bine “cimentat”.

 

Fii primul care comentează! despre "FOTO. Cimitirul de pe Amațului, fără paznic. Cu morminte distruse și cerșetori"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre cimitire
Administrația nesimțită a cimitirelor din Satu Mare: îți iau banii, dar stau cu ”burtocul” la soare

Închide