FOTO. Cum i-au prins polițiștii din Bihor, Satu Mare și Maramureș pe Zârmă și Lux, hoții Maicii Domnului. Jaf după un scenariu rupt parcă din filme

Polițiștii din Bihor au lucrat împreună cu cei din Satu Mare și Maramureș pentru a-i putea prinde pe cei doi bărbați care au furat bijuteriile de la mănăstirea Izbuc din județul Bihor. Sătmărenii chiar au ajutat la urmărirea celor doi, până la momentul în care au fost prinși și arestați.
Totul a început într-o dimineață, cu o ușă găsită deschisă acolo unde, de obicei, nici măcar sticla nu era atinsă. Pe 28 martie a.c., paracliserul Mănăstirii Izbuc intra în catedrala mare pentru pregătirile de zi, ca în fiecare dimineață, înainte ca valurile de pelerini să sosească din toate colțurile țării. Numai că s-a oprit ca lovit de trăsnet.
Icoana Maicii Domnului, veche de aproape un secol, era la locul ei, dar cutia de sticlă care o proteja fusese descuiată. Bijuteriile din interior – sute de cruci, inele, cercei și brățări din aur, lăsate de credincioși în căutare de minuni – dispăruseră!
Lovitura, aveau să afle anchetatorii, fusese pusă la cale de doi recidiviști din Maramureș: Ioan Alex Timiș, zis „Zârmă”, și Raul Timiș, alias „Lux” care au fost prinși cu focuri de armă de polițiștii din Bihor. Potrivit jurnaliștilor de la eBihoreanul, cei doi au orchestrat un jaful după un scenariu desprins parcă din filme.
Cei doi, originari din Boșa, și-au pregătit minuțios lovitura, inclusiv achiziționarea unui autoturism radiat, furtul unor plăcuțe de înmatriculare, în timp ce unul dintre ei a mers ca antemergător pentru a verifica dacă nu cumva sunt polițiști pe drumul spre mănăstire.
În dimineața furtului, la ora 08:17, Zârmă a intrat „mascat” în catedrala goală, a mers direct spre Icoana Maicii Domnului și a forțat încuietoarea cutiei de sticlă în care aceasta era expusă, alături de giuvaerele oferite de credincioși. În câteva secunde, a rupt şiragul cu cruci, inele, brățări și cercei, iar apoi a dispărut. Prada a fost consistentă: călugării apreciază că în cutie se adunaseră de-a lungul ultimului deceniu bijuterii de peste 150.000 lei, adică aproximativ 30.000 euro.
Odată ce au reușit să identifice făptașii, mașinile și traseele, anchetatorii au decis să-i pună sub supraveghere. Polițiștii i-au filat discret, zi de zi, așteptând momentul potrivit să intervină. Așa au aflat că unul dintre ei locuiește într-o casă cu 14 camere, dotată inclusiv cu o ușă secretă, anume construită pentru a-i permite să dispară rapid în cazul unor „vizite” nedorite.
Ca să nu-i piardă din ochi, înainte să-i ridice pe 28 aprilie, polițiștii bihoreni și colegi de-ai lor din Satu Mare și Maramureș i-au urmărit non-stop, timp de două zile, în Borșa. Cei doi au fost depistați la un moment dat împreună și urmăriți pe o stradă, încercând să fugă. Polițiștii au fost nevoiți să tragă trei focuri de armă în plan vertical pentru a-i opri.
