FOTO. De ce alte comunități de rromi nu iau exemplul de la Tășnad?! Unde își fac singuri curățenie

Zeci de tineri de etnie rromă din cartierul țigănesc din Tășnad au dat dovadă de civism și s-au pus să facă singuri o igienizare masivă. În schimb, în alte localități, precum Tătărești, spațiile verzi au devenit loc de depozitat deșeuri menajere. În spatele caselor din cartierele sociale este dezastru, iar edilii nu prea îi pun pe riverani la treabă.

Imaginile sunt de-a dreptul revoltătoare, dat fiind faptul că aici locuiesc și foarte mulți copii. Suntem curioși dacă și alți rromi vor înțelege că trebuie să se ajute și singuri dacă vor condiții decente de trai.

Reamintim că în Tășnad au fost surprinse imagini impresionante, acolo unde un tânăr de etnie rromă a reușit să determine o întreagă comunitate să iasă și să facă curățenie în cartierul țigănesc din oraș. Tomi Danko, în vârstă de 32 de ani, plecat de mai mulți ani peste hotare, a revenit cu o mentalitate occidentală și a adus o schimbare. 

Cine este tânărul providențial

Tomi Danko este inițiatorul unei acțiuni masive de igienizare a cartierului de rromi din orașul Tășnad. A plecat încă din anul 2008 în capitala Angliei – Londra.  Tomi și-a făcut un rost în viață, iar acum are o soție și o fetiță de zece ani, care este la școală în Londra.

Viața lui Tomi nu a fost ușoară. A muncit în Slovacia – 5 ani, Germania – 2 ani, Olanda – 4 luni, și apoi în Anglia. Peste tot a învățat cât de importantă este disciplina și mediul în care trăiești. Tomi a înțeles că schimbarea unei comunități pornește din interiorul ei. De la cum trăiește, la cum păstrează curățenia.

Mobilizare fantastică

Așa se face că a păstrat legătura cu toți prietenii rămași în cartierul natal și a reușit să îi mobilizeze spre cea mai mare acțiune civică de salubrizare a cartierului. Zeci de tineri au pus mâna pe mături, lopeți și saci menajeri, reușind să strângă deșeurile aruncate la voia întâmplării.

Visul lui Tomi este ca toți țiganii să le urmeze exemplul. Disciplina și solidaritatea par să fie secretul ieșirii din sărăcie pentru semenii lui. El a văzut alternativa, și-a depășit bariera socială, iar acum încearcă să contribuie la viitorul comunității din care a plecat.

”Tot ce vreau este să transmit un mesaj clar către toți tinerii din cartier, că putem să schimbăm lucrurile. Că totul pornește de la lucrurile simple, precum curățenia, disciplina și munca susținută. Sper să reușim să convingem cât mai multe persoane să ni se alăture acestui demers”, a spus Tomi Danko pentru PresaSM.  

 

1 Comment on "FOTO. De ce alte comunități de rromi nu iau exemplul de la Tășnad?! Unde își fac singuri curățenie"

  1. Procuroru din Hodod(procur orice) | martie 28, 2019 at 13:47 |

    Ma uit la o emisiune pe un post de televiziune,unde niste vedete autohtone trebuie sa strabata India in lung si in lat.Te ingrozesti la ce vezi!Dar avem si noi ”india” noastra…

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre integrare, rromi, salubrizare
Consilierii au decis. Acceptă majorarea tarifului de salubrizare

Închide