FOTO. Episcopia Romano-Catolică își face spital în centrul Sătmarului! Proiect învăluit în mister

Potrivit informațiilor obținute de reporterii PresaSM, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare a demarat o investiție privind reabilitarea clădirii Zarda, unde a fost internatul Colegiului Național ”Ioan Slavici”. Imobilul este monument istoric și este situat pe strada Ștefan cel Mare.

Ce știm până acum, pe surse

Denumirea oficială a proiectului este ”Centru medical de prevenție, diagnostic și tratament Ham Janos”. Lucrările au demarat în forță în urmă cu câteva zile, în baza autorizației de construcție nr. 760/13.12.2018, emisă de Primăria Satu Mare.

Potrivit informațiilor PresaSM, este vorba despre un spital în toată regula, cu bloc operator și terapie intensivă, saloane cu paturi, laboratoare și toate dotările necesare. De asemenea, totul va fi automatizat. De la uși și până la geamuri.

Lucrările se desfășoară în ritm alert, pe șantier lucrând peste 100 de muncitori! Sursa de finanțare este din bugetul propriu al Episcopiei Romano-Catolice. Cu toate că ar fi aplicat pentru un proiect cu finanțare europeană, se pare că Episcopia nu a avut noroc de această dată.

Proiect învăluit în mister

Reporterii PresaSM au încercat să afle în mod oficial care sunt detaliile acestui proiect, dar s-au lovit o de reticiență și birocrație excesive, întregul proiect fiind învăluit în mister, din câte se pare. Reprezentanți ai Primăriei Satu Mare s-au scuzat, precizând că nu știu nimic (cu toate că au eliberat autorizația de construire).

Când am contactat verbal reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice Satu Mare, aceștia ne-au indicat să facem cereri în scris. Am așteptat o zi, iar răspunsul a fost sec: “Într-adevăr s-a început renovarea exterioară şi interioară a aripii stângi a clădirii Zarda de pe strada Ştefan cel Mare. În partea stângă a clădirii se va amenaja un centru medical modern de diagnostic şi de terapie”.

Când a recuperat clădirea 

Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a hotărât, prin decizia nr.655/23.12.2005, retrocedarea imobilului situat în Municipiul Satu Mare, strada Ioan Slavici nr.4, Ordinului Surorilor de Caritate “Sfântul Vincenţiu” din Satu Mare, judeţul Satu Mare. Concret, Episcopiei Romano-Catolice.

Istoria unei școli

Înființarea de către călugărițe a Școlii Elementare Romano-Catolice pentru Fete și a Şcolii Superioare Romano-Catolice de Fete a avut loc în 1842. Fiind printre primele dintre „Institutele școlare ale maicilor milostive”/„Institutele educative ale surorilor de caritate” ale congregației „Sfântul Vincenţiu de Paul”, ce au funcționat la Satu Mare în perioada 1842 – 1948. Cursurile s-au desfășurat în „claustru” (mănăstire), acolo unde a fost amenajat și internatul pentru elevele școlii.

1 Comment on "FOTO. Episcopia Romano-Catolică își face spital în centrul Sătmarului! Proiect învăluit în mister"

  1. Badea Gheorghe | februarie 7, 2019 at 10:15 |

    Măcar ăștia tac și fac!
    Exemplu bun pentru biserica BOR-âtă!

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Episcopia Romano-Catolică
Blocuri și terenuri de sport în locul fostului lac Pescăruș, din municipiul Satu Mare

Închide