FOTO. Explicațiile autorităților: ce s-a întâmplat cu puiul decolorat, cumpărat din supermarket

O persoană a cumpărat un ”pui fericit” din supermarket, dar după ce l-a lăsat în saramură pentru două ore, şi-a pierdut culoarea gălbuie. Povestea puiului vopsit a devenit virală pe reţelele sociale. Producătorii au răspuns în urma postării femeii, precizând că această culoare a puiului este rezultatul exclusiv al hrănirii naturale și că nu utilizează nicio substanţă artificială. Fapt confirmat de către Direcția Sanitar-Veterinară pentru Siguranța Alimentelor, respectiv de către Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor.

Ce spune Protecția Consumatorilor

Proces verbal de constatare nr. 75/206, din data de 26.03.2019 al ANPC – Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bacău – la Agricola International SA.

”În urma aparitiei pe retelele de socializare, dar si in presa a unor informatii referitoare la culoarea galbena a produsului Puiul Fericit, institutia noastra s-a autosesizat si a desfasurat un control la Agricola International SA. (…) Atat Puiul Fericit cat si Puiul Fermierului este puiul de rasa Hubbard care provine din fermele proprii. Odata cu institutia noastra s-a desfasurat si un control de catre DSVSA Bacau. In urma efectuarii controlului de catre DSVSA Bacau s-a constatat ca dupa scarificare nu se aplica tratamente sau actiuni de procesare care sa modifice culoarea si consistenta carnii puilor sacrifcati in unitate”, este răspunsul celor de la Protecția Consumatorilor.

Ce spune Direcție pentru Siguranța Alimentelor

Nota de constatare nr. 6011/ 25.03.2019 – ANSVSA – Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău.

Constatări: ”In urma vehicularii in mediul on-line, presa scrisa si televiziune a unor informatii cu privire la culoarea galbena a puiului Fericit, a fost verificata unitatea mai sus mentionata unde au fost constatate urmatoarele: Puiul «Fericit» si puiul «Fermierului» este puiul de rasa Hubbard care provine din fermele proprii (fermele 3, 11, 12, 20) de La Brad si Ferma SC Avicola Serban SRL. Puii sunt sacrificati in abatorul apartinand SC Agricola International SA, situat in localitatea Prajesti cu respectarea prevederilor Reg. 853/2004 si Reg. 854/2004 pe linia de abatorizare nefiind applicate tratamente sau actiuni de procesare care sa modifice culoarea si consistenta carnii puilor scrificati in unitate cu exceptia procedeelor de abatorizare, cu respectarea procedurilor de bune practici, de igiena si lucru referitoare la temperature de racier, depozitare, manipulare, transare, ambalare, etichetare, depozitare si livrare. (…) Straratul superficial de la suprafata tegumentului (epiderma) in contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumita temperature (la oparire de exemplu) sufera transformari”.

De unde a început totul

Cătălina Anghel a postat pe Facebook două imagini: una cu puiul galben în ambalaj, şi cealaltă cu produsul decolorat, care a stat pentru două ore la saramură:

”Mă mănâncă degetele de nervi, nu pot să nu scriu. Azi am râs isteric. De ce? Pentru că unii umblă cu cioara vopsită sau…puiul vopsit, cum vreti să spuneţi. Şi încă pe bani buni, pe banii proştilor ca mine. Eu împăcată că mănânc sănătos, mă duc şi cumpăr Puiul Fericit. Dau 40 lei pe el cu gândul că na, scrie că e crescut natural şi că „are chiar culoarea puiului de altadată, crescut ca la curte”. De dimineaţă pun o pulpă la saramură pentru 2 ore (o cană cu apă şi 2 linguriţe de sare, nimic altceva). Când să-l scot ca să-l gătesc, surprizăăă! Puiul s-a decolorat. Nu mai este “galben ca cel de curte” ci în pete ca dalmaţianul. Ei, şi mă întreb cum li se permite acestor impostori sa mintă cu atâta nonşalanţă”, a scris Cătălina Anghel pe Facebook.

2 Comments on "FOTO. Explicațiile autorităților: ce s-a întâmplat cu puiul decolorat, cumpărat din supermarket"

  1. Execrabilă explicație! Chiar cred că oamenii sunt idioți? Sper că direcția de sănătate publică să-i verifice drastic și să închidă pentru totdeauna această firmă!

    View Comment
  2. Da, poate suferi transformari a culorii.Acest fapt este recunoscut de toata lumea.Dar TRANSFORMAREA CULORII ESTE UNIFORMA PE TOATA SUPRAFATA PIELII.Nu zonala ca in imagine.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Comisariatul pentru Protecția Consumatorului, Direcția Sanitar-Veterinară, pui
FOTO. Ingredientul secret la un restaurant din centrul Sătmarului: insectele!

Închide