FOTO. Firmele de construcții din județ, împinse către faliment. Petiție către Guvern

Patronii firmelor de construcții din județul Satu Mare trag un uriaș semnal de alarmă vizavi de efectele Ordonanței de Urgență a Guvernului 114, iar la inițiativa Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (PIMM) din Satu Mare și a deputatului Octavian Petric, au semnat astăzi și o petiție. Președintele PIMM Satu Mare, Crina Dunca, a precizat că prin această petiție se cere modificarea de urgență a Ordonanței 114/2018 pentru sectorul construcțiilor.

Ce prevede petiția

În petiție se arată că în urma aplicării OUG 114 din 28 decembrie 2018, societăţile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul de construcţii în judeţul Satu Mare solicită Guvernului României să analizeze în regim de urgenţă modificarea OUG 114/2018 pentru sectorul construcţiilor prin actualizarea valorii tuturor lucrărilor aflate în derulare, precum şi a celor care urmează a fi scoase la licitaţie.

Și asta pentru că, potrivit specialiștilor din domeniu, a avut loc creșterea excesivă a prețurilor materiilor prime. Creştere a preţurilor care se situează între 15% şi 40%. Un alt efect direct este creșterea salariilor impuse sectorului de construcții. De asemenea, majorarea salariilor în sectorul bugetar a dus la migrarea unui număr foarte mare de ingineri de la privat spre stat.

În aceste condiții economice destul de vitrege, băncile comerciale refuză să acorde credite societăţilor comerciale pentru lucrările contractate de la entităţi publice, acordând credite doar pe baza unor bunuri strict imobiliare.

Patronii solicită actualizarea de urgenţă a valorii tuturor lucrărilor aflate în derulare, precum şi a celor care urmează a fi scoase la licitaţie, conform preţurilor din piaţă la ora actuală, atât în ceea ce priveşte tarifele manoperei cât şi preţurile materiilor prime, incluse în cadrul lucrărilor.

Deputatul Octavian Petric, sprijin pentru constructori

Deputatul Pro România, Octavian Petric, a dorit să transmită un mesaj de susținere pentru toți constructorii din județul Satu Mare și i-a asigurat de tot sprijinul său. De asemenea, i-a felicitat pe organizatori pentru această inițiativă.

”Ca și om de afaceri, știu foarte bine cât de multe probleme a creat această OUG 114, nu doar în domeniul construcțiilor ci și în alte domenii. Sunt consecințe pe care le simțim indirect toți, toată economia. Inițiativa voastră vine într-un context în care OUG 114 a blocat pur și simplu administrațiile locale care au proiecte, adică i-a blocat pe cei mai harnici primari, iar pe voi, mediul de afaceri, vă împinge spre faliment. Iar de aici încolo intrăm într-o zonă pe care Guvernul a scăpat-o de sub control și pare să nu aibă soluții.

Majorarea salariului minim în construcții a fost o măsură bună, dar se vede că nu a fost analizat impactul pe orizontală și de aici derivă o mulțime de probleme, atât pentru mediul de afaceri cât și pentru administrațiile locale. Înțeleg că în final va fi propusă o petiție ce va fi adresată Guvernului și vreau să vă asigur că, prin calitatea pe care o am de parlamentar și copreședinte al PRO România Satu Mare, voi susține solicitările voastre la forurile responsabile și sper ceea ce propuneți să se concretizeze”, a spus Octavian Petric.Fii primul care comentează! despre "FOTO. Firmele de construcții din județ, împinse către faliment. Petiție către Guvern"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre deputat Octavian Petric
FOTO. ”La Digănie”, tradiția reînviată a Țării Codrului. Sau mândria de a fi codrean

Închide