FOTO. Grindină în județ! Rachetele anti-grindină, proiect urgentat de Consiliul Județean Satu Mare


După ce a căzut grindină în zona Oașului, conducerea Consiliului Județean Satu Mare susține că va urgenta proiectul achiziționării unui sistem antigrindină.

„Aștept să se termine furtuna să fac evaluările, dar mă gândesc cu groază la pagubele produse cetățenilor, fermierilor, culturilor ! Totodată, mă bucur că noi, la Consiliul Județean am promovat deja proiectul „ANTIGRINDINĂ-Silver”, dimensionat să acopere suprafața judetului. Luni 26.06.2017 în ședința ordinară proiectul va fi pe ordinea de zi, procedural pentru etapa următoare, înainte de depunerea cererii pe fonduri UE. Deoarece pe fonduri naționale idea este doar în stadiu incipient!”, a scris vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit proiectului, în județul Satu Mare se vor înființa 40 de puncte de lansare a unor rachete anti-grindină. Nu este o poveste științifico-fantastică, ci un proiect concret la care lucrează cei din Consiliul Județean.

Sistemul de lansări de rachete nu se poate utiliza cu traiectorii transfrontaliere, ca urmare județul Satu Mare a solicitat și a obținut un acord de susținere din partea AASNACP de a dezvolta un sistem propriu, complementar, ce se bazează pe tehnologia amplasării unor generatoare terestre în 40 de puncte ale județului.

Generatoarele la sol intră în acțiune în urma unei avertizări primite din partea Serviciului Național de Meteorologie din Ungaria. Aceste avertizări se bazează pe analiza imaginilor de radar meteorologic, iar cel mai apropiat și mai modern radar meteorologic este cel din Napkor, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Generatoarele intră în funcțiune în mod automat și vor emana particule de iodură de argint, care vor urma traiectoriile naturale ale dinamicii atmosferice și vor fi absorbite de norii de grindină prin mișcarea convectivă a aerului din zonele de instabilitate atmosferică. Particulele de iodură de argint constituie nuclee de condensare în plus, prezența lor în nori cauzează reducerea dimensiunilor picăturilor din interiorul norilor și astfel a probabilității formării nucleelor mari de grindină.

Mecanismul de funcționare este unul consacrat şi utilizat în mai multe țări ale Europei (Croația, Franța, Ungaria) și chiar și în afara continentului. Toate sistemele de protecție antigrindină consacrate, indiferent de metodele de acționare (prin rachete, avioane, tunuri) folosesc același material activ pentru a reduce riscul căderilor de grindină, și anume iodura de argint.

Generatoarele terestre vor avea o formă de container compact, închis, cu funcționare automată, cu regim de acces restricționat, procesul de funcționare a unităților generatoare nu are efect de disturbanță olfactivă sau auditivă, sau efecte negative asupra sănătății umane. Durata de funcționare însumează aproximativ 250 de ore anual.

Amplasarea acestor unități este prevăzută a se realiza în 40 de locații din județ, astfel încât locațiile să formeze o rețea de densitate aproximativ omogenă.

În vederea atingerii obiectivelor proiectului a fost definit un buget de 1.998.558 euro (inclusiv TVA), din care 0 lei valoare neeligibilă. Bugetul aferent Județului Satu Mare este de 1.321.075 euro, iar contribuția proprie a Județului Satu Mare este de 2% din bugetul proiectului, adică 2.6421,5 euro. Finanțarea, conform regulilor din ghidul solicitantului, este de 98% din cheltuielile eligibile.Fii primul care comentează! despre "FOTO. Grindină în județ! Rachetele anti-grindină, proiect urgentat de Consiliul Județean Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Consiliul Județean Satu Mare
Zeci de km de drumuri intră în reabilitare în județul Satu Mare. Peste o sută de milioane de lei alocați

Închide