FOTO. IMPRESIONANT. Un tânăr țigan a determinat o comunitate întreagă să facă curățenie generală

Imagini impresionante în Tășnad, acolo unde un tânăr de etnie rromă a reușit să determine o întreagă comunitate să iasă și să facă curățenie în cartierul țigănesc din oraș. Tomi Danko, în vârstă de 32 de ani, plecat de mai mulți ani peste hotare, a revenit cu o mentalitate occidentală și a adus o schimbare. 

Cine este tânărul providențial

Tomi Danko este inițiatorul unei acțiuni masive de igienizare a cartierului de rromi din orașul Tășnad. A plecat încă din anul 2008 în capitala Angliei – Londra.  Tomi și-a făcut un rost în viață, iar acum are o soție și o fetiță de zece ani, care este la școală în Londra.

Viața lui Tomi nu a fost ușoară. A muncit în Slovacia – 5 ani, Germania – 2 ani, Olanda – 4 luni, și apoi în Anglia. Peste tot a învățat cât de importantă este disciplina și mediul în care trăiești. Tomi a înțeles că schimbarea unei comunități pornește din interiorul ei. De la cum trăiește, la cum păstrează curățenia.

Mobilizare fantastică

Așa se face că a păstrat legătura cu toți prietenii rămași în cartierul natal și a reușit să îi mobilizeze spre cea mai mare acțiune civică de salubrizare a cartierului. Zeci de tineri au pus mâna pe mături, lopeți și saci menajeri, reușind să strângă deșeurile aruncate la voia întâmplării.

Visul lui Tomi este ca toți țiganii să le urmeze exemplul. Disciplina și solidaritatea par să fie secretul ieșirii din sărăcie pentru semenii lui. El a văzut alternativa, și-a depășit bariera socială, iar acum încearcă să contribuie la viitorul comunității din care a plecat.

”Tot ce vreau este să transmit un mesaj clar către toți tinerii din cartier, că putem să schimbăm lucrurile. Că totul pornește de la lucrurile simple, precum curățenia, disciplina și munca susținută. Sper să reușim să convingem cât mai multe persoane să ni se alăture acestui demers”, a spus Tomi Danko pentru PresaSM.  

Inspirat de un alt tășnădean

Tomi Danko spune că a fost inspirat de către un alt tășnădean plecat la muncă în Anglia. Este vorba despre Cristian Irimuș, cu care a păstrat legătura și care i-a spus cât de important este să contribuie la binele comunității pe care au lăsat-o în urmă.

”Ne-am întâlnit în Londra și am vorbit mult. Mi-am dat seama repede că vrea și are puterea să schimbe mentalități, așa că l-am încurajat să își urmeze visurile. Sunt mândru de ce a realizat Tomi. Cred că va reuși să ducă rromii acolo unde le este locul, spre un viitor mai bun”, a spus Cristian Irimuș pentru PresaSM.

2 Comments on "FOTO. IMPRESIONANT. Un tânăr țigan a determinat o comunitate întreagă să facă curățenie generală"

 1. Cetateanu’ vesel | martie 27, 2019 at 10:11 |

  Felicitari tasnadenii mei!
  E un gest de apreciat, sper sa continue tot asa mai departe!
  Respect comunitatii tiganilor din Tasnad.

  Bravo Cristi Irimus, bravo Tomi Danko!!

  View Comment
 2. Cinste lor !!! Daca toti tiganii le-ar urma exemplul ar fi un cistig pt. toti cetatenii , indiferent de etnie .

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Primăria Tășnad, solidaritate
FOTO. Râsu-plânsu`! Trecere de pietoni din canal în canal sau din parapet în parapet

Închide