FOTO. Misterul ”înlăturării” troiței din centrul Sătmarului s-a spulberat. Nu e mâna ”șovinilor”

Înlăturarea troiței din Piața Libertății, în zona stației de taxi de lângă Ceasul Electric, a dat frâu liber unor spirite înfierbântate. Atât pe partea română, cât și pe cea maghiară. Totuși, adevărul este departe de scenariile cu iz revizionist.

Reporterii PresaSM au dat de capătul poveștii. Mai exact, acea troiță, amplasată la începutul anilor 90 s-a deteriorat în urma unei furtuni în 2015, fiind mai apoi refăcută de către Vatra Românească, care a și reamplasat-o în luna august a acestui an. Singura problemă era că troița avea nevoie de o autorizație de reamplasare.

Informația că troița nu avea autorizație a ieșit la suprafață după ce Asociația Tempora (asociație românească cu caracter patriotic) a început demersurile pentru amplasarea în imediata apropiere a Monumentului Ostașului Necunoscut.

Pentru a se face ordine, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a chemat atât președintele Vetrei Românești, Livia Haidu, cât și pe președintele Asociației Tempora, Voicu Șichet. Ocazie cu care primarul Kereskenyi a precizat că – din punctul lui de vedere – acea troiță poate să rămână, cu condiția simplă de a se depune o cerere de reautorizare.

De frica unor amenzi, se pare că cei din Vatra Românească au decis retragerea Troiței și reamplasarea într-o altă zonă, cu autorizațiile de rigoare. Pentru că ulterior au primit asigurări din partea primarului Kereskenyi că acea troiță poate să rămână până la începerea lucrărilor de reabilitare a Centrului Vechi, acum se încearcă reamplasarea acesteia.

”Primarul Gábor Kereskényi, administratorul public Csaba Maskulik și consilierul primarului Vasile Dragoș au avut miercuri dimineață o discuție cu doamna Livia Hajdu, președinta Asociației Vatra Românească, și cu domnul Voicu Șichet, președintele Asociației Civice „Tempora”, cărora le-a fost comunicat faptul că Troița va rămâne în Piața Libertății până când vor începe lucrările de reabilitare a Centrului Vechi, urmând a fi atunci relocată într-o altă zonă. Troița a fost înlăturată din Piața Libertății tocmai de cei care au reinstalat-o!”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Satu Mare, Ciprian Fabian.

6 Comments on "FOTO. Misterul ”înlăturării” troiței din centrul Sătmarului s-a spulberat. Nu e mâna ”șovinilor”"

 1. Primarul are dreptate în acest caz.

  View Comment
 2. a procedat corect primarul… felicitări

  View Comment
 3. Gian Luigi Morandi | septembrie 13, 2018 at 22:51 |

  @ cetatean si julio
  ori sunteți doi idioți, ori polgarmester ur scrie pe aici incognito!
  să-l felicitați si când va reloca statuia lui Dr. Vasile Lucaciu din parcul central, pentru ca va arunca undeva la periferie statuia “Leului din Şişeşti”, si o să pună în locul respectiv “egy szobor”

  View Comment
 4. @Gian Luigi Morandi. În loc să agiți [email protected]@tul ce ar fi să te informezi puțin? Nu sunt la curent cu toate datele dar am înțeles că este un proiect mai amplu de reabilitare a centrului vechi ca să avem și noi ceva civilizat acolo, gen Oradea sau Baia Mare. Dacă bagi nasul puțin în hârtii, pentru că nu este secret, o să afli ce vrea polgármester úr. Nu troița ar trebui să te îngrijoreze, oricum a fost pusă acolo doar după 1990, ci clădirile-monument din zonă care arată vai și amar de ei!

  View Comment
 5. Se cauta nod in papura? Si primarii si oamenii mai gresesc dar nu neaparat cu rea credinta.

  View Comment
 6. RomanPanaLaSange!+ | septembrie 14, 2018 at 11:53 |

  Ori tu Gian Luigi Morandi esti ignorant, ma rog daca stii ce inseamna notiunea… desi indoiesc la nivelul commentului tau 🙂

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Primaria Satu Mare
FOTOGALERIE. Viață de vis pentru sătmăreanca salvată din ghetoul de pe Horea

Închide