FOTO. Mizerie în cimitirul de pe strada Amațului. Tomberoane puține și pline ochi, gunoi lăsat lângă gard


Tomberoanele rare din cimitirul de pe strada Amațului fac ca mizeria rezultată din îngrijirea mormintelor să ajungă, cel mai adesea, sprijinită de gard. Nu este pentru prima dată când sătmărenii reclamă faptul că curățenia lasă mult de dorit. Distribuția proastă a punctelor de colectare, dar și numărul redus al acestora, fac ca mai mereu să te lovești de mizerie atunci când mergi la cimitir pentru un moment de reculegere.  

Resturi vegetale, ghivece, flacoane și recipiente de la lumânări, toate aruncate lângă gardul cimitirului de pe strada Amațului. Și nu este pentru prima dată când cei care îngrijesc mormintele celor dragi își improvizează un loc pentru aruncarea gunoiului, la periferia zonei amenajate. Motivul este unul reclamat de multă vreme, lipsa tomberoanelor suficiente într-un cimitir care a devenit, cu timpul, tot mai mare.

Oamenii spun că trebuie să se plimbe cu gunoiul de la un capăt la altul al cimitirului dacă vor să găsească un tomberon, asta deși au plătite la zi contribuțiile la Administrația Cimitirului.

Și nu este singura problemă legată de curățenia din cimitir. Tomberoanele, unele improvizate, utile celor care îngrijesc mormintele aflate în apropierea drumului de acces, sunt mai mereu pline, așa că, nu de puține ori sunt pline ochi, iar gunoiul ajunge să fie depozitat lângă punctul de colectare.

Cei mai afectați de lipsa tomberoanelor sunt cei care îngrijesc locurile de veci aflate la periferia cimitirului tot mai aglomerat.

Și în cursul anului trecut, sătmărenii au depus sesizări cu privire la situația din cimitir, dar ele au rămas fără un răspuns concret.

Cum cimitirele au fost închise în ultimele două luni, nici lucrările de întreținere nu au fost efectuate, deși administrația putea profita de lipsa vizitatorilor pentru a face curățenie și pentru a cosi iarba. În plus, cei care au vizitat locurile de veci se întreabă de ce administrația nu a fost pregătită pentru momentul redeschiderii cimitirelor, când se puteau aștepta la un flux mai mare de cetățeni, inclsuiv la o creștere a cantității de gunoi rezultată în urma curățării locurilor de veci.

Nu este singurul lucru reclamat de cei care fie și-au cumpărat aici locuri de veci, fie la întrețin pe cele ale apropiaților. În cursul anului trecut, sătmărenii au reclamat lipsa unei sistematizări, aglomerarea locurilor de veci, dar și sumele plătite în avans pentru reparații care aveau să fie făcute peste un jumătate de an. Au fost inclusiv acuzații venite și din partea sătmărenilor care au contractat ei firme pentru repararea locurilor de veci, dar li s-a comunicat că reparațiile trebuie efectuate cu cei care administrează cimitirul.

Ce taxe se plătesc la cimitirul de pe strada Amațului

Iar toate astea se întâmplă în contextul în care sătmărenii plătesc pentru fiecare serviciu oferit de către cei de la administrația cimitirelor, de la ridicarea capacului (115 lei), la bătutul clopotului în zi de înmormântare (21 lei) și utilități, apă, curent, gunoi, 35 de lei.

Nr.

Denumire activități

-lei-

1.

Concesionat loc 25 ani- adulți

500

2.

Concesionat loc 15 ani- adulți

400

3.

Concesionat loc 7 ani- adulți

200

4.

Concesionat loc 25 ani- copii

250

5.

Concesionat loc 7 ani- copii

150

6.

Capela 24 ore

78

7.

Capela 48 ore

110

8.

Săpat, înhumat martie- octombrie

334

9.

Săpat, înhumat noiembrie- februarie

400

10.

Săpat adâncime majorată martie- octombrie

73

11.

Săpat adâncime majorată noiembrie- februarie

140

12.

Săpat, înhumat- copil

214

13.

Bordură fără capac

2014

14.

Bordură alăturată

2654

15.

Bordură mormânt copil

1504

16.

Criptă 1 persoană

3683

17.

Criptă 2 persoane suprapuse

4430

18.

Criptă 2 persoane alăturate

5380

19.

Criptă 3 persoane suprapuse

5503

20.

Cripta 4 persoane

7321

21.

Capac criptă simplă

529

22.

Ridicat capac criptă alăturată

213

23.

Izolat, înmormăntare în criptă

229

24.

Ridicare capac

115

25.

Tras clopot

21

26.

Taxă asistență tehnică

208

27.

Taxă asistență tehnică montat piatră funerară

31

28.

Taxă utilități cimitir* (apă, curent, gunoi)

35

29.

Rezervare loc pe bază de contract lei/ mp/ zi

1,4

30.

Tarif ocupare mese vânzare flori  lei/ mp/ zi

1,5

31.

Taxă înmormăntare sămbătă

1.5x taxă aprobată

32.

Taxă înmormântare duminică și sărbători legale

2x taxă aprobată

*taxa se percepe / decedat / mormânt/ an2 Comments on "FOTO. Mizerie în cimitirul de pe strada Amațului. Tomberoane puține și pline ochi, gunoi lăsat lângă gard"

  1. Pe șefu ADP îl doare la patină de cimitire sau orice altceva din subordinea dânsului

    View Comment
  2. Fiecare cimitir are un administrator, dacă cuiva nu-i place felul cum arată cimitirul atunci să întrebe administratorul cimitirului care se ocupă de treburile cimitirului.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Administrația Domeniului Public
TABEL. Cât va costa ultimul drum în cimitirele din municipiul Satu Mare

Închide