FOTO. Primăria dă explicații. De ce a fost tăiat stejarul secular din Grădina Romei

Primăria municipiului Satu Mare dă explicații cu privire la tăierea stejarului secular din Grădina Romei. Un semnal de alarmă a fost trans de organizațiile ecologiste, care au și postat pe rețelele de socializare imagini cu arborele tăiat. 

Autoritățile spun că decizia de a tăia stejarul secular a venit după incidentul din 2017, în urma căruia un copil a fost rănit. Primăria a făcut atunci o evaluare a arborilor, iar în urma examinării FAKOPP, s-a constatat că stejarul reprezintă un pericol pentru vizitatori.

“În 2017, în urma incidentului petrecut în Grădina Romei, când un copil a fost rănit, s-au reevaluat arborii care prezentau un risc pentru vizitatori. Ținând cont și de evaluările anterior făcute, respectiv a examinărilor 3D cu aparatul FAKOPP, s-a constatat că stejarul din Grădina Romei prezenta un pericol: zona de la bază arborelui era vătămată, prezenta carii, existau multiple crengi uscate, iar creanga principală era afectată,” se arată într-un comunicat al Primăriei Satu Mare.

Primăria SM: Stejarul secular, tăiat pentru a proteja vizitatorii

Înainte de a tăia stejarul, care potrivit unor estimări avea 250 de ani, autoritățile locale au cerut și punctul de vedere al Agenției pentru Protecția Mediului. Decizia finală de a tăia stejarul, spun autoritățile, a venit ca urmare a dorinței de a proteja vizitatorii.

“Precizăm că s-a solicitat un punct de vedere de la Agenția de Protecție a Mediului, iar în urma adresei primite de la această instituție s-a decis tăierea arborelui. Decizia a fost luată în scopul protejării vizitatorilor” explică autoritățile locale care au și atașat o poză a rezultatelor obținute în urma analizei FAKOPP. 

Autoritățile completează că în ultimii ani, la nivel municipal, s-au luat mai multe decizii pentru protejarea, extinderea și revigorarea spațiilor verzi.

“Primăria Municipiului Satu Mare a demonstrat în ultimii ani că a dus o activitate de protejare, extindere și revigorare a zonelor verzi. În acest sens, în toamna anului 2018 și în primăvara acestui an au fost plantați 1471”, mai spune Primăria Satu Mare. 

Primăria municipiului Satu Mare a anunțat luna trecută demararea lucrărilor de implementare a proiectului pentru modernizarea parcului Grădina Romei. Tot atunci au avut loc și primele intervenții, pentru refacerea aleilor.

Tehnica FAKOPP a fost brevetată de cercetătorii din Ungaria și reprezintă o metodă non-invazivă de diagnosticare a arborilor. Este un fel de CT acustical ce oferă posibilitatea de evaluare a riscului de prăbușire a arborilor detectând eventualele goluri și urmele de putrefacție din interiorul copacilor. Metoda a fost utilizată și la Târgu Mureș, acolo unde au fost oferite soluții pentru conservarea celticilor seculari.

Fii primul care comentează! despre "FOTO. Primăria dă explicații. De ce a fost tăiat stejarul secular din Grădina Romei"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre ecologie, Grădina Romei
FOTOGALERIE. Scandal uriaș după tăierea unui stejar de 250 de ani din Grădina Romei

Închide