FOTO. Proiect inedit: Caiac SMile, pe pârtia de schi alături de persoanele cu dizabilități

Sătmărenii de la Caiac SMile au făcut primele teste din cadrul proiectului “Skiing with disabilities”, pe pârtia de la Cavinic. Cinci persoane cu dizabilități din Satu Mare s-au putut bucura de sporturile de iarnă, grație unor scaune speciale, puse pe lamele de schi. 

Sătmărenii de la Caiac SMile au efectuat la finalul lunii trecute teste în cadrul proiectului “Skiing with disabilities”. Ei au încercat funcționabilitatea unui scaun special, pus pe lame, care permite persoanelor cu dizabilități să se bucure de sporturile de iarnă.

“Inovativitatea acestui proiect constă în folosirea unui scaun special, pus pe lame de ski, conceput de către inginerul și monitorul acestui proiect, Kegyes Rudolf, căruia îi adresăm mulțumiri speciale și Fundației Motivation România, pentru scaunele donate. Primul test a fost efectuat cu succes și deosebită încântare în ultima sâmbătă a lunii februarie, când 2 mebrii speciali ai Clubului Caiac SMile ne-au făcut plăcerea și onoarea de a încerca pentru prima dată acest tip de scaun. Curajul și neînfricarea acestor oameni, dovedite încă din vara trecută, când ne-au însoțit la ieșirile pe apă cu caiacul, au demonstrat oamenilor prezenți, de la mic la mare, că nu există bariere psihologice și sociale pentru integrarea în comunitate, în natură, în sport, pentru oamenii cu nevoi speciale,” spun cei de la Caiac SMile. 

La acest final de săpătmână, cinci sătmăreni au încercat noile scaune pe pârtia de la Cavnic. 

“Sâmbătă, 2 martie, pe pârtia Icoana de la Cavnic, sub îndrumarea Asociației Caiac SMile, au fost prezente 5 persoane cu dizabilități locomotorii, din județele Satu Mare, Bistrița, Baia Mare, printre ei și 2 minori. Aceștia au fost supravegheați, pe rând, la coborârea cu acest scaun special și reacțiile de bucurie nu s-au lăsat așteptate. Atmosfera de reușită și încântare a fost completată de încurajările și admirația celor prezenți, care au fost impresionați de ideea proiectului și de curajul protagoniștilor. Scaunul special, căruia i s-au adus îmbunătățiri pentru o manipulare ușoară și un confort maxim, a fost lăsat în grija celor ce administrează pârtia Icoana – Cavnic, pentru întrebuințarea lui de către persoanele cu nevoi speciale din această zonă,” spun cei de la Caiac SMile.

Activitățile dedicate persoanelor cu dizabilități vor continua atât timp cât vremea va fi favorabilă. Cei de la Caiac SMile speră ca prin astfel de activități să elimine piedicile care duc la discrimiarea și marginalizarea persoanelor cu probleme de mobilitate.

“Această nouă experiență va continua atât timp cât zăpada va fi prezentă pe pârtii, pentru a profita din plin de experiența acumulată. Echipa Caiac SMile va face tot posibilul ca fiecare pârtie de schi din România să dețină acest tip de scaun și dorește să ofere, în acest fel, un exemplu de mobilizare a tuturor resurselor necesare pentru eliminarea piedicilor ce duc la discriminarea sau marginalizarea persoanelor cu nevoi speciale, dorind astfel implementarea ideei de “societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități”, mai spun sătmărenii de la Caia SMile. Fii primul care comentează! despre "FOTO. Proiect inedit: Caiac SMile, pe pârtia de schi alături de persoanele cu dizabilități"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.