FOTOGALERIE. Sătmăreni în carantină, în Italia: ”Nu mai găsești aproape nimic în magazine”


Mai mulți sătmăreni din Italia au luat legătura cu redacția PresaSM și au relatat despre situația din zonă. Aceștia susțin că oamenii își fac provizii și magazinele nu prea mai au rezerve de apă, făină, ouă și alte alimente de primă necesitate. Cu toate acestea, sătmărenii au încredere în autoritățile din Italia.

S. Alexandru și soția sa au avut o afacere în municipiul Satu Mare, dar au ales să se mute înapoi în Italia. Mai exact, în zona Emilia-Romagna, acolo unde trăiesc mii de români. Sătmărenii susțin că în pofida carantinei impuse în anumite localități din zonă, se simt în siguranță și au încredere în autorități.

Aceștia locuiesc în apropiere de localitatea aflată în carantină totală – Codogno, în regiunea Lombardia, la câțiva kilometri distanță, despărțiți doar de râul Po. În localitatea Codogno locuiesc un număr 355 de români. Şcolile, restaurantele și barurile au fost închise până pe data de 8 martie 2020, spun sursele PresaSM.

”În supermarket-uri nu mai găsești aproape nimic. Nici apă, ouă, făină, lucruri de primă necesitate. În zona Emilia-Romagna și Lombardia locuiesc sute de sătmăreni și zeci de mii de români. Situația mai gravă este în Codogno, unde poliția militară italiană a intervenit. Cu toate acestea, avem încredere în autoritățile de aici”, a spus S. Alexandru pentru PresaSM.

 Pe rețelele de socializare au fost distribuite zeci de imagini cu rafturile goale din magazine.

Românii din oraşul italian Codogno au fost sfătuiți să rămână într-o carantină voluntară pentru următoarele două săptămâni. Măsura a fost luată de autorităţile locale, după ce mai multe cazuri de coronavirus au fost confirmate în oraş unde, potrivit Mediafax, sunt înregistrați 355 de români.

Numărul infecțiilor, în creștere. Trei persoane au decedat

Autoritățile din Italia au anunțat măsuri fără precedent încercând să limiteze numărul îmbolnăvirilor. Dacă în cursul zilei de vineri au fost confirmate trei cazuri, pe duminică, presa internațională deja vorbea de peste 130.

Șeful Protecției Civile, Angelo Borrelli a precizat, în cursul unei conferințe de presă de duminică, că în Italia sunt 132 de persoane infectate cu coronavirus. Borrelli a mai precizat și faptul că 26 dintre aceștia sunt internați pe secția de Terapie Intensivă. Două persoane au decedat, iar o persoană și-a revenit, a precizat șeful Protecției Civile.

În paralel, autoritățile din Italia fac eforturi pentru identificarea pacientului zero, cel care a adus virusul în peninsula italică.

“Încă nu am reușit să identificăm pacientul zero, astfel că este dificil să previzionăm noi posibile cazuri”, a spus Borrelli.

Pe duminică seara, numărul infecțiilor confirmate a ajuns la 157, iar autoritățile italiene au confirmat încă un deces.

Măsuri drastice au fost luate și în cursul zilei de vineri. Carnavalul de la Veneția, suspendat

Măsurile drastice de supraveghere și carantină au fost anunțate de ministrul italian al Sănătății, Roberto Spernaza. Instituții publice au fost închise, transportul în comun a fost limitat, au fost suspendate cursuri în unitățile școlare din zona aflată în carantină, grădiniță, licee, universități, iar oficialii au decis anularea mai multor evenimente și demonstrații publice.

Inclusiv carnavalul din Veneția a fost suspendat, anunțul fiind făcut de guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia, în cursul zilei de duminică. Decizia a venit după ce două din cele 25 de cazuri înregistrate în regiune au fost în Veneția. Zaia a anunțat inclusiv interzicerea întâlnirilor private sau publice, dar și închiderea școlilor, universităților și muzeelor din regiune.

“Solicităm cooperarea tuturor cetățenilor. Nu este un moment ușor dar, cu datele disponibile astăzi, putem spera să limităm contaminarea”, a precizat Zaia.

În regiunea de sud a țării, în Sicilia, un vas cu peste 200 de migranți la bord a fost pus sub carantină.

Ce indicații au primit cetățenii din zona de carantină

Autoritățile din Italia le-au oferit cetățenilor și indicații cu privire la condițiile de igienă pe care trebuie să le respecte, măsuri pe care locuitorii le pot lua pentru a preveni îmbolnăvirile.

  1. Spălați-vă des pe mâini, în acest sens, este recomandat să puneți la dispoziție soluții hidroalcoolice pentru spălarea mâinilor în toate locurile publice, săli de sport, supermarketuri, farmacii și alte locuri de întâlnire
  2. Evitați contactul apropiat cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute
  3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile
  4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți
  5. Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice, cu excepția cazului în care ele sunt prescrise de medicul dumneavoastră
  6. Curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
  7. Folosiți masca numai dacă bănuiți că sunteți bolnav sau ajutați bolnavii
  8. Produsele și coletele Made in China nu sunt periculoase
  9. Contactați numerele puse la dispoziție de Minister dacă aveți febră sau tuse și v-ați întors din China mai puțin de 14 zile
  10. Animalele de companie nu răspândesc noul coronavirus

În ceea ce privește situația internațională, China a raportat peste 78.800 de cazuri. China este urmată de Japonia, care a raportat 738 de cazuri, iar Coreea de Sud, 602. Cazurile raportate în Italia reprezintă cel mai mare focar din afara Asiei.Fii primul care comentează! despre "FOTOGALERIE. Sătmăreni în carantină, în Italia: ”Nu mai găsești aproape nimic în magazine”"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus
Măsuri de securitate cauzate de ”coronavirus” în vămile din județul Satu Mare

Închide