Art. 142 din HG 1391/2006 se referă la oprirea voluntară. …

Comment on FOTO. Un sătmărean acuză că i s-a ridicat mașina din fața propriei case. Și-a blocat singur intrarea by .

Art. 142 din HG 1391/2006 se referă la oprirea voluntară. În plus, lit. m a art. 142 se referă la interzicerea opririi voluntare „pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E)”. Nu cred că este cazul. Art. 143 se referă la staționarea voluntară și, în mod specific, lit. d se referă la interzicerea staționării voluntare „ în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice”. Discuția este alta. În art. 1, alin. 3 din OUG 195/2002 (actualizată) se prevede că „Autoritatea competentă în domeniul circulației pe drumurile publice privind inițierea și avizarea unor
reglementări, precum și aplicarea și exercitarea controlului privind respectarea normelor din acest domeniu este Ministerul Administrației și Internelor, prin Inspectoratul General al Poliției Române.”. Mai mult, art. 2 din OUG 195/2002 (actualizată) prevede că „Îndrumarea, supravegherea și controlul respectării normelor de circulație pe drumurile publice se fac de către poliția rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, care are obligația să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora.”. Poliția locală nu face parte din IGPR și nu pot aplica sancțiuni pentru contravențiile prevăzute de OUG 195/2002 și, prin urmare nici la cele prevăzute de HG 1391/2006. De văzut decizia Înaltei Curți de Casție și Justiție 11/2017 (https://www.universuljuridic.ro/decizia-iccj-complet-ril-11-2017-comunicat-art-39-art-102-alin-1-pct-14-si-art-105-pct-10-din-oug-195-2002-privind-circulatia-pe-drumurile-publice/). Nu înțeleg de ce cei responsabili din primărie îi lasă pe polițiștii locali să se expună la riscul de a fi târâși prin instanțe judecătorești în loc să inițieze un proiect de hotărâre a consiliului local prin care să stabilească anumite contravenții și sancțiuni. Dar, probabil, nu-i lasă mândria. Vreau să văd instanța de judecată care va încălca o decizie a ÎCCJ dată într-un RIL (recurs în interesul legii). Ce părere aveți domnilor juriști(?), șefi ai poliției locale?

Recent Comments by

ANCHETĂ. Directorul APM Satu Mare, executat la cererea prefectului. A refuzat să încalce legea
Dacă prefectul a cerut să se facă ceva ilegal, clar a greșit. Doamna Bekessy a fost o directoare foarte bună, merită tot respectul. Dar această legislație care este exagerată, pentru o aprobare se așteaptă luni de zile, trebuie urgent modificată. Multe întârzieri la lucrări importante de investiții, au fost și sunt din cauza aprobărilor care se dau foarte greu.


Arafat, despre creșterea numărul de infecții: Trebuie să fim foarte atenți
Sa ii atraga atentia si domnului orban si colegilor dumnealui care au antecedente in nerespectarea regulilor


Când vom afla dacă se deschid sau nu mall-urile. Anunțul făcut de Ludovic Orban
In planul acela etapizat se tinea seama de oameni ca dansul si colegii sai de guvern care dupa ce sa ratoiau la institutiile statului ca au dat posibilitatea oamenilor sa conteste sanctiunile pentru incalcarea restrictiilor le incalca flagrant chiar ei.
Poate ipocrizia ar trebui pedepsita aspru. Stiu eu munca silnica pe viata sau ceva de genul acesta


FOTO. Impact între un automobil și un TIR, pe Drumul Botizului
Clar ăla din spate rămåne fără permis… dacă nu s-au înțeles.


ANCHETĂ. Directorul APM Satu Mare, executat la cererea prefectului. A refuzat să încalce legea
15 ani iti faci meseria ca la carte si vine un marlan sa-ti strice feng shui-ul…


Citește articolul precedent:
Sătmărean de 18 ani, prins la volan cu o viteză cu 150 km/h peste cea admisă

Închide