Art. 142 din HG 1391/2006 se referă la oprirea voluntară. …

Comment on FOTO. Un sătmărean acuză că i s-a ridicat mașina din fața propriei case. Și-a blocat singur intrarea by .

Art. 142 din HG 1391/2006 se referă la oprirea voluntară. În plus, lit. m a art. 142 se referă la interzicerea opririi voluntare „pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E)”. Nu cred că este cazul. Art. 143 se referă la staționarea voluntară și, în mod specific, lit. d se referă la interzicerea staționării voluntare „ în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice”. Discuția este alta. În art. 1, alin. 3 din OUG 195/2002 (actualizată) se prevede că „Autoritatea competentă în domeniul circulației pe drumurile publice privind inițierea și avizarea unor
reglementări, precum și aplicarea și exercitarea controlului privind respectarea normelor din acest domeniu este Ministerul Administrației și Internelor, prin Inspectoratul General al Poliției Române.”. Mai mult, art. 2 din OUG 195/2002 (actualizată) prevede că „Îndrumarea, supravegherea și controlul respectării normelor de circulație pe drumurile publice se fac de către poliția rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, care are obligația să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora.”. Poliția locală nu face parte din IGPR și nu pot aplica sancțiuni pentru contravențiile prevăzute de OUG 195/2002 și, prin urmare nici la cele prevăzute de HG 1391/2006. De văzut decizia Înaltei Curți de Casție și Justiție 11/2017 (https://www.universuljuridic.ro/decizia-iccj-complet-ril-11-2017-comunicat-art-39-art-102-alin-1-pct-14-si-art-105-pct-10-din-oug-195-2002-privind-circulatia-pe-drumurile-publice/). Nu înțeleg de ce cei responsabili din primărie îi lasă pe polițiștii locali să se expună la riscul de a fi târâși prin instanțe judecătorești în loc să inițieze un proiect de hotărâre a consiliului local prin care să stabilească anumite contravenții și sancțiuni. Dar, probabil, nu-i lasă mândria. Vreau să văd instanța de judecată care va încălca o decizie a ÎCCJ dată într-un RIL (recurs în interesul legii). Ce părere aveți domnilor juriști(?), șefi ai poliției locale?

Recent Comments by

Pădurar împușcat și aruncat într-o râpă, de hoții de lemne. Era tatăl a trei copii
Pai “frumoasele” noadtre institutii ar trebui sa puna jandarmii si politistii sa lucreze in slujba cetateanului cu adevarat si sa ajute la paza si protejarea reala a padurilor,asta ca oricum nu mai au de batut pe nimeni!


Ce spun polițiștii despre cazul de la Cămârzana. Se confirmă suspiciunea de omor
[…] Presasm.ro, trupul bărbatului neidentificat încă a fost găsit miercuri, 16 octombrie, într-o fântână […]


FOTO. Donație a patronului Unicarm pentru secția de neurologie. Pacienții vor fi tratați cu aparate moderne
cine va acces la aceste aparate ,neamurile ca saracii nici decum


FOTOGALERIE. Focuri de armă în Țara Oașului. Polițiștii au tras după mai mulți indivizi
pe cei ce aduc cu tirul nu i prindeti


FOTO. Începe construcția celui mai așteptat fast-food din municipiul Satu Mare!
Asta ne mai trebe….parca nu avem destui copii obezi


Citește articolul precedent:
FOTOGALERIE. Traficanți arestați de DIICOT în parcarea mall-ului NEPI Satu Mare

Închide