FOTO. Unirea României cu Basarabia, sărbătorită la Muzeul Județean Satu Mare

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a Muzeul Județean Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Asociația Pro- Basarabia și Bucovina, marți, 27 martie în Sala Festivă a Muzeului Județean a avut loc evenimentul dedicat centenarului Unirii Basarabiei cu Regatul României, „Basarabia – Lacrima Neamului Meu”.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Felician Pop – managerul Muzeului Județean, Robert Laszlo – managerul CJCPCT Satu Mare, Danciu Zamfir – directorul Direcției Județene de Cultură, scriitorul – Teodor Curpaș, și Mariana Țiproc – președinta Asociației ”Pro – Basarabia și Bucovina” – filiala Satu Mare.

În cadrul acestei acțiuni a fost evocată împlinirea Centenarului Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918, teritoriu intrat în componența Imperiului Țarist prin Tratatul de la București din anul 1812. Pe fondul evenimentelor din anul 1917 din Rusia țaristă, culminând cu Revoluția bolșevică din octombrie, moldovenii își proclamă în prima fază autonomia, iar apoi independența fată de Rusia și Unirea cu Regatul Român la 27 martie 1918, promulgată de Regele Ferdinand prin Decret Regal la data de 9 aprilie 1918.

Tot în cadrul evenimentului au avut loc momente artistice susținute de: un grup de elevi veniți special de la Codlea, județul Brașov, a folkistului sătmărean George Negrea, a Ansamblului Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene” și solista Silvia Șuth și constituirea filialei Asociației Pro Basarabia și Bucovina filial Satu Mare, prin grupul de inițiativă: Mariana Țiproc, Teodor Curpaș, Monica Paul, Liliana Boloș, Florin Brândușan, George Negrea, Luca Liana, Natalia Hotea și Cornelia Pop Bălan.Fii primul care comentează! despre "FOTO. Unirea României cu Basarabia, sărbătorită la Muzeul Județean Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Centenar
CENTENAR. Dispărută fără urmă, statuia ”Eroului Necunoscut” refăcută și reamplasată în centrul Sătmarului

Închide