FOTO/VIDEO. Percheziții în tot Micro 14! Acțiune fără precedent împotriva contrabandiștilor din Satu Mare


Acțiune de mare amploare împotriva contrabandiștilor în municipiul Satu Mare. Din câte se pare, este o acțiune comună a polițiștilor de la Crimă Organizată, Direcția de Operațiuni Speciale, Inspectoratul Județean de Poliție, Serviciu de Acțiuni Speciale și Jandarmeria.

Potrivit informațiilor PresaSM, totul s-a întâmplat în această dimineață, în jurul orei 06.00, atunci când oamenii legii au descins concomitent la mai multe adrese, fiind efectuate percheziții domiciliare, dar și auto. În special la diferite locații de pe Aleea Mureșului. Dar întregul Cartier Micro 14 a fost împânzit de forțele de ordine, astfel încât suspecții să nu se poată sutragă.

Este cea mai mare acțiune din ultimii ani îndreptată împotriva rețelei de vânzare a țigărilor de contrabandă din Piața Someș. Oamenii legii speră să dea o lovitură importantă structurilor de crimă organizată.

UPDATE, 10.30

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Satu Mare au efectuat un număr de 42 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Satu Mare și Bihor, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și camătă.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada septembrie 2019 – noiembrie 2020, pe raza județului Satu Mare, s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat implicat în activităţi ilicite pe linia contrabandei cu ţigări şi a cămătăriei.

Liderul grupării este principalul furnizor de ţigări de contrabandă din zona Piaţa Someş din municipiul Satu Mare, ţigări care sunt depozitate la domiciliul său, al fiului său, cât şi al mamei sale, dar și în apartamente situate în apropierea pieței, care aparțin unor persoane vulnerabile, ușor influențabile, pe care membrii grupării le forțează să-i sprijine prin folosirea amenințărilor și a actelor de violență.

Țigările de contrabandă sunt furnizate liderului de către mai multe persoane ce le achiziționează de la diverși cetățeni ucraineni, care le introduc pe teritoriul României prin trecerea frauduloasă a fâșiei verzi, în zona comunei Cămârzana.

Țigările obținute de la acești furnizori sunt comercializate, în special, cu amănuntul, în Piața Someș din municipiul Satu Mare, de către membrii grupării. Cantitățile și frecvența vânzării acestor țigarete au adus venituri considerabile membrilor grupării care au ajuns sa obțina averi importante, să conducă autoturisme de lux și să dețină sume mari de bani si bijuterii.

Cu privire la faptele de cămătărie s-a reținut faptul că, liderul împrumuta persoane vulnerabile financiar, cu diverse sume de bani, practicând o dobândă de 120%.

Aşa-zisa contabilitate, respectiv trei registre, în care este păstrată evidenţa persoanelor împrumutate era ţinută de către mama liderului. Persoanelor împrumutate care aveau venituri salariale, le erau reţinute drept garanţie cardurile şi codurile PIN ale acestora, în caz contrar recuperarea datoriilor se realiza prin metode de constrângere, constând în ameninţări verbale şi fizice.

Pe parcursul investigațiilor au fost ridicate aproximativ 400.000 de țigarete de proveniență ucraineană, iar în urma perchezițiilor au fost ridicate până în prezent 25 de baxuri cu țigarete de contrabandă, dar și importante sume de bani.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea, al lucrătorilor de poliție din cadrul SICE, BIC și Serviciului Criminalistic al IPJ Satu Mare, și al jandarmilor din cadrul IJJ Satu Mare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

”Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, spun procurorii DIICOT.1 Comment on "FOTO/VIDEO. Percheziții în tot Micro 14! Acțiune fără precedent împotriva contrabandiștilor din Satu Mare"

  1. Mâine va fi la fel. Garajele din apropiere sunt pline cu orice, numai cu mașini nu!
    Polițiștii doar se plimba prin piață: asta este menirea lor? Prin fața pieței respective nu poți să treci fără să fii întrebat de cei de pe acolo dacă vrei țigări.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre contrabandă, DIICOT, Inspectoratul de Poliție Județean
FOTOGALERIE. Filtre în tot județul! Curg amenzile pentru nerespectarea restricțiilor anti-COVID

Închide