FOTO. Viitorul pod de la Pomi îl ”pensionează” pe podarul Ioan Coț. BAC-ul va fi retras


Construirea unui pod – în valoare totală de 15.695.900 de lei – între Pomi (județul Satu Mare) și Seini (județul Maramureș), îl va pensiona pe Ioan Coț, cel care trece zilnic peste Someș – în medie – 150 de mașini cu bac-ul său. Contractul de finanțare pentru construcția podului a fost semnat, fiind o chestiune de câteva săptămâni până se vor începe lucrările.

Trei decenii pe Someș

Povestea lui Ioan Coț – ca și podar al locului, a început în 1985. De atunci tot traversează Someșul cu bacul său. Investiția nu a fost una tocmai mică, spune Ioan Coț. Contravaloarea sistemului ridicându-se la peste 250.000 de lei la nivelul acelui an. Bani de care se puteau cumpăra, spre exemplu, patru autoturisme Dacia. Fără acest bac, oamenii locului trebuie să facă un ocol de 60 de kilometri ca să ajungă pe celălalt mal, aflat la câțiva zeci de metri distanță.

Construcția podului începe în acest an

Primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure, a declarat pentru PresaSM.ro că podul va fi construit în zona în care se trece în acest moment cu bacul. De altfel, marți a fost semnat contractul de finanțare pentru realizarea podului la Seini.

De ce este important acest pod

Pozitia orașului Seini față de cele trei orașe mari din zonă, respectiv Baia Mare, Satu Mare și Negrești-Oaș, sunt caracteristici care-l clasează ca fiind un nod important. De asemenea, din Seini pornește drumul DJ 109 I care asigură legătura cu drumul național DN 19, ce străbate municipiul Sighetu Marmației și ajunge la granița cu Ucraina. Drumul Național DN1C / E58 asigură legătura cu municipiul Satu Mare și de acolo cu granița cu Ungaria.

Cele mai apropiate poduri peste râul Someș de orașul Seini se află la 18,7 kilometri amonte, podul de pe DJ 193 de la Ardusat, iar în aval la 55.3 kilometri, podul Decebal din Satu Mare, de pe DN19, rezultând că pe o lungime a râului de 74 de kilometri nu este nici un pod. Asta până la finalizarea viitorului pod.2 Comments on "FOTO. Viitorul pod de la Pomi îl ”pensionează” pe podarul Ioan Coț. BAC-ul va fi retras"

  1. O! poate să stea liniștit! Până va fi gata podul…multă apă va mai curge pe Someș!

    View Comment
  2. Nu va trebui să se pensioneze,căci s-ar putea ca și urmașii lui să presteze transportul cu bacul până când se va construi ceva peste Someș. Sătmărenilor li s-a promis de către politicieni realizarea unor poduri în urmă cu cca 20 de ani și vom mai aștepta alți 20 până când acestea se vor construi. Noi suntem daci și implicit nemuritori așa că avem timp berechet…

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Satu Mare
FOTO/VIDEO Pieton accidentat grav de un taximetru în centrul Sătmarului

Închide